Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trkači reporteri

Atinski maraton 2014: Sa časnog mesta u časnu trku!

U talasima me je tokom 2014. godine dolazila želja da prođem i osvojim svaki metar istorijske trase koju je, prema legendi, Filipid pretrčao i Atini doneo vest o pobedi. Atinski maraton!

Sa časnog mesta u časnu trku!

Preko 30 000 ljudi na startu sa istim cijem- pobediti sebe, pročistiti se i upiti energiju koja je jedinstvena.

Ogroman broj sportskih boraca na Maratonskom polju, istorijskom bojištu, i svi su tu da se bore a nisu neprijateljski nastrojeni, naprotiv – rukuju se, žele sreću jedni drugima i mada većina govori drugim jezicima, svi se razumeju i svi imaju jedinstven motiv – sa ovog časnog mesta časno završiti trku!

Posle položene zakletve kojom obećavamo sportsku borbu-  trka je počela!

lazar filipovic maraton

Sem jasnog cilja – završiti Atinski maraton, nisam znao šta koji kilometar nosi. Razne misli trče kroz glavu, ali ubrzo shvatite da vam je najbolji sparing da ništa ne mislite i očistite misli.

Publika sa strane sa kojom razmenjujete energiju… Aplauzi koji potresaju tlo… Čni mi se da sam van vremena i ne vidim okolinu, samo me vreli tabani vraćaju u realnost.

Protrčavam pored trkača koji su ambiciozno i olako krenuli u ovaj poduhvat i sad polako posustaju, a sa svakim obilaskom raste mi samopouzdanje.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Adrenalin počinje da kola kroz vene,  kroz glavu računam koliko jos kilometara do dostizanja legende, a sve rezerve snage se aktiviraju da stignem na cilj.

Ali cilj je jos daleko, a svaki pretrcani metar mi pojačava zvuk bubnjeva koji lupaju ispred Olimpijskog stadiona i dodatno uvećavaju uzbuđenje i uzburkaju krv!

lazar filipovic

Tabani mi gore, ali produžavam korak i pokušavam da što više trkača, koji se sigurno slično osećaju, ostavim iza sebe i što pre stignem do tog bubnjanja koje budi borbeni duh!

[see_also link=”http://www.trcanje.rs/motivacija/prica/pravi-put-predamnom-lazar-filipovic-paratriatlonac/” target=””]Lazar Filipović: Pravi put preda mnom – paratriatlonac[/see_also]

Ulazimo u grad gde je navijanje sa strane fantastično, to je dodatni motiv, ja trčim svoju najbržu deonicu na trci, ali vreme u tim momentima najsporije prolazi, i već u mislima vidim sliku cilja, koju svakim korakom pokušavam da dostignem!

Snaga se brzo troši, ali mi pomaže neki drugi ja, koji preuzima inicijativu i nosi me do stadiona, gde stižem skoro vantelesno, ali sam ipak ceo, praznih misli, ali pune duše. Svaka pora moje kože upija utiske i vibracije oko mene, slaže ih negde duboko, da ih posle polako razvrstam, pregledam i setim se svakog detalja kog nisam bio svestan.

Post scriptum

Atinski maraton sam završio na 101. poziciji kao najuspešniji srpski takmičar, sa vremenom 3h09min 20sec, a ovaj rezultat je samim tim veći ako se zna da spadam u grupu slepih-slabovidih lica sa svega 3 posto vida i da sam trku radio bez pomoći pilota/vodiča.

Advertisement. Scroll to continue reading.
7 Comments

7 Comments

 1. Ivan

  14.11.2014 at 09:54

  Bravo majstore!

 2. Damir Marković

  14.11.2014 at 11:47

  Kapa dole.

 3. vlada

  14.11.2014 at 13:42

  Svaka cast!

 4. Miljana

  14.11.2014 at 14:34

  Svaka casta!!!

 5. Filip

  14.11.2014 at 16:07

  Sažeto i motivaciono, baš kako treba, za sada mogu samo da zamišljam kakav je osećaj proći kroz cilj Atinskog maratona! Stvarno svaka čast, za stvari koje radiš, sa uslovima koje imaš. Dokaz da je uz jaku volju sve moguće…

 6. Antonije

  14.11.2014 at 20:52

  VOLJA je SVE!!! Bravo majstore…

 7. Vladimir Stanisavljevic

  16.11.2014 at 21:59

  Bravo Fico!!!!!!!!!!!!!
  Pozdrav od Vlade iz Melburna

Uključi se u diskusiju

Povezani članci