Trke

Nissan 4 elements trka – drugo izdanje! [VIDEO]

Nema komentara

Upoznajte najtežu sportsku bitku u istoriji sportova u prirodi. Stiglo je i drugo izdanje “4 elements” trke.

Jedan tim sastoji se od pet različitih sportskih individualaca. Svaki od njih se takmiči u svom elementu; trkač, paraglajderista-pilot, plivač, kajakaš i mauntinbajker – voda, vazduh, zemlja, a svi su u znaku poslednjeg četvrtog elementa – vatre.

Zašto vatre? Vrlo prosto, napor je takav da ne može da se opiše rečima!

Trka ovog tipa je jedina u čitavoj Jugoistočnoj Evropi i jedna od tri u celom svetu. Kao i prošle godine, održava se na planini Rtanj na Bovanskom jezeru. Datum – 25.avgust 2012., a procena trajanja trke – između 8h i 10h.

Sa trkačima ka gore

Prvi u timu startuju brdski trkači koji kreću iz podnožja planine Rtanj sa severne strane od starog rudnika (separacije) u 9h ujutru. Pred njima je deonica duga 5,7 km sa neverovatnom visinskom razlikom od 1.280 mnv. Put će ih voditi kroz netaknutu šumu i stene Rtnja ka vrhu Šiljak (1.565mnv).

U susret paraglajderistima

Drugi u timu startuju paraglajderisti – piloti, tako što ih na samom vrhu njihov trkač iz tima “overom” dlana aktivira i predaje čip za merenje vremena. Tada piloti poleću sa Šiljka ka Bovanskom jezeru koje se nalazi na 250mnv. Pred njima je 20km vazdušne linije (1.315m visinske razlike spusta). Ukoliko pilot sleti ranije on mora da trči do jezera sa glajderom da lično aktivira dlanom svog plivača kao i trkač.

Plivači čekaju svog pilota

Treći u timu – plivači, sa pažnjom prate dešavanja na nebu i čekaju svog pilota da ih aktivira na ivici jezera i preda čip za merenje vremena. Kada to urade, plivači započinju svoju rutu, tj. plivački maraton, od 5,2km oko bova na Bovanskom jezeru

Kajakaši čekaju plivače

Četvrti su kajakaši koji čekaju plivače kod poslednje bove i čim dobiju poznatu “overu” tj. aktivaciju dlanom, kreću sa veslanjem. Staza je duga 15km i ima dijagonalni pravac po jezeru. Kad izveslaju 15km izlaze sa svojim kajacima iz vode i trče sa opremom 500m do punkta gde se nalazi kapija koja označava kraj njihove etape, kako bi overili vreme i aktivirali mauntinbajkere koji su poslednji u timu.

Veličanstveno ka kraju – mauntinbajkeri

Mauntinbajkeri ispred sebe imaju jedan od najveličanstvenijih vrhova Srbije, redak prizor pravilne piramide koja dominira ka jugu. Distanca je duga 42km sa cca 1.600m visinske razlike uspona. Malo asfalta, uglavnom makadam i to preko sela Trubarevac, Jošanica, Vrmdža. Imaju tu čast da zatvore trku!

Postoje dve vrste plasmana, generalni – ekipni, i po sportovima – individualni.

Takmiče se najbolji

Prijavljeno je 10 timova: SAT, Specijalna brigada, 63. padobranska, Ružno pače, Nissan UF, Nissan SXSS, Boljevac, Maslačak1, Maslačak2 i Žandarmerija – NIS ekipa.

  • Među trkačima učestvovaće jedni od najboljih orjentiraca i polumaratonaca Srbije, vlasnici zlatnih medalja na državnim prvenstvima. Popović, Dokmanović, Vuković i drugi.
  • Među paraglajding ekipom: naši najbolji piloti u kategorijama “preleti”– Dušan Đorđević, Vladimir Bačanin, Mladen Nikolić.
  • Među mauntinbajkerima: reprezentativci Srbije – Boris Popović (višestruki prvak države u Elite kategoriji XC, cross country i maraton, dva puta Balkanski vicešampion), Marko Stanimirović (vicešampion Srbije u juniorskoj kategoriji).
  • Među kajakašima: Novosađanin Milenko Našegaćanin (višestruki državni prvak, osvajač medalja i OI normi), Srđan Drobnjak, Ognjen Grubišić, Marko Tomić i drugi članovi mladih nada iz Zemuskog kajakaškog klana.
  • Među plivačima: višestruki prvak države u triatlonu Vladimir Savić, učesnik na mnogim Ironman trkama širom Evrope. Miloš Milanović (državni prvak u plivačkim maratonima na otvorenim vodama), mladi Strahinja Trakić, i drugi.

Pogledajte kako je bilo na prošlogodišnjoj trci!

Najbolje za kraj – inspiracija za najveću avanturu!

Slike sa proslogodišnje trke pogledajte OVDE.

Za sve informacije i detalje kontaktirajte nas putem maila:

marko@udruzenjefreestylera.com

 

Prvi Ultra maraton Sombor-Baja
Trkačka žurka u pidžamama prošla Beogradom

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed