Foto: Milorad Blažić, Sombor

Dunavski polumaraton se već tradicionalno održava u Apatinu, a ove godine će to biti 14. put. Po karakteru je međunarodni, jer učestvuju trkači iz više susednih država. Organizatori Dunavskog polumaratona su Atletski klub Apatin, Skupština opštine Apatin i Sportski savez opštine Apatin.

Vreme održavanja polumaratona je 25. oktobra 2009. sa startom u 11:00 h . Start i cilj je u Banji Junaković pored Apatina. Startni brojevi se podižu pre trke. Staza je ravna, brza, dobro obezbeđena i označena, dužine 21,1km. Okrepa je na svakih 3-4km.

Staza će biti sertifikovana od strane ASS. Bodovaće se ekipan plasman u ekipi 4 takmičara od kojih se 3 boduju. Ove godine Dunavski polumaraton je ujedno i prvenstvo Srbije u polumaratonu.

Kontakt i prijave : Slavko Jerković 063-8566-262 i Čegar Goran 063-537-482

Informacije možete dobiti i prijaviti se i e-mailom na: akapatin@gmail.com

Možete se prijaviti u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Bodovaće se ekipan plasman u ekipi 4 takmičara od kojih se 3 boduju.

Kratak istorijat

Najveće zasluge za stavljanje Apatina na polumaratonsku mapu Srbije ima AK Apatin, odnosno Goran Čegar, na čiju inicijativu je i nastao Dunavski polumaraton. Prvi put je održan 1995. godine,  a pobednik na tom prvom polumaratonu je bio Goran Raičević. Pobednici ovog polumaratona, pored njega su bili i naši čuveni atletičari: Borislav Dević, Sreten Ninković, Saša Stolić, Predrag Mladenović, Dejan Bogićević i naravno, Goran Čegar. U ženskoj konkurenciji na tronu su bile: Suzana Ćirić, Ksenija Bodlović i Marijana Lukić.

Zašto volimo Apatin?

Iako spada u male gradove, Apatin je domaćin kakav se poželeti može, sve je podređeno događaju – polumaratonu, a atmosfera na ovoj trci je jedna od najboljih u Srbiji. To je zbog toga što se AK Apatin i Skupština opšine Apatin trude da stave svakog trkača u fokus i obezbede mu da se sjajno provede na trci i posle nje na zajedničkom ručku i relaksaciji u Banji Junaković. Ovakav prijateljski gest da se trkač oseti privilegovan, veliki gradovi, na primer Beograd, nemaju i zato je prava draž i istinsko trkačko zadovoljstvo učestvovati na Dunavskom polumaratonu.