U moru od 32,000 trkača, koji su u nedelju preplavili ulice Beča, našla se i ekipa iz Srbije. Mihajlo Vukojičić, Goran Mišić, Dragan Aleksić i ja došli smo u Beč dan pred maraton, tako da smo imali vrlo malo vremena za sve što nas je tamo čekalo.

U prijavnom centru na bečkom sajmu dočekao nas je srdačni domaćin Milan Gajić koji je “Friendship Runner” za maratonce iz Srbije. Zahvaljujući Mihajlu ostvarili smo lep kontakt sa Milanom, a nadam se da će to u budućnosti biti od pomoći i ostalim maratoncima koji budu išli u Beč da trče. U Beču smo se našli i sa Aleksandrom Bokarevim, i Bojanom Ljubisavljevićem. U prijavnom centru je bila mnogo raznih proizvoda i opreme za trčanje, ali nismo se dugo zadrzavali. Čekala su nas nova uzbuđenja.

Za ulaznice na “International Friendship Party” zahvaljujem se nasem ljubaznom domacinu Milanu Gajiću. Imali smo priliku da probamo lokalni specijalitet “Kaiserschmarrn” – jednu vrstu austrijskih palačinki i družili se sa maratoncima iz drugih zemalja. Bila je to jedinstvena prilika da zavirimo u spektakularnu gradsku kuću Beča, poznati “Rathaus”.

Nedeljno jutro osvanulo je sunčano i sveže. Gotovo idealno vreme za trku. Metroom smo lako stigli do startne zone na Dunavu, pored “UNO City”, koja je podeljena u pet startnih blokova. Pored maratonske trke, tu je polumaraton, štafetna trka, Koka Kola trka zadovoljstva i dečja trka. Posle zagrevanja, razišli smo se po startnim blokovima i čekali na start u nekoliko talasa.

Kao i svake godine, start je bio u znaku klasične muzike, ali duž staze energiju su podizali nesto snažniji taktovi u tzv. “Powerzones”, navijačkim i muzičkim punktovima. Polumaratonska staza je potpuno ravna, a u poslednjem kilometru ima blaga nizbrdica, što je prava radost za umorne noge. Kako mi rekoše maratonci, deo maratonske staze ima i nekoliko manjih uzbrdica. Naravno, svi trkači imaju priliku da uživaju u znamenitostima Beča kao što su Prater, Šenbrun i Rathaus.

Ciljna ravnina u palati Hofburg je spektakularna i predstavlja pravu nagradu za uloženi trud. I, na kraju, fantastična staza, navijanje i podrška publike doprineli su odličnim rezulatatima naše ekipe. U polumaratonu: Goran Mišić 01:31:56; Aleksandar Pavić 01:38:06; Bojan Ljubisavljević 01:51:17; Mihajlo Vukojičić 01:52:04. I u najtežoj atletskoj discipline, Dragan Aleksić 03:28:22 i Aleksandar Bokarev 04:10:34.

Vidimo se dogodine u Beču!