Najave trkaTrke

Mostarski polumaraton: Trka preko 7 gradskih mostova

1 komentar

7. Mostarski polumaraton će se održati 18. marta 2023. godine. A u sklopu Mostar Fun Weekend-a će se održati i humanitarna trka na 4km.

Prijave su otvorene, pa smo tim povodom porazgovarali sa Franjom Lovrićem, direktorom Mostarskog polumaratona.

Zdravo Franjo! U martu nas očekuje 7. Mostarski polumaraton. Kakvu stazu mogu da očekuju učesnici polumaratona, a kakvu kraće humanitarne trke?

Mostarski polumaraton tradicionalno ima prepoznatljivu stazu po kojoj je dobio i naziv polumaraton mostova. Naime sam start utrke je sa jednog od mostova i trkači tijekom utrke pretrče preko 7 gradskih mostova, parkova, malih i velikih ulica.

Trasa je uistinu kombinacija svega onoga što Mostar ima i što ga čini posebnim. Istina je da se ne trči preko Starog mosta zbog sigurnosti trkača i posebne kamene podloge koja je u starom gradu. Međutim, svi trkači će imati izvrstan panoramski pogled koji se otvara na Stari most dok trče preko Lučkog mosta tako neće ostati zakinuti za taj poseban doživljaj.

Trasa humanitarne utrke kocipirana je tako da ide užim centrom grada također uključujući i dva središnja gradska mosta na trgu Musali i Carinski most sa startom i ciljem ispred TC Mepas Mall.

Šta možemo da očekujemo na trci? Da li će biti iznenađenja?

Biće 5 okrepa, na svakih 4km koje će pokrivati partneri sa drugih trka (Dumotion, Bokeški polumaraton, Splitski maraton)

Na samoj manifestaciji zaista radimo tijekom cijele godine, trudimo se dobre stvari poboljšati a one propuste koje smo imali prethodnih godina ispraviti.

Tako će bit i ove godine. Očekujemo rast u svim segmentima od kvantitativnih, odnosno samog broja trkača do kvalitativnih odnosno kvalitete samih segmenata organizacije poput startnih paketa, iskustva uz stazu, finišerskih medalja, okrepnih stanica, sigurnosti trkača….

Mi kao tim tijekom godine idemo na dosta drugih utrka sa ciljem učenja i usvajanja dobrih praksi. Također dosta pričamo sa trkačima o njihovim iskustvima, željama i potrebama tijekom trčanja te na osnovu toga u skladu sa našim mogućnostima pokušavamo u Mostaru napravi vrhunski trkački događaj.

Da li i sledeće godine možemo da očekujemo sportski sajam i konferenciju?

Monte dečija trka se održava kao odvojen događaj u maju.

Stručna konferencija o trčanju je sastavni dio naše manifestacije i kroz nju želimo trkačima ponuditi dodatnu vrijednost u vidu zanimljivih i edukativnih predavanja različitih stručnjaka iz svijeta trčanja.

Povratne informacije od trkača i uvijek popunjena konferencijska dvorana hotela Mepas potvrda je da smo na dobrom putu. Trenutno smo u pregovorima sa predavačima i nadamo se kvalitetnim imenima i zanimljivim temama i naredne godine.

Također mali sportski sajam je mjesto gdje želimo okupiti različite dionike trkačke zajednice pa tu možemo očekivati štandove drugih utrka, trkačkih brendova, suplemenata i sportske prehrane, tehnoloških pomagala iz svijeta trčanja i raznih drugih partnera koji trkačku zajednicu smatraju svojom ciljnom skupinom.

Da li planirate organizovanje zanimljivosti tokom ovog sportskog vikenda?

Trka raste svake godine za 10% do 20%.Foto: Denis Ruvić

Pored utrka i Run konferencije za sve trkače planiramo organizirani obilazak znamenitosti grada uz službenog vodiča.

Također nakon utrke polumaratona u dogovoru sa klubom skakača Mostari za sve trkače organizirati ćemo pokazni skok sa Starog mosta.

Kako se utrke održavaju subotom Run party je planiran u subotu u večernjim satima. Ono što bi trkačima svakako preporučili je posjeta izvoru Bune u Blagaju, slapovima Kravica u Ljubuškom, Starom gradu Počitelj, kao i nekoj od tradicionalnih hercegovačkih vinarija.

Kako birate kom humanitarnom udruženju ćete pomoći?

Franjo Lovrić

Humanitarna utrku u dužini od 4 kilometra iako kratka ima posebno značenje za našu organizaciju.

Sa jedne strane uvijek se trudimo prepoznati neku od potrebnih kategorija društva kojima je potrebna pomoć. Nekad se radi o financijskoj pomoći, a nekada o potrebi senzibiliziranja javnosti kroz naše medijske kanale i snagu manifestacije.

Sa druge strane taj humani karakter uvijek probudi i pokrene ljude na trčanje. Bude im dodatni motiv da uđu u svijet trčanja i na taj način širimo našu trkačku priču u lokalnoj zajednici što smatramo iznimno bitnim.

Kako idu prijave za Mostarski polumaraton i gde se možemo prijaviti?

Trkači će dobiti i organizovanu turu Mostara.

Trenutno imamo preko 400 prijavljenih natjecatelja za 7. Mostarski polumaraton tako da smo na 50% popunjenosti utrke. To je iznimno dobro sa obzirom da je redovni rok prijava i registracija tek krenuo.

Cilj nam je što prije dosegnuti limit od 800 registriranih trkača i za njih pripremiti najbolje izdanje naše utrke do sata. Svi zainteresirani se mogu prijaviti preko službene web stranice www.mostar.run

Šta nas čeka u finiš zoni?

Mostarske mažoretkinje dodeljuju finišerske medalje.

Finiš svake utrke za trkače predstavlja poseban doživljaj u kojem se miješaju emocije ponosa, zadovoljstva, sreće, umora. Finiš je zapravo kruna cijele utrke. I to ne samo utrke nego i procesa treninga i svih priprema koji su predhodili samoj utrci.

Zbog svega toga u finišu se posebno trudimo privući veći broj navijača da nagrade svakog trkača. A tu je u pravilu i voditelj i dj koji podižu atmosferu. Posebnost naše utrke je da Mostarske mažoretkinje dodjeljuju finišerske medalje. Također u s

Koju poruku imaš za sve trkače i učesnike Mostarskog polumaratona?

„Na kamenje koje se kotrlja ne skuplja se mahovina“. Foto: Jadran Cilić

Svim tkačima želim poslati poruku ohrabrenja da nastave sa svojim treninzima i da uživaju u trčanju jer je to jedino bitno. Također im želim poželiti dobrodošlicu u Mostar i Hercegovinu i na našu manifestaciju.

Kako se Hercegovina često doživljava kao kamenita za kraj bih dobrobiti trčanja iskazao kroz citat Murasaki Šikibu japanske književnice koja kaže „Na kamenje koje se kotrlja ne skuplja se mahovina“ što nam najbolje govori o važnosti kretanja za naš kvalitetan i funkcionalan život.

Šta su Majors za maratone, to su SuperHalfs za polumaratone
Prvi čukarički Ada mall polumaraton
Tags: , , , ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed