Trke

Program za Ljubljanski (polu)maraton: 1/8

8 komentara

Još nepunih osam nedelja je ostalo do starta Ljubljanskog (polu)maratona. S obzirom da smo pokrenuli i neke nove snage i dodatno vas motivisali organizovanjem zajedničkog odlaska u Ljubljanu, red je da vam predstavimo i plan priprema za ovu trku. Maratonci koji planiraju učestvovati na maratonu već uveliko treniraju po vlastitim planovima, a mi ćemo, kao što smo i to činili i za Beogradski maraton, trkačima polumaratoncima početnicima i rekreativcima prikazati opšti predlog treninga za pripremu za polumaraton ali i maraton.

Planirane su 3 grupe trkača: polumaratonaca početnika koji nisu trčali polumaraton ranije i žele samo da završe polumaraton, polumaratonaca rekreativaca, koji jesu i žele da budu brži od 2 sata i maratonaca rekreativaca kojima ovo nebi bio prvi maraton, jer su pripreme za prvi maraton veoma opsežne i traju znatno duže od narednih 8 nedelja. Program za maraton je nadgradnja na vaše postojeće treninge koje kontinuirano upražnjavate sa treningom dužinom od 15 km i sedmičnom kilometražom od oko 55-57 km. Cilj maratonaca je da uđu u cilj za 3:30 do 4:00.

Opšti cilj je naravno da se svi lepo provedemo na jednoj masovnoj trci u blizini i osetimo šta znači biti trkač dugoprugaš među masom istomišljenika.

Plan treninga za tekuću nedelju (30.avgust – 5.septembar)

Polumaratonci početnici (29-30km)

 1. odmor
 2. 6 km lagano
 3. odmor
 4. 7 km, sa nekoliko brzih oštrih intervala na 100m
 5. odmor
 6. 5km, brže nego prva dva puta, plus 1-2 km džogiranja
 7. 10 km polako

Polumaratonci rekreativci (39-40km)

 1. 7 km lagano
 2. 9 km konstantno, malo brže nego juče, u finišu treninga brzo
 3. 8 km lagano
 4. zagrevanje, potom 8 x 90 sek brzo, 90 sek polako
 5. odmor
 6. zagrevanje potom 4 x 800m (ili 4 x 3 min), sa 3 min džogiranjem za odmor (regeneracija)
 7. 12-13 km polako

Maratonci rekreativci (55-63km)

 1. Odmor ili 8 km lagano
 2. 9 km ujednačenim tempom
 3. Srednje-lagano 10km, polako na početku, pa ubrzanja od 30 sek, sa 1-min džogingom za odmor
 4. Zagrevanje, pa 4 x 1,5 km, sa 5-min za odmor
 5. Odmor
 6. Zagrevanje pa oštro 5 km. Hlađenje
 7. 24-26 km konstantno

Objašnjenje plana

Planom za ovu prvu nedelju počinjemo odmah i sa bržim treninzima – intervalima, ali budite oprezni kako ih radite. Obavezno se pre njih dobro zagrejte džogiranjem, a posle njih se istegnite na pravilan način. Dugački treninzi se trče tako da vam bude prijatno, ali ne suviše sporo.

Ostali pojmovi za različite grupe mogu biti:  lagano trčanje od 6:30/km do 5:00/km, džoging za odmor – regeneraciju >6:30/km, srednje brzo je u rasponu od 5:30 do 4:30/km. Brzo bi bilo u granicama 5:10 do 4:10. Pojam konstantno znači da se potrudite da što manje varirate brzinu i trčite tempom koji je dat uz nju.

Individualni planovi treninga

Ako vam ovi opšti planovi ne daju dovoljno izazova, preporučujemo vam trenere: Miću Ignjatovića, Ivana Ognjanovića i Luku Čanjija, koji vam mogu napraviti individualne programe.

Kako i gde trenirati?

U toku leta u dva projekta radili smo na omasovljenju sporta (pa i trčanja) među mladima, i uverili se da polaznici imaju „gen“ za samoinicijativu. Shvatili su: u društvu je najbolje, pa vam i mi to savetujemo.Verujemo da bi najbolje bilo da se dogovorite sa vašim starim i novim drugarima na našem forumu kada i gde bi voleli da trenirate. Da li će to biti sledeće nedelje u Zemunu, Banja Luci, Zagrebu, Podgorici, Bečeju, Osijeku, Sarajevu, Rumi, Paliću, Rijeci, Skoplju ili negde drugo – zavisi od vas. Bez obzira da li idete sa nama ili ne, okupite ekipu i trenirajte za Ljubljanu.

Budite vredni, trenirajte i pratite vesti vezane za Ljubljanu!

8. Bukovački maraton
Pohod na Ohridski maraton

Povezani članci

8 komentara. Leave new

 • Zbog Ljubljanskog (polu)maratona i Vas sam konacno pokrenula proceduru za dobijanje novog pasosa…. sad jos samo da svi papiri stignu na vreme… a ja treniram kao da hoce 🙂

  Odgovori
 • Saša, ako su tačne najave o kojima se pričalo, Pošta Srbije bi uskoro (septembar) mogla da preuzme deo posla oko prijema zahteva i izdavanja pasoša.
  http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/191083/Uskoro-izvodi-u-nekim-postama-od-septembra-i-pasosi
  A s obzirom da je sezona odmora pri kraju, realno je za očekivati da svi koji sada podnesu zahtev dobiju pasoš znatno pre Ljubljane.

  Odgovori
 • Sasa, ne brini za pasos, ja sam u sred sezone uspela da ga dobijem za 15 dana! 🙂

  Molim ovako javno svoj TIM 25 da se javi, vracala sam sama kondiciju posle nedelje, ali mislim da je bilo dosta…JAVITEEEEE SEEEEE….naravno ko jos zeli da nam se pridruzi neka nas kontaktira ovde, TIM 25 cine (Jugo, Cuca i Anja trenerica)

  Veliki pozdravo od mene, do Ljubljane

  Odgovori
 • Hvala, hvala. Ali po obicaju ja sam komplikovan i specijalan slucaj. Meni izvod iz maticne knjige rodjenih stize iz Zagreba. A kad sam vadila uverenje o drzavljanstvu rekli su mi da po novom ovde vise ne priznaju izvode odande i da prvo moram da ih prevedem ovde, a taj proces traje mesec dana. :(. Trla baba lan. No ja ne gubim nadu.

  Odgovori
 • Trojcu sam večeras oko 7:15 – pola 8 video kod Venecije na Zemunskom Keju da otrčaše prema Šaranu… Ko se prepozna neka se javi 🙂
  Ako ste Zemunci, tj zgodno vam da u tom kraju trčite, a voleli bi da probate neku novu stazu možda bi hteli da mi se pridružite na jednoj uzbrdo-nizbrdo kružnoj stazi ? Nisam je do sad overio ali mislim da je jedan krug oko 700m tj. od Muhara ili Trga Branka Radičevića u Zemunu pa uz Dobanovačku do Novogradske, pa malo Novogradskom, pa niz Bregovitu i Vasilija Vasilijevića ponovo do Muhara. Ja mogu uveče posle 6 ili ujutru od 6 pa se javite da obrnemo 10-tak krugova … 🙂

  Odgovori
 • Ko na Bezanijskoj Kosi trci ka kvantasu i 11-om aprilu moze i mene sresti na istim lokacijama uvece. Kome treba drustvo tu sam.

  Odgovori
 • Ekipo, dođite u nedelju da se izdogovaramo i napravimo plan gde ko kad trči, pa da se malo i obavežemo, okačimo na sajt tačne datume i kontakt „koordinatora“ staza, pa da oformimo grupe!

  Odgovori
 • Bilo je dobro danas. Stvarno ne znam kako bi odradio dužinu danas da nije bilo vas jer sam od početka bio umoran. Time mi je završena najteža nedelja do maratona:

  ponedeljak 30km za <3h
  utorak 6km za skoro 1 sat 🙂
  sreda 15km sa 3x2km deonice (u banjičkoj šumici)
  četvrtak 21km polumaraton 1:39-40 (ali bilo je i par nizbrdica pa baš i nije merodavno)
  petak lađenje 7km
  subota ležanje u krevetu 0,001km
  danas 31km za nekih 2:47-8

  Dosta i previše (110km), dva dana odmaram i ne idem preko 20km do sledeće nedelje kada se opet vidimo.

  Hvala za stvari, i hvala Mihajlu.
  Vidimo se

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed