Trke

Maraton za mir 2010.

Nema komentara
Maraton za mir. Foto: M. Aćimović, AK. MMV

Nema ništa vrednije od slobode. Nema ništa lepše za poželeti od mira. Ovo su dve tako jednostavne rečenice, koje u sebi sadrže sve što je potrebno da se ovozemaljska sreća kupi. Trčeći Maraton za mir, već 11. godina tradicionalno se podsećamo na nešto što je davno oprošteno, ali nikako ne sme biti zaboravljeno. Maraton za mir tradicionalno posvećuje svoje deonice žrtvama agresije.

Međunarodni humanitarno-memorijalni „Maraton za mir“ realizuje se u više etapa i prolazi kroz sledeće gradove:

1. ETAPA: Novi Sad – Beograd, 28. juna 2010.

Start ovogodišnjeg maratona je sa Trga Slobode u Novom Sadu gde će se organizovati specijalan program, kao prateća manifestacija koja će posebno biti naklonjena deci iz osnovnih skola u Novom Sadu.  Sa Trga Slobode učesnici će sa počasnim gostima i znamenitim ličnostima grada i Pokrajine položiti venac na spomeniku Žrtava racije, Beogradskom keju.
Nakon polaganja venca, učsnici se upućuju preko preko mosta „Varadinska duga“ na Dunavu i uključuju se na put ka Beogradu preko Fruške Gore i Iriga. Planiran predah, uz doček meštana, planiran je u Vrdniku, u Prnjavorskom parku (Trg Cara Lazara bb.). Na putu do Beograda, preko Stare i Nove Pazove, zastaće se u Batajnici, gde će se položiti venac Milici Rakić.

Prvi cilj je u Zemunu ispred Doma vazduhoplovstva.
28. juna 2010. noćenje u Zemunu.

2. ETAPA: Beograd – Kragujevac, 29. juna 2010.

Drugog dana maratona se startuje ispred  Komande vazduhoplovstva – Doma vazduhoplovstva, kod Gradskog parka Zemun. Pre starta, polaže se cveće na spomen obeležje nastradalim vazduhoplovcima i pripadnicima PVO, potom se održava kraći kulturno-umetnički program u kome će učestvovati kulturno umetnička društva Zemuna i Beograda i Vojni orkestar. Jedan deo programa sadrži i sportski program –mladi karatisti, članovi fitnes kluba, Kung fu klub „Zmaj“ Pančevo, „Senzala capoeira“ Beograd i drugi. Biće prisutni i mnogi istaknuti i zaslužni sportisti i javne ličnosti.

Odlazak Glavnom ulicom, Tvorničkom, Bulevarom Mihajla Pupina preko mosta u Brankovoj, Zelenog venca, Prizrenskom, preko Terazija, Trga Nikole Pašića, Bulevarom Kralja Aleksandra i Smederevskim putem preko Grocke do Smedereva. Sa predahom u Smederevu, nastavlja se put preko Rače Kragujevačke i obilazi se spomenika Karađorđu u Viševcu, polaže se cveće i nastavlja se ka Kragujevacu.

29. juna 2010. noćenje u Kragujevcu.

3. ETAPA: Kragujevac – Varvarin – Kruševac, 30. juna 2010.

Nakon starta u Kragujevcu, planiran je odlazak u Šumarice, gde će biti priređen sportski i kulturno-umetnički program. Maraton se nastavlja starim putem kroz Jagodinu, Ćupriju, Paraćin ka Varvarinu. U svim ovim mestima tradicionalno će biti organizovan program i druženja sa građanima i lokalnim sportistima.

U Varvarinu je planiran odlazak na most i polaganje cveća na spomen obeležjem, simbolično za 81 nastradalo dete.

30. juna 2010. noćenje u Kruševcu.

4. ETAPA: Kruševac – Aleksinac, 01. jula 2010.

Nakon polaganja cveća na spomenik Caru Lazaru i Kosovskom junacima, i spomeniku Mira, uz bogat kulturno-umetnički sadržaj, maraton nastavlja svoju putanju za Aleksinac. Uz druženje sa sportistima i građanima planirano je polaganje cveća na spomen obeležje u Aleksincu.

01. jula 2010. noćenje u Aleksincu.

5. ETAPA: Aleksinac – Niš, 02. jula 2010.

Nakon ispunjenog programa, učesnici maratona nastavljaju svoju putanju ka Nišu. Tradicionalni doček građana i domaćina Grada Niša uz prateći program. Nakon polaganja sveća na spomen obeležja planirano je druženje sa domaćinima i Konferencija za novinare.

02. jula 2010. noćenje u Nišu.

6. ETAPA: Niš – Leskovac, 03. jula 2010.

Po odlasku iz Niša, maratonova sledeća destinacija je Leskovac. U Leskovcu sportski se priređuje kulturno-umetnički program, polaganje cveća na spomen obeležje, druženje sa sportistima i građanima Leskovca.

03. jula 2010. noćenje u Leskovcu.

7. ETAPA: Leskovac – Surdlica, 04. jula 2010.

Planiran je odlazak za Vlasotince, Crnu Travu i Surdulicu. U Surdulici je planirano polaganje cveća na spomen obeležja i program u dogovoru sa domaćinima. Druženje sa starim i upoznavanje novih prijatelja uz kulturno-umetnički i sportski program.

04. jula 2010. noćenje u Surdulici.

8. ETAPA: Surdlica – Vladičin Han – Skoplje, 05. jula 2010.

Nakon starta iz Surdulice nastavlja se počasni maraton ka Vladičinom Hanu, gde se planira polaganje cveća na spomen obeležje. Kroz Vranje, nastavaku ka graničnom prelazu Preševo maraton pristiže u Republiku Makedoniju. Nakon dolaska u Skoplje, učesnici maratona se upućuju ka Ambasadi  Republike Srbije gde je organizovan susret sa dugogodišnjim prijateljima Kluba i predstavnici Ambasade. U Skoplju maraton dočekuju sportisti Skoplja koji će jedan deo etape počasno istrčati sa učesnicima iz Srbije. Planiran je prijame kod gradonačelnika uz konferenciju za novinare.
Policijsku pratnju obezbeđuje Republika Makedonija.

05. jula 2010. Noćenje u Skoplju u hotelu „Laki“.

9. ETAPA: Skoplje – Solun, 06. jula 2010.

Iz Skoplja se etapa nastavlja ka graničnom prelazu između Republike Makedonije i Republike Grčke. Maraton obezbeđuje policijska pratnja kroz Republiku Grčku gde učesnici pristižu u Solun.

Konzulat Srbije u Solunu i Konzul dočekuje učesnike maratona i organizuje prigodan doček

07. jula 2010. Na Srpsko-vojničkom spomen groblju „Zejtinlik“ planirano je polaganje cveća i odavanje pošte svim palim za slobodu, nezavisnost i dostojanstvo naše otadžbine u svim predhodnim ratovima.

Finalna TRKA ZA MIR će se održati u mestu Tyrnavos koje se nalazi u podnožju drevnog Olimpa – Regija Larise. Očekivano je, pored svih učesnika Maratona za mir, učešće omladine i građana ovog grada, sa oko 350 učesnika.

Nakon završetka trke, svim učesnicima će A.K. „Maraton mira – Vidovdan 99“ , uručiti diplome u znak priznanja manifestaciji mira i tolerancije. Nakon završetka Maratona za mir organizovan je odlazak u Larisu i poseta pobratimima Kluba, poseta Meteorima uz  posebnu participaciju učesnika Maratona.

Sve informacije o trci možete dobiti na sajtu organizatora.

NAPOMENA:  Očekuje se potvrda prolaska kroz Opštinu Lazarevac (etapa 2. nakon Smedereva)

Organizator zadržava pravo promene plana u zavisnosti od uslova i protokola domaćina i pokrovitelja Maratona za mir.

Kros trka „Volim trčanje“
Orijentiringom u aktivan život

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed