Pre više od 3 decenije, zahvaljujući Studiju B, Beograd je dobio trku uz stepenište Palate Beograd. Tih godina uz stepenice se trčalo još samo u Njujorku (Trka uz Empire State Building) dok je danas veliki broj svetskih metropola koje u svojoj sportskoj ponudi imaju i trku uz stepenice nebodera.

Prvih godina u Trci uz Beograđanku su učestvovali rekreativci, ali i novinari Studija B. Trka uz Beograđanku se vremenom razvijala i danas se po kvalitetu učesnika i same organizacije može porediti i sa pomenutom trkom u Njujorku. Od pre 8 godina u okviru manifestacije u posebnoj trci se takmiče i vatrogasci pod punom opremom, što je bez sumnje ovaj događaj učinilo još atraktivnijim.

„Očekujemo da jedinstvena trka u našem gradu ove godine okupi rekordan broj takmičara koji će trčati od prizemlja do vrha Palate Beograd. Upravo tu je rođena ideja da Beograd dobije trku uz stepenice. Iz poštovanja prema Đoki Viještici, Dušku Radoviću, Draganu Markoviću i ostalim pionirima Studija B i Trke uz Beograđanku u obavezi smo da organizaciju svake godine podignemo na još viši nivo“ – poručio je Aleksandar Simić, direktor trke i urednik sportske redakcije RTV Studio B

U svom 31. izdanju Trka uz Beograđanku će u nedelju 15. aprila okupiti atletičarke i atletičare naših klubova, rekreativce i vatrogasce. Zainteresovani za učešće u trci mogu se prijaviti na startu.

Vatrogasci start od 10:00 (prijave do 09:45)

Muškarci start od 11:00 (okupljanje od 10:00 – prijave do 10:45)

Žene start od 11:30 (okupljanje od 10:00 –  prijave do 11:15)

Veterani i veteranke start od 12:00 (okupljanje od 10:00 – prijave do 11:45)

Po tradiciji  u trci učestvuje veliki broj atletičara beogradskih klubova, a po brojnosti i ostvarenim rezultatima prednjači OAK Beograd. Trener Novica Pantelić ističe: „Odlična trka u kojoj rado učestvujemo sveke godine. Ponosimo se i rezultatima, s obzirom da naši trkači drže rekorde – bivši  atletičar Miodrag Popović u muškoj i reprezentativka Srbije na 800m Marija Stambolić u ženskoj konkurenciji. Uz stepenice trčimo u sklopu treninga izdržljivosti i snage i upravo zbog toga postižemo dobre rezultate“.

Višestruki pobednik Trke uz Beograđanku, atletičar Kristijan Stošić ističe da mu je ova trka jedna od omiljenijih: „Veoma volim Trku uz Beograđanku i trčim uvek kada sam u prilici. I ove godine ću trčati, pokušati da pobedim, a možda i oborim rekord“.

Uviđajući značaj atraktivne trke uz stepenice i ove godine će pokrovitelji biti Ministartsvo omladine i sporta Srbije i  Sekretarijat za sport i omladinu Beograda. Veliku pomoć u organizaciji dali su i AMSS CMV, Planeta sport, Nike, Red Bull, Erdinger,…