Connect with us

Hi, what are you looking for?

Najave trka

Humanitarna trka za Milu

Planinarski klub “Železničar – Inđija” vas poziva da udružimo snage u zajedničkoj misiji i skupimo sredstva za Milu. Humanitarna trka će se održati u subotu, 21. maja 2022. godine, a start je kod Zoo vrta Koki u Inđiji.

Mila ima cerebralnu paralizu

Mila Kotarac iz Starog Slankamena je rođena 27. 04. 2011. u Novom Sadu. Po rođenju, u predporođajnoj sali, došlo je do prolapsa pupčanika. Hitan carski rez je urađen ali nije dobro i na vreme reagovano, tako da je Mila dugo ostala bez kiseonika. Dva puta je reanimirana.

Posledica ovog događaja su teška oštećenja mozga i cerebralna paraliza.
Mila ne priča, ne hoda, ne sedi… Od septembra 2014. zbog male telesne tezine (7 kg- 3.5god) i otežanog gutanja, Mili je plasiran PEG (gastrostoma) preko koje se hrani. Tog leta su počeli i ozbiljniji problemi sa plućima.

Milina borba

2016.godine hospitalizovana je 4 meseca na pulmologiji Dečije bolnice u Novom Sadu zbog pneumonije. Od tada, Mili je potreban kiseonik pri spavanju i preko dana pri padu saturacije. Svakodnevno se na desetine puta inhalira, drenira, aspirira…

2017.godine, Mili je pozlilo i ponovo je hospitalizovana na odeljenju pulmologije. Nakon 20 dana, dolazi do pogoršanja i prestanka disanja. Tada joj je urađena traheotomija i Mila ima traheostomu od novembra 2017. godine.

2019.godine od septembra do januara 2020. Mila je u tri navrata bila hospitalizovana ukupno 3,5 meseca. Od tada je i kontinuirano na kiseoniku 24h. Nakon hospitalizacije u januaru 2020. Mila nije bila u bolnici, mada je često dolazilo do kriznih situacija, ali su njeni roditelji uspeli nekako da se izbore samo da bi Mila ostala kod kuće.

Pomoć fondacije “Podrži život” i humanih ljudi

Preko fondacije “Podrži život” i uz pomoć humanih ljudi, Mili je obezbeđen COUGH ASSIST aparat koji joj pomaže u iskašljavanju sekreta. Milini roditelji čine sve što mogu da devojčica ima najbolju negu koja joj je potrebna u kućnim uslovima. To iziskuje i izuzetno velike troškove, porodica nema apsolutno nikakvu pomoć države oko nabavke neophodnih aparata, servisiranja, potrošnog materijala…

Advertisement. Scroll to continue reading.

Milin otac je zaposlen, ali je majka posle 22 godine radnog staža, bila primorana da napusti posao da bi vodila 24h brigu o detetu. Bez obzira na sve, Mila je prava lavica i veliki borac koji ne skida osmeh sa lica. Sestrica joj je najveća radost i stimulacija.

Program

 • 08:00h – 09:45h Prijava za trku i preuzimanje startnih brojeva
 • 09:50h Pozdravna reč
 • 10:00h Start trke
 • 12:00 Dodela priznanja najbržim takmičarima po kategorijama
  Juniorke i junior (do 17 godina)
  Seniorke i seniori (od 18 do 45 godina)
  Veteranke i veterani (od 46 godina)

Staze

Zoo vrt Koki

Staza: HUMANOST I ZABAVA 5,5 kilometara
Staza nema takmičarski karakter. Šetamo ili trčimo, družimo se do klupica na kraju Leja, izaberemo po jednu učesničku medalju i srećni i zadovoljni se vraćamo na cilj, kod ZOO vrta “Koki”.

Staza: HUMANOST I SPORT 9 kilometara
Za one koji hoće da pobede sami sebe ali vole i da “ukrste” svoje patike sa ostalim trkačima. Naravno, svi dobijaju učesničku medalju ali najbrži u svojim kategorijama dobiće i druga priznanja. Takmičarske kategorije: juniorke/juniori (do 17 godina), seniorke/seniori (18 – 45 godina), veteranke/veterani (od 46 godina)

Startni brojeve oslikavaju deca iz Inđije

Startne brojeve kupujete po dolasku na start. Svaki startni broj je unikat za sebe jer će ih oslikati deca iz Inđije, naši mali pomoćnici na ovoj trci.

Takmičar sam bira svoj broj i za njega plaća minimalnu cenu od 300 dinara.
Svaki dinar preko toga je vaša dobra volja.

Sva prikupljena sredstva od prodaje startnih brojeva biće uplaćena na račun fondacije Budi human, za devojčicu Milu Kotarac iz Starog Slankamena, opština Inđija.

Birate sami svoju medalju

Medalje birate iz asortimana preostalih medalja sa trka koje je organizovao Planinarski klub “Železničar-Inđija”.

Za uplaćenu startninu svim učesnicima je obezbeđeno:

 • Zadovoljstvo što ste učinili dobro delo i pomogli maloj Mili,
 • Finišerska medalja svim učesnicima trke,
 • Priznanja za najbrže u svojim kategorijama,
 • Unikatni startni broj,
 • Uređenu i bezbednu stazu,
 • Okrepu na cilju.

Finišerske medalje sami birate iz bogatog asortimana preostalih medalja sa trka koje je Planinarski klub “Železničar-Inđija” pravio u proteklih 10 i više godina. Na ovaj način će svaki učesnik ove humanitarne akcije sam izabrati suvenir a ostaće nam više para za malu Milu jer reciklažom starih medalja ne trošimo novce na kupovinu novih.

za više informacija:
061 654 15 61 Vladimir Banić ili 069 805 37 33 Nenad Aleksić

Advertisement. Scroll to continue reading.
Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Ishrana za trčanje

Kakve su energetske potrebe trkača? Poznato je da je energija glavni pokretač ljudskih aktivnosti i da je crpimo iz hrane koju unosimo u organizam. S...

Najave trka

Tereni Nacionalnog parka Kopaonik po sedmi put za redom ugostiće trkače iz zemlje i regiona na dobro poznatoj trci “Trail race Kopaonik”, koja će...

Motivacija

“Autizam je složeni razvojni poremećaj koji se obično javlja tokom prve 3 godine života.” Mnogi stručnjaci veruju da ovaj problem nije izazvan jednim uzrokom....

Vesti

Vodeći trkači Stokholmskog maratona su bili u neverici nakon što su usmereni na pogrešan put, što je njihovu trku produžilo za kilometar. Kirwa svejedno...