Trke

Dečiji maraton 2010.

Nema komentara

U subotu 10. aprila 2010. dugogodišnji saradnici ponovo će najmlađim Beograđanima prirediti u svetu jedinstvenu priredbu – 17. dečiji maraton na stazi „oko slonare” u Beogradskom zoo vrtu. To su neposredni organizator preduzeće Beogradski maraton d.o.o, domaćin priredbe „Vrt dobre nade”, Gradski sekretarijat za dečiju zaštitu, Gradski sekretarijat za zdravstvo i stalni pratilac ove priredbe UNICEF.

Kao i svake godine na finale dolaze najbrži mališani iz predškolskih ustanova iz 15 beogradskih opštine, najuspešniji na šampionatima vrtića i opština. Neko od ovih će biti najbrži, neko najsporiji, ali „puž” će biti nagrađen, kao i najbrži i svi ostali finalisti, jer ideja Dečijeg maratona je mnogo više od borbe za pobedu. To je u susretu sa novinarima objasnila Ljiljana Jovčić, gradski sekretar za dečiju zaštitu Beograda:

– Dečiji maraton nije samo takmičenje u trčanju, to je ujedno takmičenje u druženju i toleranciji, u ljubavi prema životinjama, škola sporta i zdravlja…

Vesna Savić-Đukić u ime UNICEF-a istakla je da su priredbe kakav je Dečiji maraton najbolja prilika da se mališani upoznaju sa sportom i da počnu njime da se bave, jer je to neophodno za njihov pravilan razvoj. Ujedno pozvala je i roditelje, ne samo finalista, da dođu sa decom u subotu u Beogradski zoološki vrt, da se prošetaju i da to čine što češće, jer je to dobro i za decu, ali i za njih.

Sa konferencije za novinare u Beo zoo vrtu. Foto: Trčanje.rs

Tom pozivu pridružila se i Jasmina Savić-Joksimović u ime Gradskog sekretarijata za zdravlje najavivši da će ekipe ove ustanove, koja je 7. aprila obeležila Svetski dan zdravlja, u subotu na više punktova u Beogradskom zoološkom vrtu kontrolisati besplatno zdravlje mališana i njihovih roditelja.

Vuk Bojović, direktor „Vrta dobre nade” podsetio je da saradnja sa Beogradskim maratonom traje od 1995. i da je nasilan prekid, na sreću mališana, prevaziđen.

– Tvrdnje ljudi koji su Dečiji maraton izmestili sa ovog prostora tvrdeći da staza nije dobra za decu, opovrgao je Bob Bimon, jedno od najvećih imena svetske atletike i siguran sam da će i ovogodišnji dečiji maraton biti uspešna i velika manifestacija. Uostalom, ovaj koncept poslužio je i drugim velikim gradovima u svetu da organizuju slične priredbe i doprineo da Beograd bude na glasu…

Iduće godine, najavio je Vuk Bojović, učesnici Dečijeg maratona moći će da vide i „Mini Australiju”, poseban kutak sa predstavnicima životinjskih vrsta sa Petog kontinenta, jer otvaranje je zakazano već za četvrtak, 15. aprila.

Trasa u Zološkom vrtu kuda će mališani trčati. Kliknite sliku za detaljan prikaz

Program ovogodišnjeg 17. dečijeg maratona, pod dirigentskom palicom Bode Ninkovića, počeće u 10 h okupljanjem finalista. U deset će učesnici položiti svečano obećanje i zajedno obići takmičarsku stazu, a za 11 č zakazan je start prve kvalifikacione grupe.

Najbolji u kvalifikacijama starovaće u 12,30 časova u finalnoj trci…

Među njima biće i Uroš Vidaković, jedan od mogućih pobednika, koji je novinarima objašnjavao kako se priprema za subotu, a u savetima pomogao mu je prošlogodišnji vicešampion Aleksandar Vuković, koji je patike okačio o klin i obuo klizaljke jer je počeo da trenira hokej. Za dobro raspoloženje na ovom skupu pobrinuo se mađioničar Bole, koji će i u subotu svoje trikove pokazivati učesnicima i gledaocima.

Finalisti dečijeg maratona

U subotu 10. aprila u beogradskom zoo vrtu za titulu pobednika Dečijeg maratona 2010. takmičiće se 142 mališana iz sledećih predškolskih ustanova iz 15 beogradskih opština: „Čika Jova Zmaj”, Voždovac (20 učesnika), „Jelica Obradović”, Mladenovac (5), „Poletarac”, Barajevo (4), „Lane”, Grocka (5), „Savski venac”, Savski venac (8), „Boško Buha”, Palilula (10), „11. april”, Novi Beograd (20), „Perka Vićentijević”, Obrenovac (7), „Rakila Kotarov – Vuka”, Lazarevac (5), „Čukarica”, Čukarica (8), „Vračar”, Vračar (6), „Naša radost”, Sopot (5), „Dr Sima Milošević”, Zemun (17), „Dečiji dani”, Stari grad (8), „Zvezdara”, Zvezdara (14).

A navijači?

Tate, mame, deke, bake, povedite vaše mališane u zoo vrt da gledate kako neki drugi klinci trče na ovoj tradicionalnoj trci. Ulaz u Beo zoo vrt od 10 do 13h će biti slobodan, ali ih dobro držite uz sebe da ne prođete kao 65-godišnji Miroslav Petrović. On je teže povređen kada ga je napala slonica. Petrović je pokušavao da spase unuka, koji je prethodno upao u prostor sa slonovima.Dete je ubrzo pošto je upalo u prostor sa slonovima uspelo da izađe i nije povređeno.

Budi pejsmejker na Beogradskom maratonu!
1. Prvenstvo Srbije u planinskom trčanju

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed