Najave trkaTrke

Kalendar trejl trka za 2018. sa najpopularnijim trkama u Srbiji i regionu

1 komentar

Budući da se kod nas sve više ljudi interesuje za planinsko trčanje, došli smo na ideju da sastavimo kalendar najpopularnijih trejl trka za 2018., kako biste na jednom mestu imali bolji uvud u ponudu ovih dešavanja.

Uz opis svakog od njih videćete preporuku u vidu težine, kao i vreme i lokaciju njihovog održavanja. Ako ste zakasnili da se prijavite za ovogodišnje izdanje pojedinih trka ili ste iz nekog razloga sprečeni, eto savršene prilike da ih posetite dogodine!

Radi lakšeg snalaženja, treba istaći da se trejl trke dele na one koje stoje samostalno i one koje su deo nekog takmičenja, takozvanih “liga”, po uzoru na fudbal i druge sportove. U najpopularnije spadaju:

Vojvođanska treking liga i Treking liga Srbije

Lokacija: varira
Vreme: tokom cele godine
Težina staza: varira. Staze idu od kraćih i lakih, pa do onih dužih i zahtevnijih, tako da ovi događaji nude za svakog po nešto!

Po rečima organizatora, ova 7. po redu sezona VTL donosi 8 uzbudljivih kola, od kojih se 2 preklapaju sa Treking ligom Srbije. Ovo takmičenje obara rekorde posećenosti iz godine u godinu!

BRC Trail ekipa se iz Kosijerića, gde je održano 2. kolo lige, vratila puna pozitivnih utisaka i prelepih slika, ali i sa jednom medaljom!

Aleksandra Todorović je uzela treće mesto u ženskoj kategoriji! Ekipu je u startu sačekalo blato ali su zato po izlasku na vrh staze bili nagrađeni prizorom zaleđenih borova i snežne planine od koje zastaje dah!

 

Skyrunning liga

Lokacija: varira
Vreme: tokom cele godine
Težina staza: Teška. Ovo su trke za nešto iskusnije trkače, jer najkraća distanca iznosi 24 k, a ni uspon nije zanemarljiv. Ali eto vam motiv više da vredno trenirate preko leta!

Neću preterati ako kažem da Skyrunning liga već neko vreme postavlja nove standarde kad je u pitanju organizacija trejl trka u Srbiji.

Od informacija koje pružaju trkačima pre i uoči samih trka, bezbednosti pa do organizacije prevoza i preporuka u vezi sa smeštajem, ovi momci i devojke misle na sve i sjajno rade svoj posao. Staze su dobro markirane, raznovrsne i zanimljive, a volonteri uvek vedri i vredni. Sve preporuke!

 

Hrvatska treking liga

Lokacija: varira
Vreme: tokom cele godine
Težina staza: nepoznata

Ako biste pak voleli da skoknete do Jadrana ili da istražujete planinske masive u komšiluku, tu je i Hrvatska treking liga sa raznolikom ponudom. Niko iz naše ekipe (još uvek) nije trčao po ovim stazama ali nadamo se da ćemo uskoro stići i do njih!

 

Od samostalnih trka imamo, redom:

 

Najzanimljivije trail trke u aprilu:

100 Milja Istre!

Lokacija: Istra, Labin – Umag, HR
Vreme: 6. – 8. april
Težina staza: varira, od teških do najizazovnijih!

Najpopularnija i najteža trejl trka u Hrvatskoj! Kreće od istočnog dela Istre, grada Labina, ide kroz mnoge srednjovjekovne gradiće u unutrašnjosti i završava se na zapadnom delu poluostrva u gradu Umagu. Od 2016. godine ova trka je dobila posebno priznanje za kvalitet, postavši deo Ultra-Trail World Tour-a (UTWT).

 

Postoje 4 staze:

Crvena staza, 175 km: najduža i najzahtjevnija trka, polazi od Labina preko Vojaka sve do Buzeta, pa skreće u unutrašnjost do Huma i Motovuna. Nastavlja kroz Oprtalj, kako bi na putu prema Umagu, prošla kroz prekrasno Završje, Grožnjan i Buje.

Plava staza, 110 km:  nešto kraća staza od Lovrana prolazi Vojakom pa se preko Buzeta u Oprtlju spaja sa stazom najduže trke, sve do Umaga.

Zelena staza, 69 km:  staza “srednje” dužine, ispit zrelosti za trkače koji ranije nisu radili ovako duge deonice. Startuje u Buzetu i penje se do Motovuna, Oprtalja, Grožnjana, pa se preko Buja spušta do cilja u Umagu.

Žuta staza, 45 km: Po rečima organizatora, najkraća trka namenjena početnicima. Poseduje sve elemente prave trail trke: vodi od Motovuna jedinim dugim usponom na Oprtalj, a zatim uobičajenom trasom do Umaga. Taman za laganiju rekreaciju pre ručka na cilju!

 

Kozara Ultra Trail

Lokacija: planina Kozara, severozapad BIH
Vreme: 20. – 22. april
Težina staza: varira, od umerenih do težih

Planina Kozara nalazi se na severozapadnom delu BIH. Krase je guste listopadne i crnogorične šume, a njen središnji deo površine 3.494,5 ha, proglašen je nacionalnim parkom 1967. godine.

Smatra se vazdušnom banjom i pruža mogužnost bavljenja različitim aktivnostima – planinarenjem, sportskim penjanjem i dr. U ponudi su tri distance kao i trka za decu! Savršena prilika za individualnu, grupnu i porodičnu zabavu!

 

Najzanimljivija trail trka u maju:

Tribalion!

Lokacija: planina Tara, zapadna Srbija
Vreme: 19.05. 2018.
Težina staza: lakša i teža

 

Trka sa preprekama slična Maze Play-u. Njeno prvo izdanje zakazano je za 19. maj na Tari, a organizatori tvrde da je ovo najteža trka s preprekama u zemlji.

Postoje dve distance, 9 i 18 k, a organizovani odlazak je moguć preko agencije Run Away travel koja se specijalizovala za trkačka putovanja i uživa dobru reputaciju kod domaćih trkača.

 

Najzanimljivije trail trke u junu:

The Maze Up

Lokacija: Jelašnička klisura, Niš, SRB
Vreme: 16. jun
Težina staza: lakša i teža

U junu imamo novo, 4. izdanje međunarodne avanturističke trke sa preprekama u organizaciji Tribe Trails-a. Održava se u u Jelašničkoj klisuri, specijalnom rezervatu prirode nadomak Niša.

Osim lakše trke na 15 k i teže na 25 k, učesnici će moći da uživaju i u dodatnim aktivnostima kao što su Cave Party, free climbing i radionica joge.

Sve informacije u vezi sa smeštajem, prevozom i pravilima možete naći na našem sajtu i na zvaničnom sajtu trke. Svi koji su bili prošle godine kažu da su se ludo zabavili, pa ne sumnjamo da će tako biti i ove godine!

 

Vučko trail!

Lokacija: planine Bjelašnica i Visočica blizu Sarajeva, BIH
Vreme: 23.06.2018.
Težina staza: varira

Ove godine održaće se treći Vučko trail na planinama Visočici i Bjelašnici nadomak Sarajeva, sa tri distance – 15 k, 39 k i 60 k. Vremenski limiti su prilično velikodušni, tako da će i početnici na ovim distancama moći dobro da se zabave u lepom ambijentu, ne brinući previše o vremenu!

 

Najzanimljivije trail trke u julu:

Kraj jula je rezervisan za dve sjajne trke koje se, nažalost, održavaju istog vikenda – Jahorina Ultra Trail i Kopaonik Trail Race.

 

Kopaonik Trail Race

Lokacija: Kopaonik, SRB
Vreme: 27. – 29.07.2018.
Težina staza: lakša i teža

Zavoleli ste trčanje, istrčali svoju prvu trku na 10 k ili polumaraton, ili pak samo volite da planinarite i šetate po svežem vazduhu?

Onda će ovaj vikend biti odlična prilika za rekreaciju u prirodi za celu porodicu, jer Kopaonik Trail Race nudi dve trke idealne za početnike – od 7 k i 15 k – sa blagom visinskom razlikom i zanimljivim stazama.

Tu su i Trail race Kids, trka za najmlađe, besplatne ture do obližnjih vrhova, a ako pak više volite biciklizam, možete učestvovati u MTB maratonu “Tri strane Kopaonika”.  Ili ga samo posmatrati 😉

 

Jahorina Ultra Trail

Lokacija: Sarajevo, Jahorina, Ravna planina, Romanija i Trebević, BIH
Vreme: 28. – 29.07.2018.
Težina staza: varira, od najlakših do najtežih

Sudeći prema reputaciji koju uživa u trkačkoj zajednici, Jahorina Ultra Trail je jedna od najbolje organizovanih i  najatraktivnijih trka u BIH i regionu.

Organizatori se predstavljaju kao “tim entuzijasta odlučnih da kroz promociju outdoor rekreacije i boravka u prirodi predstavi skrivene lepote planina u BIH i dragulje kulturnog nasleđa koji čuvaju sećanja na davna vremena”.

U ponudi su čak četiri različite distance, što znači da će i početnici u trejl trčanju kao i iskusni planinski vukovi naći zabavu po svojoj meri:

 

Mini Trail ima kružnu stazu dugu 14 kilometara koja vodi preko vrha Ogorjelica.

• start: Jahorina, hotel Bistrica, 29. juli 2018, 09:00h
• cilj: Jahorina
• dužina: 14 km
• 770 m uspona
• okrepne stanice: 1
• vremenski limit: 3 sata
• broj učesnika: 200

 

Midi Trail startuje na Baščaršiji i vodi vas preko Darive, bob staze i vrha Trebevića do Jahorine.
• start: Sarajevo, Sebilj, 28. juli, 2018, 08:00h
• cilj: Jahorina, hotel Bistrica
• dužina: 34 km
• 2100 m uspona
• okrepne stanice: 3
• vremenski limit: 9 sati
• broj učesnika: max 200
• 2 ITRA kvalifikacijska boda

 

Maxi Trail je kružna ruta koja prelazi preko 3 planine i povezuje 3 olimpijska lokaliteta sa 2 grada. Predstavlja savršen izbor za trkače koji će se po prvi put oprobati u ultraškom formatu.
• start: Jahorina, 28. juli, 2018, 06:00h
• cilj: Jahorina
• dužina: 69 km
• 2800 m uspona
• okrepne stanice: 6
• vremenski limit: 20 h
• broj učesnika max: 100
• 4 ITRA kvalifikacijska boda

 

Ultra Trail je kružna ruta koja povezuje četiri planine Sarajevsko-romanijske regije: Jahorinu, Ravnu planinu, Romaniju i Trebević. Samu stazu čine strmi singltrekovi, delovi skijaške, bijatlonske i bob staze, šumski putevi, grebeni i pruga koja vodi kroz petnaestak tunela.

 • start: Jahorina, 28. juli 2018, 00:00h
  • cilj: Jahorina
  • dužina: 104 km
  • 4100 m uspona
  • okrepne stanice: 8
  • vremenski limit: 29 h
  • broj učesnika max: 100
  • 5 ITRA kvalifikacijskih bodova

 

Za koju god lokaciju sa ove liste da se odlučite, nećete zažaliti. Ekipa BRC Trail je već trčala Kop, Istru, VTL i mnoge Skyrunning trke, i sjajno smo se zabavili, a ove godine ćemo imati i specijalnog dopisnika sa Jahorine, Veroljuba Zmijanca, pa možete očekivati izveštaj sa lica mesta!

Trenirajte vredno, uživajte u prirodi i vidimo se na stazi! N. R.

31. Trka uz Beograđanku – izazov, zabava, adrenalin!
Da li ste spremni za trku na pisti Aerodroma Nikola Tesla Beograd?
Tags:

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed