Connect with us

Hi, what are you looking for?

Najave trka

Ohrid trail 2019 – Trčite sa veličanstvenim pogledom

Prelepe planine koje se izdižu iznad najdubljeg jezera, mirno okruženje, zelena polja i kontrast zahtevnih i laganih staza koje vode do najlepših pogleda. To je ono što trkači mogu očekivati na Ohrid trejlu. Dođite i pokazaćemo vam više ovog čarobnog mesta.

Bogata istorija i prelepa priroda

Grad Ohrid i Ohridsko jezero su dva najvrednija makedonska dragulja. Obale jezera su bile naseljene još od praistorije, a čitavo područje je nastanjeno na zemljištu punom neolitskih naselja, grobnica iz gvozdenog doba, utvrđenja iz davnina i mnogih crkava ih ranog hrišćanskog perioda. U Ohridu je Sveti Kliment Ohridski osnovao prvu književnu školu i tako je slovensko pismo počelo da se širi.

Toliko je istorije i kulturnog nasleđa da je teško sve sažeti u par rečenica. Ako ste zaljubljenik u istoriju, volite muzeje i stare crkve, bez obzira koliko dugo ostanete, biće vam potrebno još nekoliko dana.

Ohridsko jezero i sve njegove čari

Uzevši sve to u obzir, ovaj region nesamo da ima dugu istoriju sa brojnim spomenicima, već ima i jedno od najjedinstvenijih jezera, kao i netaknutu prirodu. Kao najveće i najlepše od tri makedonska tektonska jezera, Ohridsko jezero je široko oko 30 km, a duboko 288 m. To je jedno od najdubljih i najstarijih jezera u Evropi, sa jedinstvenim vodenim ekosistemom od svetskog značaja, sa više od 200 endemskih vrsta.

Važnost jezera je dodatno naglašena kada je jezero 1979. godine od strane UNESCO-a uvršteno na listu svetske baštine, a 2010. godine NASA je odlučila da se jedno od titanovih jezera nazove po Ohridskom jezeru.

Njegova zapanjujuće čista i bistra voda, u kombinaciji sa spokojnom tišinom planina koje ga okružuju, predstavljaju prizor koji oduzima dah i nateraće vas da zastanete bez obzira da li trčite za pobedu ili ste poslednji na stazi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Zaljubite se ponovo u prirodu

Sva ta priroda okružena je vrhovima planine Galičice, koja je stanište Balkanskog risa i čije staze vode do najlepšeg pogleda. Sa druge strane planine, nalazi se drugo po veličini jezero u Makedoniji, Prespansko jezero koje je poznato po svom prirodnom bio diverzitetu.

Postoji oko 200 vrsta ptica, od kojih su 104 vodene ptice. Od ovog broja, 62 vrste su uvrštene u Listu zaštićenih vrsta prema Bernskoj konvenciji, a tri su na Crvenoj listi IUCN. U daljini, pogled doseže do planine Baba i Nacionalnog parkaPelister sa svom svojom lepotom.

Šta nam u trkačnom smislu nudi Ohrid trejl?

Na prvom izdanju Ohrid trejla, koje će biti održano na jednom od najlepših mesta u Evropi, 25. i 26. maja 2019, možete da birate između staze duge 60km sa ukupnom visinskom razlikom od 3200m, i kraće staze od 35km sa ukupnom visinskom razlikom od 1500m.

Start duže distance je kod čuvenog manastira Sv. Naum, zatim se penjete do zaštićene regije planine Gališica, sve do vrhova Kota i Magaro koji se nalaze na 2255m nadmorske visine. Staza ide kroz ceo greben planine, a zatim se spušta sa finišom u gadu Ohridu.

Kraća trka startuje od mesta Elešec, zatim staza nastavlja do sela Elšani i na strmom grebenu planine Gališica se spaja sa trasom duže trke. Cilj je takođe u Ohridu.

Prijave su otvorene na oficijalnom sajtu trke www.ohridtrail.mk

Advertisement. Scroll to continue reading.
1 Comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Najave trka

Pozivamo vas da se prijavite na najveseliju trku u godini – Zagreb Advent Run 2022 koja će se održati 11. decembra u 12 sati...

Najave trka

I ove jeseni Podgorica trči! Drugo izdanje Podgorica Millennium Run-a koje se održava 20. novembra je državno prvenstvo Crne Gore u polumaratonu i maratonu,...

* BEOGRADSKI MARATON *

Povodom tradicionalne dm Ženske trke u organizaciji Beogradskog maratona, danas je održana konferencija za medije u hotelu Mona Plaza na kojoj je najavljeno da...

Najave trka

Četvrta humanitarna akcija ove godine u organizaciji Dušana Nikolića, trenera XTEAM Island, održaće se ovog puta 24. septembra na Adi Ciganliji. U prethodnim akijama...