Ljubitelje trčanja u prirodi, 29-30. jula očekuje treće izdanje Jahorina Ultra-Traila, najvećeg bh takmičenja u trail trčanju u okviru kog će se kao i prethodnih godina, održati četiri trke različite dužine: Mini Trail dug 14 km, Midi 34, Maxi 69 i najduži Ultra Trail dug 104 km. Trke se odvijaju na stazama koje povezuju Jahorini, Ravnu planinu, Romaniju i Trebević, tri olimpijska lokaliteta i dva grada.

Šta trčati?

Ako se do sada niste prijavili a želite učestvovati, da bismo vam olakšali izbor trke, dajemo kratki opis pojedinačno svake.

Mini je 14 km duga staza, idealna za brze trkače, za početnike u trail trčanju ali i za one kojim je Midi koji se održava dan ranije malo pa žele tokom vikenda završiti dvije trke što je sjajna kombinacija jer se savršeno dopunjuju.

Detalj mini staze

Midi je duga 34 km i prava poslastica za ljubitelje trčanja u prirodi koji žele izazov nakon kog će biti odmorni za izlazak, druženje na planini i druge aktivnosti.

Maxi dug 69 km je za brze ultraše ili one koji će prvi put probati format ultre jer nema mnogo uspona i nije preteška. Aduti ove staze su izvor Miljacke pored kog prolazi i kanjon kojim se spušta do Sarajeva.

Ultra, detalj

Ultra je za iskusne trail trkače a dužinom 104 km nudi slijed različitih cjelina zbog kojih nema monotonije na stazi i koje dodatno intenziviraju doživljaj trke. Staza Ultra Traila je takođe raznovrsna jer trkače vodi na Golu Jahorinu, uz i niz ski staze, nekadašnjom trasom uskotračne pruge koja prolazi kroz kratke tunele, via feratu na Romaniji ispod Novakove pećine, kanjon Miljacke a zatim ostatkom staze već opisanog Midija. Ultra Trail je za one koji se žele pohvaliti da su u jednom danu obletili Jahorinu, Ravnu planinu, Romaniju i Trebević što je svakako nešto što najiskusniji bi poželjeli imati među svojim postignućima

Šta je to novo što učesnike očekuje ove godine na našim trkama?

Za razliku od prethodnih izdanja, staze su potpuno nove i cijeli koncept kako su navigirane je drugačiji tako da smo mi iz Planinarskog društva Javorina kao organizatori sigurni da će trkači biti oduševljeni onim što će vidjeti. Ono što nam trkači mogu zamjeriti s pravom jeste težak izbor za koju se trku odlučiti jer su sve odlične. Oni već znaju da mi imamo svoje formate trka Mini, Midi, Maxi i Ultra a jedna od novina jeste da su sve staze sad kružne osim Midi Traila koji ove godine startuje s Baščaršije čime je trka dobila još više na atraktivnosti. Maxi i Ultra startuju na Jahorini, ispred hotela Bistrica, gdje je ujedno i cilj. Ovo će trkačima više odgovarati a i nama kao organizatorima će olakšati posao i omogućiti bolju kontrolu i koordinaciju tokom samog takmičenja. Staze se dobrim dijelom podudaraju tako da će se obje ultre spojiti sa stazom Midi Traila kojim su prošle godine trkači bili toliko zadovoljni da smo odlučili i ove dvije najduže trke navigirati istim dijelom. Ona je i ove godine najmasovnija sa skoro maksimalnim brojem učesnika.

Detalj Midi staze

Šta je toliko posebno na tom dijelu staze?

Prije svega podloga koja je raznovrsna jer se trkači s asfalta prebacuju na planinske staze i šetnice, puteljke, zatim trče bob stazom koja je najviše oduševila učesnike prošle godine. Mnogima je to iskusto oživjelo neka sjećanja iz djetinjstva i vremena održavanja zimskih olimpijskih igara. Sam prostor je magičan. Prije mjesec dana smo imali međunarodnu grupu studenata u posjeti koji su u okviru studija menadžmenta u kulturi i sportu željeli saznati više o našem takmičenju tako da smo insistirali da se nađemo s njima baš na Trebeviću. Trenutak kada smo ih odveli na bob stazu je bio poseban jer su njihove reakcije bile fantastične.

 

Novina na bh trail sceni: Maxi Trail je ogledna trka za Svjetsko prvenstvo u trail trčanju 2018

Osim što smo mi kao organizatori se osnaživali, rasla je i bh trail zajednica, dobili smo nove trke ili su se stare ponovo vratile na scenu tako da je JUT kao ideja bio okidač da se mnoge dobre stvari dese u protekle dvije godine.

Raduje nas ali i obavezuje što će Maxi Trail biti kvalifikacijska, odnosno ogledna trka za učešće na Svjetskom prvenstvu u trail trčanju koje se 2018. godine održava u Španiji. Trka je međunarodnog karaktera ali će se domaći trail trkači i trkačice takmičiti za ulazak u predselekciju za bh reprezentaciju a zatim i dobiti priliku da našu zemlju predstavljaju na ovom takmičenju ukoliko na kontrolnoj trci u proljeće naredne godine kondicino zadovolje. Ovo je takođe velika novina koja je došla nakon što je naša bh ultraška zajednica, odnosno Klub ultramaratonaca BURT koji nas okuplja postao dijelom Atletskog saveza Bosne i Hercegovine a naš savez član Svjetske asocijacije. To nam sad daje mogućnost da se naši predstavnici, odnosno nacionalni timovi, takmiče na svim evropskim i svjetskim prvenstvima u cestovnim i trail ultramaratonima što do sad nije moglo.

Koja je razlika između cestovnih i trail trka i ko su učesnici koji dolaze trčati na našim planinama?

Trail trke su dosta teže od cestovnih zbog uspona, podloge na kojoj se odvijaju ali su i dosta atraktivnije. Na njima učestvuju rekreativci i profesionalni sportisti, ne samo trkači već i biciklisti, skijaši, bijatlonci, fudbaleri, tačnije svi koji vole sport i prirodu.

Svoj dolazak su nam ove godine potvrdili neki jako dobri trail trkači iz BiH, Regiona i šire što svakako podiže rejting trke. Očekujemo i dosta domaćih atletičara koji nakon cestovnih žele učestvovati i na trail trkama što je dobar pokazatelj da je ovo trend koji će rasti, baš onako kao i u drugim zemljama. Nama je svaki učesnik zapravo bitan. Jednako nas raduje što su tu oni koji su u ovom sportu izuzetno dobri, oni koji su uz nas počinjali i sad stasavaju u trail trkače s iskustvom i oni kojima će ovo biti prva trail trka.

Ono na šta smo posebno ponosni, a što svakako doprinosi popularizaciji trail trčanja jesu uspjesi Jahorina Ultra-Trail Teama koji smo okupili tako da smo se prošle godine peli na pobjedničko postolje 18 puta. To su prije svih Igor Yovanovitch koji je trenutno najbrži polumaratonac u Sarajevu, Mladen Plakalović, naš najbolji bijatlonac a njihovi nastupi i rezultati svakako čine ovaj sport atraktivnijim sve većem broju rekreativaca i sportista. Takođe, ove godine na Mini Trailu imamo preko 50% prijavljenih žena što je sjajno. Pratimo tu statistiku i na trkama drugih organizatora i radimo jako puno na promociji trčanja kod ženske populacije pa nam je i ovaj podatak potvrda da višegodišnji trud daje rezultate kojima smo jako zadovoljni.

Koliko ljudi je potrebno da se organizuje ovakva trka i kako se mogu uključiti oni koji žele nam žele pomoći u organizaciji?

Pred održavanje same trke i tokom održavanja takmičenja, nama treba preko 100 volontera na stazama, u prostoru cilja i starta. Još uvijek su otvorene prijave za volontere koji nam žele pomoći u organizaciji trke tako da pozivamo sve one koji žele svoje vrijeme, znanje i iskustvo podijeliti s nama da se prijave tako što će popuniti jednostavan elektronski obrazac. 10 volonterskih pozicija čuvamo za volontere iz inostranstva tako da su oni koji žele da dođu dobrodošli. Koliko god da se mi iz organizacijskog tima Jahorina Ultra Traila trudimo da tokom godine pripremimo sve za trku, ipak su najzaslužniji za njenu realizaciju upravo volonteri. Ne samo zbog poslova koje će obavljati već energije i entuzijama koje će s trkačima podijeliti jer kad neko trči 5, 10, 20 ili više časova, aplauz kojim će ga volonteri dočekati na okrjepnoj stanici, ljubaznost i susretljivost da dodaju hranu ili piće, ostavljaju snažan utisak koji zatim zadovoljni trkač s radošću prenosi ostalima u trkačkoj zajednici.