Trke

Prvi Ultra maraton Sombor-Baja

2 komentara

Po prvi put razdaljina između dva bratska grada Sombora i Baje predstavljaće stazu ultramaratona Sombor Baja. U subotu 18.08.2012. godine u 10h sa starta ispred Županije u Somboru potrčaće preko sto atletičara i rekreativaca koji će se usuditi pretrčati deonicu u dužini od 60,1km.

Gradonačelnik Baje, Republika Mađarska, Žigo Robert i gradonačelik Grada Sombora Nemanja Delić, dali su podršku ovoj manifestaciji, koja će po prvi put u našoj sredini omogućiti da jedno sportsko takmičenje, uistinu podvig ultramaratona, obuhvati učešće takmičara iz dve zemlje u jednoj veoma zahtevnoj sportskoj displini, koja će objediniti takmičarski aspekt trke na teritoriji dve države.

To je jedinstvena prilika da se u jednoj trci prolazi kroz dve zemlje. Za sve kojima se u ovim letnjim trenucima čini da je 60 kilometar nedostižan, organizovane su i štafete koje broje dva trkača, koji će pred sobom imati taj doživljaj prelaska državne
granice, predavanja štafete u Hercegsantovu, naravno uz sve druge specifičnosti koje ova trka donosi.

Kao motive koji se ističu prilikom organizacije ovakve trke navode se povezivanje sportskih aktivnosti ova dva bratska grada, kao i popularizacija trčanja. I mada ovakva deonica u već pomenutoj dužini od 60,1km svakako predstavlja veliki izazov, predstavnici Sombora, članovi Atletsko rekreativnog kluba Somaraton su delegirali svoje najbolje i najodvažnije maratonce, koji će se uz Mađarske trkače takmičiti pored već prijavljenih, iz Makedonije, Hrvatske, Nemačke i drugih zemalja.

Ultramaraton Sombor-Baja zamišljen je kao tradicionalna manifestacija, tako da je sledeće godine start u Baji, a cilj u Somboru. Ove godine cilj je u bratskom gradu Baji na Trgu Sv Trojstva. Grad Sombor i Sportski savez grada Sombora i Atletsko rekreativni klub Somaraton podržavaju i učestvuju u realizaciji ove trke, a obezbeđen je i prevoz takmičara do mesta preuzimanja štafeta, cilja, odnosno povratak nazad.

Nadamo se da će građani odazvati i učestvovati u ovom podvigu, ali i doći da bodre ove nadasve hrabre ljude koji će da trče distance koja prevazilazi čak i antički podvig vezan za bitku na Maratonskom polju, budući da je tamo ratnik-heroj trčao 42km,
dok je ovde ipak reč o impozantnih 60,1km.

Sve ostale infromacije mogu se pronaći na sajtu www.somaraton.org.rs ili u Sportskom savezu grada Sombora na telefon 436-787.

Pohvala ludosti – Ludost trčanja
Nissan 4 elements trka – drugo izdanje! [VIDEO]

Povezani članci

2 komentara. Leave new

 • Vladimir Jerković
  20 avgusta, 2012 18:33

  U organizaciji Sportskog saveza Grada Sombora, Grada Sombora i Grada Baje, 18.08.2012. godine u 10h sa starta ispred Županije u Somboru krenulo je 75 atletičara i rekreativaca koji su se usudili pretrčati deonicu u dužini od 60,8 km.Od toga broja 38 je nastupilo pojedinačno na dužinu od 60,8 km i 36 takmičara u 18 štafeta na dužinama 30 km i 30.8 km.
  Trčalo je 48 takmičara iz Mađarske, 25 učesnika iz Srbije, a po jedan takmičar iz Makedonije i iz Slovenije (27 gradova).
  Gradonačelnik Baje, Republika Mađarska, Žigo Robert i gradonačelik Grada Sombora Nemanja Delić, dali su podršku ovoj manifestaciji, koja je po prvi put u našoj sredini omogućila da jedno sportsko takmičenje, zaista podvig ultramaratona i to na temperaturama preko 30 stepeni celzijusa, obuhvati učešće takmičara iz dve zemlje u jednoj prilično zahtevnoj sportskoj displini.
  Grad Sombor i Sportski savez grada Sombora, kao i ovde neizostavni Atletsko rekreativni klub Somaraton podržavali su i učestvovali u realizaciji ove trke, a obezbeđen je i prevoz takmičara do mesta preuzimanja štafeta, cilja, odnosno povratak nazad.

  U Prvom Ultra maratonu Sombor Baja pobednik je bio Šteib Peter (1980) koji je pretrčao 60,8km za 04:22:50, drugi Peto Ištvan sa vremenom od 4:43,11, a Tamaš Rudolf je bio treći sa vremenom 4:47,45.

  U kategoriji dama najbrža je bila dr. Lubić Silvija iz Nađkaniže sa vremenom od 4:59,48. Kada je reč o štafetnoj trci, prvo mesto su osvojili Atila Varbiro i Šandor Karajko u tandemu pod nazivom Mogyi SE, koji su zavšili trku u 03:45:30, dok je štafeta Somaraton 1, članova ARK Somaratona iz Sombora sa Josipom Majorom i Milošem Kesićem zauzela treće mesto na ovo trci vremenom 04:43:40.

  Ova trka je zamišljena i dogovorena sa ovogodišnjim domaćinima kao tradicionalna i ukoliko sve bude kao što se planira, sledeće godine biće organizovan i drugi ultramaraton, ovoga puta sa ciljem u Somboru. Domaćini iz Baje su lepo ugostili sve takmičare na centralnom trgu u Baji, nakon proglašenja pobednika i dodele prigodnih nagrada organizovana je zajednička večera i druženje svih učesnika i organizatora ove manifestacije.

  Najmlađi takmičar je bio Rišar Lazar 18 god. Koji je stigao do granice kao četvrti!! a najstariji učesnik Popić Milenko 67. god.

  Gosti i sa Mađarske i sa naše strane su bili oduševljeni Somborom, organizacijom, ispraćajem i posebno angažovanjem saobraćajne policije od starta do državne granice.

  Atletsko rekreativi klub Somaraton i Grad Sombor pozivaju sve da sledeće godine uvrste u svoj kalendar i ovu trku, ukoliko odgovara njihovim mogućnostima, a glede termina održavanja, postoji mogućnost da se odluče organizatori i za neki manje tropski period za Drugi Ultramaraton Baja-Sombor.

  Odgovori
 • tacnije, anticki heroj je istrcao, prema procenama, oko 34.5km. prvi maraton je bio 40km, a kasnije je povecan na 42,195km i od 1921god to je zvanicna duzina.

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed