Trke

TOP 5 razloga zašto trčati SARAJEVO Coca-Cola polumaraton 2015

5 komentara

Jedna trka – mnoštvo razloga da je posetite! Sarajevski polumaraton je postao tradicionalni crveni dan u trkačkom kalendaru, izdvajamo vasm 5 razloga zašto 20. septembra treba da se uputite u glavni grad Bosne i Hercegovine!

Ukoliko već niste, u svoj kalendar jesenjih trka obavezno ubeležite jednu od najšarmantnijih i najlepših trka u regionu – Sarajevo Coca Cola polumaraton 2015.

Lako je reći zašto baš Sarajevo. Kako sami organizatori kažu jer za polumaraton dobiješ puno iskustvo  (Half Marathon – Full Expereience)  :). Želeli smo da vidimo kakvo nam to iskustvo nudi ova trka, i stvarno zašto trčati Sarajevo:

TOP 5 Razlog

1.Staza

Sama trasa predstavlja turistički obilazak Sarajeva, i nudi većinu „full“ iskustva kojeg ističu organizatori. Imate mogućnost da doživite „full“ iskustvo istorije i arhitekture jer vas Sarajevo Coca Cola polumaraton 2015 u jednom dahu vodi kroz samo jezgro grada pored najlepših građevina i simbola Sarajeva: Gradske vijećnice, Baščaršije, Vječne vatre, Zemaljskog muzeja, Kozije ćuprije, sarajevskih mostova, pored mjesta gdje je stajao Princip, Despića kuće…

staza sarajevo polumaraton

Puno iskustvo sporta doživljavate i trčanjem kruga na Olimpijskom stadionu Koševo. Hladovina lipa dok prolazite Vilsonovim šetalištem (više od petine staze), kaoi lepota najstarijeg sarajevskog šetališta uz  korito Miljacke – popularne Darive, daje vam puni doživljaj prirode. Trčeći ovu trku upoznajete sve kulturološke različitosti ovog grada i možete videti zašto ga zovu mestom gdje se susreću istok i zapad.

Sarajevo je poznato po brdima i planinama, međutim sama staza je trasirana tako da bude ravna, najveći uspon je na samom početku, i u drugoj trećini staze. Daje joj to posebnu draž, uzbudljive uzbrdice i nizbrdice koje trasu čine dovoljno zahtevnom da poželite doći ponovo. (eto mene već treći put za redom 🙂 prim.autora)

2. Startnina

sarajevo polumaraton start

Za 20 eura ili 40 KM koje plaćate prilikom preuzimanja startnog paketa imate priliku učestvovati u vrhunskom sportskom događaju. To je jedna od najmanjih startnina u regionu. Okrepe su dobro rapoređene duž staze i ima ih dovoljno.  Svi trkači dobijaju finišerki paket (voda, sok, voće, specijalno dizajniranu medalju – razlikuje se svake godine) a prilikom preuzimanja broja i dry fit majicu polumaratona.

Zbog toga organizatori ističu i ovo „full value for money experience“.

3.Trka ima dobrotvorni karakter

Osim „turističkog“ trčanja – možete učestvovati i u dobrotvornim akcijama. Na trci, prilikom preuzimanja broja, kupite vaučere u vrijednosti od 10, 20 ili 50 KM  / (cca 5/10 /25 EUR) i na taj način direktno donirate novac za „Školu prijateljstva“ i-li „Omladinski centar Spajalica“, čime ćete podržati neformalno obrazovanje mladih u BiH. Ove važne akcije omogućavaju školovanje dece sa posebnim potrebama, ali i materijal za radionice koje se odvijaju van većih gradova i uče decu ono što svi trkači na stazi znaju – podrška, prijateljstvo, ljudskost, jednakost.

Ove godine cilj je prikupiti 10 000 KM (cca 5 000 eura) kroz različite humanitarne akcije vezane za trku. Polovinu novca su već prikupili polaznici Škole trčanja Klix Sarajevo, „prodajući“ svoje kilometre staze prijateljima, te tako imaju i dodatnu motivaciju da zarade svoju prvu medalju

4. Druženje sa drugim trkačima iz regiona

sarajevski polumaraton grupa

Sarajevo Coca Cola polumaraton 2015 će okupiti oko 1500 trkača iz više od 30 zemalja širom svijeta, a među njima značajan broj trkača iz regiona. Sarajevo je svima u regionu nekako blizu, te su se već najavile organizovane grupe, ali i polaznici škola trčanja iz Zagreba, Zadra, Beograda, Dubrovnika, Tuzle, Zenice, Bijeljine, Banja Luke…

Škola trčanja „Klix“ Sarajevo organizuje  i poseban „afterparty“ samo za polaznike svih navedenih škola trčanja odmah nakon polumaratona. Sarajevska ekipa ima i preko 50 maturanata kojima će baš deveto izdanje sarajevskog polumaratona biti završni ispit jer će 20.9. prvi put istrčati svojih 21,1 K.  Pouzdano  znamo da se neki „iskusniji“ trkači (koji su svoj prvi već istrčali) najviše raduju zabavi i ponovnom veselom druženju sa prijateljima koje viđamo od trke do trke. Tako da ovaj polumaraton nudi i „full“ doživljaj zabave 🙂

kapmanja1

Sigurno ste čuli i za gostoprimstvo i otvorenost Bosanaca i Hercegovaca, a NGO „Marathon“ Sarajevo (NMS) će vas sigurno uveriti da je sve što ste čuli tačno. Organizatori trke su odlični domaćini. Od preporuke za odsedanje u gradu, preko preuzimanja startnog paketa, pa do prolaska kroz cilj, videćete i družićete se sa osnivačima, članovima i volonterima Udruženja koji će se pobrinuti da imate prelepo iskustvo.

Ovo je jedna od retkih većih trka u regionu (ove godine se očekuje oko 1500 polumaratonaca) koju vodi i organizira nevladina organizacija, mala grupa entuzijasta koja je prije svega vođena ljubavi prema trčanjem i željom da što više ljudi oseti tu magiju.  Sigurno ste već negdje na nekoj trci sreli nasmejalni i pozitivni NMS tim. Obično su najglasniji 🙂  Na njihovoj fb stranici https://www.facebook.com/ngomarathon?ref=bookmarks će vam brzo odgovoriti na svako pitanje.

5. Hrana u gradu je ukusna i jeftina

Pre i posle trčanja ne propustite posetiti jednu od lokalnih aščininica gdje za cca 3,5 eura po porciji možete probati tradicionalna jela „na kašiku“ koja će vas oduševiti, pored već poznatih sarajevskih ćevapa i pita. Bilo koja druga hrana, od brze do spore u centru je podjednako uskusna i pristupačna!

To su razlozi koje smo mi izdvojili kao top 5. Verujem da vi koji ste već bili u Sarajevu imate i svoje razloge, odnosno da ćete ih imati nakon što budete trčali gradom. Veliki broj trkača se vraća svake godine na ovu trku i u redovnom im je kalendaru. Nama jeste 🙂

Vidimo se 20. septembra na Sarajevo Coca-Cola polumaratonu!

sarajevo

Half Marathon – Full Experience

Half Marathon – Full History Experience

Half Marathon – Full Culture Experience

Half Marathon – Full Nature Experience

Half Marathon – Full Sport  Experience

Half Marathon – Full Friendship Experience

Half Marathon – Full Value_for_the_money Experience

Half Marathon – Full Party Experience

I ne zaboravite da se registrujete na: http://www.sarajevomarathon.ba/ Online registracija je moguća do 16.09. Na dan trke cena startnog paketa je 40€.

Prv do vrv – “trkačko” iskustvo debelog informatičara
Kako istrčati 101 kilometar pre novog izlaska sunca

Povezani članci

5 komentara. Leave new

 • A jel sarajevske pite i bureci mogu da prođu kao carbo-loading?? I sagan dolma…
  Vidimo se u Sarajevu 🙂

  Odgovori
 • Bilo je kao u opisu teksta – turističko obilaženje Sarejeva tokom trčanja. 🙂

  Uvek ću se sećati, a nadam se i vraćati Sarajevu.

  Velika zamerka je što nije bilo prostora za ostavljanje garderobe i toalet.

  A najveća zamerka – 33 sponzora na majici, a nagrada za prvo mesto samo (da ne kažem jadnih) 300 €. Olivera nije mogla ni put da isplati od toga. 🙂

  Inače, trebalo je izdržati ne jesti pred PM: ćevape, tufahije, sirnicu (ne burek, nego sirnicu 🙂 ). Doduše, posle PM jesam jeo, ali u ograničenim količinama. 🙂

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed