Ove godine, po 19. put u našoj zemlji biće obeležen rođendan Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je 23. juna 1894. godine osnovao baron Pjer de Kuberten. Kao i prethodnih godina i ovaj rođendan MOK-a biće obeležen organizacijom Olimpijskog dana.

Istorija Olimpijskog pokreta

Moderni olimpijski pokret svoje korene duguje antičkim olimpijskim igrama, koje su održavane u Olimpiji na Peloponezu, svetilištu posvećenom bogu Zevsu. O početku olimpijskih igara nema pouzdanih podataka, a najstariji pisani trag vodi u 776. godinu pre nove ere. Međutim, prvi poznati pobednik Koreb je Sokratov savremenik (oko 400 godina p.n.e), ali smatra se da su bliži istini oni koji procenjuju da su Prve igre antičkog doba održane oko 1.500 godina pre Hrista. Tome u prilog ide i tekst nađen na jednom disku iskopanom u Olimpiji: “Asklepijad, pentatletičar posvećuje ovaj disk Zevsu na 225. olimpijadi”…

Budući da su Igre održavane svake četiri godine, jasno je da njihova starost seže mnogo dublje u prošlost od 776. godine p.n.e. i Aristotelove tvrdnje da ih je tada osnovao Ifitos iz Elisa. Olimpijski sportovi u drevnoj Grčkoj bili su trčanje na kratkim i dugim stazama, rvanje, borba pesnicama, pankration (kombinacija rvanja i borbe pesnicama), petoboj (trčanje, skok udalj, bacanje diska, bacanje koplja, rvanje) i konjske trke, a za vreme održavanja Igara proglašavano je primirje i grčke državice su obustavljale ratove.

Igre je ukinuo rimski imperator Teodosije II 394. godine nove ere zbog njihovog paganskog porekla, a obnavljanje Igara u moderno doba i osnivanje Međunarodnog olimpijskog komiteta i olimpijskog pokreta inicirao je Francuz baron Pjer de Kuberten potkraj XIX veka.

Oduševljeni sportista, pedagog i istoričar podstaknut iskopavanjima u drevnoj Olimpiji, kao i oživljavanjem sportskog pokreta u mnogim zemljama na sednici Unije francuskih sportskih društava za atletiku 1892. prvi put založio se za obnavljanje olimpijskih igara kao “periodičnih sportskih takmičenja omladine celog sveta koja bi doprinela uklanjanju nacionalnog rivalstva i nesuglasica verske, političke i rasne prirode”.

Na istom skupu iduće godine (1. avgust 1893) na De Kubertenov predlog sazvan je Svetski sportski kongres i on je 16. juna 1894. godine počeo kao Osnivački kongres Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Kongresu prisustvuje 79 delegata 49 sportskih organizacija iz 12 zemalja i predstavnici (u svojstvu posmatrača) iz još 21 zemlje. MOK je konstituisan osmog dana zasedanja – 23. juna. Imao je 15 članova iz 12 zemalja osnivača (Argentina, Belgija, Velika Britanija, Grčka, Italija, Mađarska, Novi Zeland, Rusija, SAD, Francuska, Češka, Švedska), a prvi članovi MOK bili su organizatori olimpijskih komiteta u svojim zemljama.

Članovi prvog saziva MOK bili su V. G. Balk (Švedska), F. Kermenj (Mađarska), D. Vikelas (Grčka), A. D. Butkovski (Rusija), baron P. de Kuberten i E. Kajo (Francuska), vojvoda Lučeze Pali i grof D’Andria Karafa (Italija), J. Gut-Jurkovski (Češka), L.A. Kaf (Novi Zeland), lord L. Emptil i K. Herbert (V. Britanija), H. B. Zubiaur (Argentina), V. Sloun (SAD) i grof M. de Busije (Belgija). Iduće godine član MOK postao je i Nemac V. Gebhart.

Odlučeno je da se Igre održavaju svake četvrte godine, da se Prve igre modernog doba održe u Atini 1896. godine, a za prvog predsednika MOK izabran je predstavnik zemlje domaćina prvih Igara Dimitrios Vikelas, dok je De Kuberten prihvatio dužnost generalnog sekretara (predsednik MOK postao je posle Igara u Atini 1896. kao predstavnik novog domaćina Francuske, i na toj funkciji ostao je do 1925. godine).

Na Kongresu usvojena su i Olimpijska pravila (danas Olimpijska povelja) koja su tokom prošlog veka doživela mnogo promena.

Olimpijski dan 2013. – Zajedno smo najbrži

Ove godine, po 19. put u našoj zemlji biće obeležen rođendan Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je 23. juna 1894. godine osnovao baron Pjer de Kuberten. Kao i prethodnih godina i ovaj rođendan MOK-a biće obeležen organizacijom Olimpijskog dana.

Olimijski dan će se i ove godine održati na Košutnjaku, na Trim stazi Zavoda za sport I medicinu sporta,u subotu 9. juna, sa početkom u 12 časova. Cilj ovog događaja je popularisanje Olimpijskog pokreta i filozofije olimpijskog duha, ali pre svega podsticanje građana na fizičku aktivnost u prirodi, druženje sa porodicom, promocija zdravog načina življenja i čuvanja prirode, odnosno zaštite životne sredine.

Ove godine učesnici i posetioci Olimpijskog dana će imati priliku i da se druže sa sportistima, članovima Tima Srbije za Mediteranske igre u Mersinu i da nauče nešto novo ili da se oprobaju u nekim od sportova u kojima će Srbija ove godine imati predstavnike na Mediteranskim igrama.

Program OLIMPIJSKOG DANA 2013

  • 11.15 Okupljanje učesnika trka i otvaranje punktova sportova koji će učestvovati na Mediteranskim igrama na kojima će sportisti demonstrirati svoje sportove i družiti se sa građanima.
  • 12.00 Start trke na 200 metara za klince do 4 godine
  • 12.15 Start trke na 400 metara za klince do 8 godina
  • 12.20 Star trke na 400 metara za decu do 12 godina
  • 12.30 Start Porodične trke
  • 12.35 Čitanje poruke predsednika MOK Žaka Roga
  • 12.50 Start trke na 3600 metara – “Trka zadovoljstva”
  • 13.15 Start “Štafetne sponzorske trke” – 6×200 metara – učesnici OKS i kompanije sponzori i partneri OKS
  • 13.30 Start “Mediteranske trke” – učestvuju članovi Tima Srbije za MI Mersin NOVO!!!

Za najbrojniju i u zbiru godina najstariju porodicu, učesnike Porodične trke sponzori OKS spremili su lepe poklone.

Zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije – “AS” osiguranje će pokloniti putno zdravstveno osiguranje, koje će porodice moći da iskoriste u periodu od godinu dana, prilikom sedmodnevnog putovanja u inostranstvo.

EKO Srbija, bronzani sponzor OKS obezbediće dva puta po 50l goriva.

Generalni sponzor manifestacije je McDonalds, top partner MOK koji zajedno sa Olimpijskim komitetom Srbije i ove godine organizuje Olimpijski dan.