Pozovamo vas na “Active Ultra Trail”, prvi planinsko-biciklistički maraton koji se organizuje u Valjevskom kraju, gde su reke, planine, pećine, etno sela, flora i fauna priča za sebe.

Maraton organizujemo pod pokroviteljstvom udruženja ekstremnih sportova Aktivna Zona Valjevo i cilj nam je da promovišemo zdrav život, i poklonimo ljubiteljima prirode ovakvu jednu manifestaciju koja će se iz godine u godinu dopunjavati novim stazama i dogadjajima vezanim za iste.

Ovo je definitivno sportska godina za grad Valjevo gde u okviru UES Aktivne Zone pored medjunarodnog takmičenja u pecanju na jednoj od najčistijih reka, dobitnice Zelenog Lista, reke Gradac, takmičenja u street workoutu, organizujemo i planinski maraton koji u sebi ima nekoliko zanimljivih delova koji ga kao celinu čini prelepim projektom kojim želimo da predstavimo lepote Valjevskog kraja regionu i svetu promovišući zdrav način života, očuvanje prirode, turizam i kulturno istorijska nasledja ovog dela Srbije.

Planinski maraton startuje 26.maja u 09.00 časova i traje 24 časa, na platou ispred mosta Milovan Glišić u klisuri Graca.

Tri staze maratona su rekreativnog karaktera i pružaju svakome priliku ko je sposoban da predje jednu od staza da doživi prirodu na najlepši način.

Staze su dužine 57 km, 30 km i 10 km i sve počinju i završavaju na istom mestu vodeći učesnike kroz kanjon reke Gradac, predelu poznatom po staništu životinja poput vidre i sivih sokolova, zatim nekoliko pećina i brana kao što su Degurićka pećina koja je stanište zakonom zaštićene vrste slepih miševa, ušćem Bukovske i Crne reke, koje se nalaze u podnožiju planine Maljen i vazdušne banje Divčibare, zatim reke Zabave i pritoke Zabavice koje su ušuškane u bukovoj šumi u podnožiju planine Povlen i obroncima vrha Magleš sve do izvora reke Gradac, pa dalje ka srednjevekovnom manastiru Ćelije i najvećim stepenicama u Srbiji.

930 stepenika pored manastira u završnom delu sve tri staze su izazov za sebe i podižu ultra maraton na potpuno novi nivo.

Svi učesnici planinskog maratona će imati kontrolnu knjižicu sa ucrtanim kontrolnim tačkama i mapom staza i svi koji uspešno predju jednu od staza maratona će na cilju dobiti diplomu AUTa za predjenu stazu, a za najbolje u apsolutnoj kategoriji u prva tri mesta Velike i Srednje staze idu plakete i robne vredne nagrade.

Sve staze maratona su pokrivene okrepnim stanicama.

Mala fun staza je besplatna i pogodna je i za najmladje učesnike u pratnji punoletnih lica ili roditelja, i na njoj će biti slatka okrepa i sokovi.

Prijave za planinski maraton su u toku na

https://trka.rs/event/86/

https://www.facebook.com/events/206563393227572/?ti=cl

Ili putem emaila ues.aktivna.zona@gmail.com

Prijave se mogu vršiti sve do početka trke kao i na dan trke. Maloletni učesnici moraju imati pismenu saglasnost roditelja ili biti u pratnji istih.

Svi učesnici koji se prijave elektronskim putem i uplate izvrše do 15.maja će u startnom paketu dobiti i prelepu majcu sa logom AUTa, UES Aktivne Zone i našeg glavnog sponzora dogadjaja, HELL energy drink.

Iznos prijave za veliki AUT je 1500 rsd, srednji AUT 1000 rsd i mali AUT besplatno.

“Postoji mesto gde je nekada davno započeta bajka…ovde se nastavlja…” – zapisano je u kanjonu reke Gradac.

Dodjite da uživamo zajedno i okupamo se prirodnom energijom u prelepom ambijentu netaknute prirode Valjevskog kraja koja će vam pružiti prelepe uspomene za koje garantujemo da će te ih uvek doživljavati.