* NaslovnaCOVID-19TrkeVesti

Zemlja izlazećeg sunca šalje dobre vesti za trkače i organizatore trka. U Japanu održan maraton sa preko 8.000 učesnika i sa 0 slučaja zaraze COVID-19

1 komentar

U sklopu priprema organizacije Olimpijskih igara Tokyo 2020 u Japanu se održava niz probnih događaja sa velikim brojem učesnika i navijača. Jedan od njih je bio i ženski Nagoya maraton u kome je učestvovalo 4.700 trkačica. Dve nedelj posle trke organizatori su objavili da među učesnicama ali i u organizacionom timu i među navijačima nije bilo ni jednog slučaja korona virusa. Prenosimo vam saopštenje organizatora trke:

Nagoya Women’s Marathon 2021

Nagoya Women’s Marathon 2021 najveći ženski maraton na svetu i ulična trka koja ima World Athletics Platinum Label svetske atletske federacije, održan je u nedelju 14. marta 2021. godine kao prva ulična trka sa masovnim učešćem koja je održana u Japanu od početka pandemije Covid-19 . Od vrhunskih elitnih sportista do rekreativnih trkača, ukupno 4.704 trkačica je učestvovalo u trci i imale su radost trčanja na gradskim ulicama Nagoje. Još 4.052 trkača i trkačica trčalo je prateći polumaraton.

 • Ženski maraton u Nagoji bio je prvi masovni sportski događaj u Japanu od početka pandemije Covid-19
 • Organizatori su sproveli niz mera kako bi sprečili širenje i prenos Covid-19
 • 2 nedelje nakon događaja, koji je u maratonu dočekao 4.704 trkača, nema izveštaja o infekciji Covid-19 niti sumnja na slučajeve
nagoya maraton

Kako je Nagoya maraton sprečio širenje COVID-19 na trci

Da bi se sprečilo širenje i prenos Covid-19, preduzete su razne mere na svim lokacijama događaja tokom čitavog perioda događaja.

Osnovali smo Kancelariju za kontrolu Covid-19 sa medicinskim radnicima, lokalnim samoupravama grada Nagoje i prefekture Aichi i Japanske asocijacije atletskih federacija (JAAF) u okviru Organizacionog odbora maratona i formulisali i sproveli plan kontrole infekcije u skladu sa sa JAAF-ovim Smernicama za obnavljanje drumskih trka i savetima medicinskih stručnjaka i zvaničnika lokalne vlade.

Želeli bismo da podelimo neke od ključnih mera u nastavku.

Sistem prijava za Nagoya maraton

Broj otvorenih prijava za učesnike je smanjen sa 22.000 na 11.000 (samo domaći stanovnici) u vreme ulaska na trku. Data je mogućnost svim registrovanim učesnicima da umesto trke uživo pređu na virtuelne trke nakon što je japanska vlada u Aičiju proglasila vanredno stanje u januaru 2021. Vanredno stanje ukinuto je 28. februara 2021. godine, pa je Nagojski ženski maraton 2021. održan sa 5.000 učesnica koje su odlučile da trče trku na ulicama grada. Trkači koji borave izvan Japana prihvaćeni su samo na virtuelnoj trci zbog međunarodnih ograničenja putovanja.

Ptorokol koji je bio obavezan za sve na Nagoya maraton

Ovaj deo protokola je bio obavezan za sve učesnike na trci, to znači i za organizatore, volontere…

 • Nosite maske uvek (osim trkača tokom takmičenja).
 • Često pranje i dezinfekcija ruku (po dolasku, nakon završetka, pre i posle korišćenja toaleta, itd.).
 • Proverite temperaturu kod kuće i po dolasku (svi koji imaju temperaturu od 37,5 stepeni Celzijusa ili više nisu mogli da učestvuju).
 • Nadgledajte, beležite i podnosite zdravstveno stanje i telesnu temperaturu (putem veb obrasca) 7 dana pre dana trke.
 • Nadgledajte i prijavljujte loše zdravstveno stanje ili pozitivan slučaj Covid tokom 14 dana nakon dana trke.

Protokol za trkače koji su učestvovali u Nagoya maraton

 • Trkači moraju da nose maske pre starta.
 • Fizičko distanciranje u startnim blokovima (više od 1 m između trkača).
 • Postepeni početak svakog startnog bloka.
 • Pokrivena voda na vodenim stanicama kako bi se sprečile kapljice.
 • Pojedinačno zapakovana hrana na stanicama za osvežavanje i dezinfekcija ruku pre nego što je uzmete.
 • Dezinfekcija ruku i maske za lice se distribuiraju nakon završetka.
 • Fizička distanca za vreme presvačenja i ograničena upotreba garderobe na 15 minuta.

Briga o volonterima

Svi volonteri su dobili maske za lice, štitnike za lice i prenosno alkoholno sredstvo za dezinfekciju, kao i dodatnu opremu, u zavisnosti od toga gde su dodeljeni.

Postavljanje kabine, dizajn protoka i ograničenje ulaska kako bi se izbeglo „Tri C“

„Tri C“ predstavljaju situaciju visokog rizika od prenosa COVID-19 koju su definisali Kabinet premijera Japana i Ministarstvo zdravlja, rada i socijalne zaštite: Gužve na mestima sa lošom ventilacijom , Postavke bliskog kontakta i Ograničeni prostori.

Svi posetioci morali su da navedu svoje ime, adresu i kontakt podatke putem pristupnice na ulazu (radi traženja kontakata u slučaju zaraze COVID-19).

Plan za Krizni menadžment

Uspostavljen je plan upravljanja krizama za potencijalne scenarije. Privatno vozilo za hitne slučajeve bilo je stacionirano za prevoz osobe za koju se sumnja da je Covid-19 pozitivna.

Upravljanje stazom i smanjivanje broja navijača

Kroz javno oglašavanje na televiziji i novinama kako bi se obeshrabrilo navijanje i gledanje uz ulicu.

Prošlo je više od dve nedelje od dana trke, ali srećom do 29. marta nismo dobili nijednu prijavu zaraze ili sumnji na slučaj. Ovogodišnja trka bila je izuzetno izazovan događaj za pripremu i koordinaciju za realizaciju. Nemamo ništa osim duboke i iskrene zahvalnosti trkačima za učešće i volonterima, sponzorima i svom osoblju na podršci. Želimo vam dobro zdravlje i što skoriji kraj pandemije.

Najava trke The Maze Fury – Tribe Trails
Trčanje je fizička aktivnost koja nas čini pametnijim!
Tags: , ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed