Ultramaratonska trka, 7. Ultrabalaton,  u dužini od 212 kilometara oko jezera Balaton u Mađarskoj održana je 01. – 02. juna 2013. Početak trke ove godine bio je u mestu Balatonvilagos, za razliku od prethodnih godina kada je start bio u mestu Tihany. Na ovogodišnjoj trci je postavjen rekord u broju prijavljenih učesnika, kako u pojedinačnoj tako i u ekipnoj konkurenciji. Ujedno se može reći da je Ultrabalaton najveći ultramaratonski dogadjaj u ovom delu Evrope.

Od ukupno 128 takmičara iz 14 zemalja u kategoriji pojedinaca, ove godine učestvovala su dva trkača iz naše zemlje. Subotičani, Igor Vojnić Zelić i Atila Janković, predstavljali su našu zemlju i Ultramaratonski klub “Paligo Palus”. Od ukupno oko 350 prijavljenih ekipa, ucestvovale su i dve ekipe sastavljene od takmičara istog kluba.

Takmičare je ove godine dočekalo hladno vreme za ovo doba godine, praćeno kišom.  212 kilometara oko jezera Balaton, i ove godine je predstavljalo pravi izazov za sve učesnike,ali je vreme ako se ne računaju povremene kiše bilo idealno za trčanje.


Trku je u vremenski limitirano vreme od 32 sata završilo samo 75 trkača u muškoj kategoriji. Igor Vojnić Zelić je ponovio prošlogodišnji uspeh i završio trku sa boljim rezultatom u odnosu na prošlu godinu u vremenu od 30:12:42. Atila Janković je prvi put istu stazu od 212 km prešao u vremenu od 30:13:15.

Iz godine u godinu Ultrabalaton privlači sve više zainteresovanih kako pojedinaca tako i ekipa. Ove godine u konkurenciji ekipa učesnici iz Srbije su ostvarili  sledeće rezultate:

  • 3. mesto je osvojila dvodnevna sedmočlana štafeta pod nazivom CSIPET CSAPAT, koju su predstavljali: Aleksandra Gojković, Boris Milodanović, Eva Dulity, Flora Jurcsek, Ingrid Balley, Nemanja Čurčić i David Firic. Oni su stazu prešli za 16 sati i 39 minuta.
  • 4. mesto u kategoriji ženska dvočlana štafeta non-stop trka ostvarila je ekipa pod imenom PALIGO LANYOK sa članovima Karolina Madaraš Puškaš i Marianna Toldi Konc. One su trku završile sa vremenom 22 sata i 10 minuta.

balaton skuter

foto: flickr/ultrabalaton.hu