brc na cdeneru

Na Zagrebački noćni cener sam otišla da vidim zašto je ta trka sve popularnija, da upoznam Zagreb i da putujem sa malom ekspedicijom Beogradskog trkačkog kluba, nas devetoro. Da otkrijem recept savršene vikend trke.

Staza – utisak i atmosfera

I BRC je imao navijačicu!

I BRC je imao navijačicu!

Trči se šest krugova centralnim gradskim ulicama. Ukupno su zatvorene 4 ulice, dobro … tri i po jer jedna traka ipak radi. Krug je zapravo pravougaonik koji je manje više ravan :)

Ovo nije trka za obaranje ličnog rekorda, ako ga uopšte i imate na 10k, već prilika da se sa društvom isćaskate dok vam masa skandira.
Na startu i prvih 400m je velika gužva, obilaženje nemoguće, pa je sva šansa da ćete trčati sporije ako ste dalje od starta.

Čak iako niste, obilazićete ljude u sledećem krugu. Dakle, Cener je fun run. Ako ga tako shvatite uživaćete, ako ne, moguće je da nećete biti zadovoljeni.

Ako vas zanimaju rezulati najbrži je bio Partipović Drago iz AK Žumberak  sa vremenom od 33:41, a od žena Rahima Zukić iz AK Sloboda Tehnograd Tuzla sa vremenom od 38: 06. Svetski rekord na 10k  je btw  26:17.53 (Kenenisa Bekele), odnosno 29:31.78 za žene (Junksia Vang).

Startovalo je 942 učesnika od prodatih 1000 brojeva, dakle skoro pa pun kapacitet, a trku je završilo 931 trkača, opet – sjajna statistika.

Ideja za koju vredi navijati

Misija Cenera je da ponudi alternativu tipičnim izborima mladih, alkoholu, drogama, blejanju a trčanje u tom kontekstu zaista ima ogroman kapacitet. Cener ne ostaje na ideji nego je zaista i realizuje – privlači sve veći broj trkača i trkačica, ali i navijača.

Brojevi su nedelju dana pred trku bili rasprodati, pa je organizator pozvao i one koji ne trče da budu navijači, a ne banditi. Savršeno su organizovali štand za navijanje, sa materijalima za pravljenje transparenata, pa je navijanje postalo i zabavnije i dostupnije. Muzika, buka, transparenti, sve to je olakšavalo trkačima da izvrte još jedan, pa još jedan krug. Sve do šestog, kada su produžili do cilja.

navijaci

Omiljeni transparent :)

Video bim je prenosio kako koji čip pregazi ciljnu ravninu, pa ste tako znali i kada koga možete da dočekate. Rezultati su odmah bili online, sa ukupnim, kao i prosečnim vremenom po svakom krugu.

Jedino što je nama nedostajalo je bila velika žurka, u duhu tradicije koju smo započeli u Beogradu, a nastavili u Sarajevu i Ljubljani.

Svaki učesnik je za 80 kuna (malo više od 10 evra)  dobio medalju, veoma lepu i tešku :), buff, vodu na stazi, čaj i mandarine u cilju.
Odličan odnos cene – kvaliteta!

Lično, ne mogu da se otrgnem utisku koliko ovakve trke fale Beogradu i regionj. pored noćnog u NS slabo se radi na takvom tipu događaja. Sa druge strane, lepo je videti da zdravo partnerstvo kluba, sajta grada i sponzora mogu da naprave takav učinak.

Zagreb nas je divno ugostio, i rado ćemo se vraćati.

Nakon trke svakom po 200g medalje :)

Nakon trke svakom po 200g medalje :)

Photocredits: Decathlon + Milena Šavija