U svet triatlona može se ući na više načina, a možda najzabavniji je kroz triatlonsku štafetu. Ako niste sigurni da ste dovoljno dobro masterovali plivanje, ali ste zato više nego samouvereni da možete da zgazite 21km bez problema ili vam vožnja bicikla ide prirodno i lagano, ali posle 90km, noge vas ne slušaju kada kažete „trči“, a uz to imate super drugare kojima baš to što vama ne ide najsjajnije smatraju za disciplinu za koju su rođeni, štafeta je prava stvar za vas.

Pravila igre

Štafeta u triatlonu podrazumeva timski rad! Tim ovde znači 2, 3, a u nekim slučajevima i 4 takmičara/ki koji se, u ovom primarno individualnom sportu, takmiče kao grupa. Postoje ženske, muške i mešane štafete. U zavisnosti od toga da li se tim sastoji od 3 ili 2 takmičara/ki, svaki od takmičara prelazi jednu od disciplina, ili plivanje, ili bicikl ili trčanje, a timu od dva takmičara, jedan je u obavezi da pređe dve discipline, koje ne moraju biti vezane, dakle ili plivanje + bicikl ili bicikl + trčanje ali takođe i plivanje + trčanje.

Kao i u trkačkoj štafeti, koja je istorijski najstarija štafetna disciplina, i u triatlonu takmičari jedan drugome predaju „štafetu“ u vidu čipa, a zbir njihovih vremena je finalno vreme završetka trke.

Individualni trud, zajednička pobeda

Nema sumnje da je štafeta najzabavniji način da se takmičite. Zamislite samo, ekipa od tri prijatelja koja deli zajednički uspeh. Čak i ako u svom krugu prijatelja nemate one koji su baš sportski tip, štafeta je prilika da upoznate neke super ljude koji dele vaša interesovanja.

Druga strane medalje jeste odgovornost koju imate prema timu. Kod individualnih takmičenja sve je na vama. U trenucima kada je teško, u zavisnosti od vaše lične motivacije, neku trku ćete završiti, a od nekih ćete odustati i to je ok, to je vaš uspeh. Međutim, kada se takmičite u štafeti, od vas zavisi uspeh celog tima. Ovo može da bude mač sa dve oštrice. Ili će vam predstaviti preveliki pritisak i negativno uticati na performans, no, mnogo češće, odgovornost koju imate prema ostatku ekipe biće upravo „vetar u leđa“ kada je najteže.

Prijavite svoj tim

Sve ovo vam zvuči super zabavno? Sjajno! Okupite ekipu i prijavite svoj tim na 11TRIBelgrade 2018, najuzbudljiviju triatlon trku u regionu. Ovaj triatlon događaj dešava se 23. septembra 2018. godine u Beogradu. Trka se svrstava u polu Ironman distance, jednu od najpopularnijih i najdražih među triatloncima. To znači da će jedan član tima plivati 1.9km u „Beogradskom moru“, drugi voziti bicikl 90km i uživati u pogledu sa mosta na Adi, a treći trčati 21.1km prelepom obalom Save. Prilika da se takmičite sa svetskim imenima triatlona.

Prijave su otvorene do 15. septembra, zato požurite i ne propustite priliku da se oprobate u ovom fenomenalnom sportu, a da se pri tom sjajno provedete.

Budite kreativni sa nazivima za vaš tim! Što duhovitije to bolje. Još ako na trku povedete i svoje navijače, koji će u vas bodriti i izmamiti vam osmeh na lice, nema šanse da ne završite svoju distancu.

Prihvatite i vi izazov i vidimo se na stazi!

planovi za trčanje