Trke

Festival sporta i prirode – Peščarski maraton

2 komentara

Peščarski maraton je manifestacija koja se održava na prostorima Omladinskog naselja Čardak koji se nalazi u prelepom ambijentu Deliblatske peščare. Manifestacija će trajati tri dana od 06. do 08. septembra i obuhvata će pored maratoske i polumaratonske trke i niz zanimljivih aktivnosti.

Osim što je ova trka posebna i izazovna zbog terena na kom se organizuje, ideja i motiv organizatora da na ovaj način ponudi vikend u prirodi za savremenog čoveka je koncept koji s čini kao dobar razlog da razmislite o tome gde ćete provesti vikend 06.-08. septembra.

Program i satnica

06. septembar

Prvi dan Festivala sporta i prirode je rezervisan za okupljnje učesnika, druženje i smeštanje u Omladinskom naselju Čardak.

07. septembar

Drugog dana manifestacije Festival sporta i prirode – Peščarski maraton organizatori su isplanirali niz zabavnih, sporskih i edukativnih sadržaja za sve učesnike i učesnice. Pored sportskih i radionica planinarskih veština, zajedničkog treninga i upoznavanja staze tu su i trka za decu u dužini od jednog kilometra i drugi sadržaji.

08. septembar

 • 06:00 Start maratonske trke i duže pešačke ture po peščari
 • 08:00 Start polumaratonske trke
 • 13:00-16:00 Proglašenja, zatvaranje trke i ispraćaj učesnika

Detaljniju satnicu pogledajte OVDE

Staza

Maratonska i polumaratonska trka će se održati na prostorima Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara a sama trasa će objediniti Eko stazu i Stazu zdravlja.

 • Dužina kruga je 6km
 • Maratonci će trčati sedam a polumaratonci 3.5 krugova
 • Limit maratonske trke 8 sati
 • Limit polumaratonske trke 6 sati
 • U sklopu svakog kruga biće orgnizovane tri okrepne stanice

Startnina i prijave

Učesnici će na raspolaganju imati nekoliko paketa, u zavisnosti od toga koliko će vremena/dana provesti u Deliblatskoj peščari ali i od tog da li će trčti na nekoj od trka ili će biti samo navijači.

 • Sama startnina za trku košta 800RSD i obuhvata startni paket i pravo učešća na trci.
 • Kompletni aranžman za sva tri dana festivala, koji obuhvata dva noćenja, obroke, učešće na trci i sve prteće programe košta 3000RSD

Detaljnije o paketima pročitajte na sajtu trke.

Prijavu za Festival prirode – Peščarski maraton elektornskim putem možete da popunite OVDE

Kako da stignete na Festivаl sportа i prirode – Peščаrski mаrаton

Omladinsko naselje Čardak je udaljeno 62km od Beograda, 35km od Pančeva i 11 km od Kovina.

Oni koji dolaze iz pravca Beograda:

 • Beograd-Pančevo-Dolovo-Mramorak-Deliblato-Čardak

Oni koji dolaze iz pravca Niša:

 • Niš-Smederevo-Kovin-Deliblato-Čardak

Deliblatska peščara

Deliblatska peščara, jedinstvena u Evropi, nalazi se u jugoistočnom delu srpske pokrajine Vojvodine, u južnom Banatu. Ova prostrana oblast površine od oko 300km², čije su glavne peščane mase elipsoidnog oblika okružene plodnim lesnim poljoprivrdnim površinama, proteže se između Dunava i padina Karpata.

Ovaj spomenik istorije prirode Panonske nizije jedno je od retkih pribežišta za mnoge specifične vrste flore i faune, koje u evropskim i svetskim razmerama predstavljaju prirodne retkosti. Peščara predstavlja geomorfološki i ekološko biogeografski fenomen ne samo Panonske nizije, već i čitave Evrope, kao i značajan genetski resurs naše Planete.

Bogatstvo flore ovog područja se ogleda u postojanju oko 900 vrsta viših biljaka, od kojih su mnoge relikti i rariteti, kao i vrste koje su u svom rasprostranjenju ograničene na Panonsku niziju. Jedino se ovde, u odnosu na čitav prostor Srbije nalaze: banatski božur, stepski božur, pančićev pelen, šerpet i kockavica Degenova. Svoje stanište ovde je „našlo“ i 20 vrsta orhideja.

Zbog prisustva velikog broja vrsta ptica, od kojih su mnoge retke i ugrožene, ovo područje je uvršćeno u najznačajnija staništa ptica u Evropi -IBA područje. Iz grupe grabljivica, koje su najugroženije ptice, zastupljene su vrste kao što su: banatski soko, orao krstaš i orao kliktaš. Njihovo pojavljivanje uslovljeno je pašnjačkim površinama i prisustvom tekunice, koja predstavlja osnov njihove ishrane. Od stanovnika životinjskog carstva peščare, ovom prilikom izdvajamo prisustvo: vuka, jelena, srne i divlje svinje.

Izvor : wikipedia

Informacije

Organizatori ove manifestacije su

Kontakt osoba za sve informacije je Ninoslav Rašković
Tel: 063-387-030

.

18.Beogradski Ignajt – svratite po zdravlje
Počinje kampanja „Možeš!“ Prijavi se i saznaj kako da napraviš promenu u svom okruženju!

Povezani članci

2 komentara. Leave new

 • Hvala za sjajnu najavu ovog jedinstvenog trkačkog događaja na ovim prostorima! Pozivam vas sve da tog vikenda dođete u ovaj zaštićeni rezervat prirode, ugasite vaše elektronske uređaje i uživate u sportskim aktivnostima koje vam nudimo, bilo da vas interesuje pešačenje, trčanje ili samo boravak u prirodi. Za one koji ne znaju sastav vazduha i klimatski uslovi su isti kao i na Zlatiboru. Dođite, nećete se pokajati!!

  Odgovori
 • Svaka čast na ovome.Prošle godine sam vozio bajs kroz Deliblatsku peščaru i odlično se proveo.Reč je o neverovatnom terenu,idealnom za sve ljubitelje prirode.Ko god se prijavi neće se pokajati,pošto je dobar provod zagarantovan.Ja lično ću sigurno uzeti učešća.Još jednom bravo za organizatore!

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed