Najave trkaTrail & TrekingTrke

Otvorene prijave za 3. Valter Trail i pokrenut Plogging BiH izazov

Nema komentara


Planinarsko društvo Skakavac nastavlja sa aktivnostima očuvanja prirode! Ovog puta organizuju 3. Valter Trail-Das ist Valter, koji se održava 05.03.2021. godine u Sarajevu. Prijave za ovu adrenalinsku trku su otvorene na stranici Valter
Trail do 20.02.2022. godine, a ova trka se kreće rutom jedne od najpoznatijih i najslavnijih epizoda iz perioda narodno-oslobodilačke borbe naroda ovih prostora, jedinstvene operacije te vrste u svetu – rutom Igmanskog marša.

U saradnji sa SABNOR-om, trka je deo u programa obeležavanja jubileja 80 godina Igmanskog marša. Valter Trail – Das ist Valter je trka za hrabre i odvažne trkače svih zemalja koja će testirati granice učesnika.

Prijavom na trku, trkačice i trkači će si osigurati mesto na stazi kojom je početkom 1942. godine prošla slavna Prva proleterska brigada. Staza je dužine 13.55
kilometara, sa 687 metara uzbrdice i 673 metara nizbrdice.

Učestvovanjem na trci prihvatate izazov da po šumama, gorama, kroz potok, blatnjavi i mokrih nogu testirate svoje granice. Trkači koji su jednom iskusili ovu trku joj se vraćaju upravo jer žele izazvati sami sebe. Das Ist Valter!

Prijave se vrše isključivo online.

Plogging izazov u Bosni i Hercegovini

Plogging (ploganje) je kombinacija trčanja i prikupljanja smeća.

Živeći svoju misiju, Planinarsko društvo Skakavac je osmislilo jedinstven izazov u Bosni i Hercegovini.

“Kako bi povećali ekološku svijest građana i umanjili štetne uticaj čoveka na
okolinu, pokrećemo Plogging izazov u Bosni i Hercegovini na kojem ćemo čistiti smeće naplaninama, pored rijeka, na pašnjacima, travnjacima, livadama, selima i gradovima”.

Amir Bašić, predsjednik PD Skakavac iz Sarajeva.


Plogging (ploganje) je kombinacija trčanja i prikupljanja smeća. Naziv potiče od švedskog glagola plogga koji je nastao kombnovanjem glagola plocka upp (prikupljati) i jogga (džogirati).

Kako se povećava svesnost problema zagađenja okoline, tako ploganje postaje sve popularnije. U kontekstu vežbanja se radi o kombinaciji trčanja, hodanja, džogiranja i pokreta kao što su saginjanje, čučanje i istezanje.

Kroz Plogging BiH izazov učesnici će na osnovu količine prikupljenog smeća dobijati popuste na trke koje organizuje PD Skakavac tokom godine. Više informacija o ovom jedinstvenom izazovu potražite na našoj stranici Plogging BiH.

Kako se prijaviti na izazov? Prijavu za izazov podnosite isključivo putem maila: dragan.zabic@pdskakavac.ba i info@pdskakavac.ba.

Sve najave trka možete videti na OVDE.

Ako ste se odlučili da probate trail trčanje ove jeseni evo šta vam je neophodno od opreme
OTVORENE SU SUPER RANE PRIJAVE ZA SERBIA BUSINESS RUN 2022!
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed