Trke

Najbrže trke u svetu – nije ono što misliš!

Nema komentara

Ako vam prvo padaju napamet Berlin, London ili neka druga trka na kojoj je oboren svetski rekord – ima smisla – to bi trebalo da su najbrže trke.

A sećate se prošle godine, kada je za novembar najavljivana prva Serbia Marathon trka (na 5k i na 10k)? Najravnija staza ikada u Beogradu, sa „sletanjem“ u Areni? Da li je to najbrža trka kod nas?

Ono u čemu se organizatori sada utrkuju jeste atraktivnost staze između ostalog. S obzirom da svaki grad sada ima svoju trku, najčešće 10k ili polumaraton, treba se izboriti za rekreativne trkače koji čine većinu onih koji uplate kotizaciju, zar ne. I nije više dovoljno samo najaviti trku, i sjajan startni paket.

Trkači se vraćaju tamo gde im je bilo lepo, a najčešće im je lepo tamo gde su ostvarili dobar rezultat! I to je upravo adut sa kojim mnogi organizatori izlaze na scenu – nude trkačima brzinu! 

Ako niste trenirali, niko vam ne garantuje uspeh, ali sve što nije do vas, na ovakvim trkama biće ispunjeno. Kako? Jel daju neki pogon? U neku ruku, da. Nude stazu koja ide samo nizbrdo! I ne vraća se na početnu tačku.

Na Beogradskom ili Dubrovačkom (polu)maratonu na samom kraju morate da savladate uzbrdicu. Na Atinskom maratonu, veći deo staze idete uzbrdo. U najbolju ruku, imaćete ravničarski grad sa potpuno ravnim ulicama, kao u Vojvodini ili Zagrebu, i za prave gradske trkače ovo je bombona. 

Međutim, za one koji ipak žele na bilo koji način da se ubrzaju ove godine, evo nekoliko trka koje se reklamiraju kao super brze

Pažnja, ako niste sigurni u svoja kolena, razmislite dvaput da li vam ovo treba u životu! 

World’s fastest marathon

Vreme i mesto: 22.09.2019. Granada, Španija

Danska organizacija Albatros Adventure Marathons priprema Najbrži maraton na svetu – ovo je bukvalno naslov njihove trke. Kažu da je njihova strast pomeranje granica, pa već 20 godina razvijaju koncept „avanturističkih maratona“. Ove godine nude stazu koja serpentinama silazi sa planine Sijera Nevada u Granadu.

Ruta ide nizbrdo (manje od 1km je ravna deonica), a vertikalni pad iznosi čak 1938 metara ukupno! To je nagib od 4,6% u proseku. 

Pa i ako ne bude rekorda, dobro andalužansko vino i tapas će vredeti posete.

Ramski polumaraton

Vreme i mesto: 1.9.2019. Prozor-Rama, Bosna i Hercegovina

Ove godine, po drugi put se održava polumaraton nad jezerom Rama. Na prvom izdanju, prema rečima organizatora, 34% trkača je oborilo svoj lični rekord!

Polumaraton i štafetni polumaraton startuju sa Orašca (gde autobusi prevoze trkače) i završavaju na poluostrvu Šćit. Postoji i kontrolna tačka na poluostrvu Matkovići.

Staza se blago spušta prvih 17 km, a zatim sledi valovit deo na poluostrvima na jezeru (oni koji su bili kažu da uspon nije naivan), ali je ovo svakako jedinstvena trka u regionu i obećava sjajan pogled!

https://www.facebook.com/ramskipolumaraton/videos/380036492856476/

Prijave su otvorene za Ramski polumaraton, na ovom linku. 

Colorado Marathon

Vreme i mesto: 03.05.2020. Fort Collins, Colorado

Sada se vrše prijave za narednu godinu, i to za 5k, 10k, 21k i 42k i štafetu. Sve trke su usmerene nizbrdo,  ili delimično po ravnom terenu. Kolorado se ponosi time što sa ove trke potiče 16-18% kvalifikacija za Bostonski maraton! Colorado Marathon luksuznim autobusima prevozi trkače na startnu poziciju u kanjonu (Cache La Poudre). 

Ovde se vide profili maratonske i polumaratonske trke:

Chilliwack

Vreme i mesto: 17.08.2019. Chilliwack, BC, Kanada

Chilliwack trka, pod brendom Revel, nudi maraton i polumaraton u okolini Vankuvera. Maraton startuje sa nadmorske visine od 660 metara, a cilj je na 26 mnv (i to je jedna od blažih staza u seriji Revel trka). 

Organizacija Revel je još jedan „producent“ avanturističkih trka, samo što su se oni fokusirali na trke nizbrdo! Na njihovom sajtu trenutno se nalazi spisak od 9 trka na koje se može prijaviti, uglavnom na američkom kontinentu, u različitim državama. Sve same atraktivne lokacije, kao što su Las Vegas, Havaji, Kalifornija… I sve su downhill!

I oni ističu činjenicu da su im staze sertifikovane, te da se preko njih možete kvalifikovati za Boston. Prosečno vreme na Chilliwack-u na primer je 04:06:24 (prosečno!). 

Trčanje nizbrdo jeste lakše ako pitate svoja pluća, ali dugo spuštanje, i veliki nagibi mogu naneti štetu mišićima i zglobovima, ako trčite nepravilnom tehnikom! Balansirajte rukama, ne ubrzavajte nizbrdo i ne kočite petama – 
 – to su samo neki detalji na koje treba obratiti pažnju.

Koju „downhill“ trku ste istrčali ili imate nameru da čekirate? Da li je iznenađujuća činjenica da se trkači ovako kvalifikuju za Bostonski maraton?

Wings for Life World Run 2019 – i Beograd trčao za one koji to ne mogu!
Prvi Bjelasica Ultra Trejl – vaistinu atraktivno mimo svijet’!
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed