Pre nego što sam krenuo sa treningom za Ironman 70.3 bilo je važno odlučiti se na kom se mestu nalazi triatlon u odnosu na porodicu, karijeru, društveni život, slobodno vreme…

Bez cilja i trening bi bio lutanje kao sa pijanim naočarima

Bez cilja i trening bi bio lutanje kao sa pijanim naočarima

Odličan trener kao što je Vlada, i pre početka našeg rada pitao me je da sortiram ove aspekte života. Meni je triatlon bio (i dalje je) na trećem mestu, odmah nakon porodice i posla.

Ovo je vrlo važno i zbog postavljanja ciljeva. Jednom sam pročitao da čovek u stvari može da ima/uradi sve, ali da za to “sve” mora da plati cenu. Za mene ovo znači svesnu odluku da se ne opterećujem nekim “vauuu” završenim vremenom na kraju trke u St Poltenu. Neću imati “sve” ako to sve znači vreme koje je zadivljujuće.

No mnogo važnije, trenažni proces mi prija i omogućava da još bolje obavljam svoje bračne i poslovne obaveze :)

U praksi ovo znači da će poneki trening biti otkazan ili promenjen zbog poslovnih putovanja, konferencija, rokova, dok u porodičnom životu, koju sada činimo Dragana, bebac na putu i ja, mnogo je lakše. Dragana je veoma podržavajuća i ima razumevanja za moje treninge, kao i za to šta meni znači trening i takmičenje. Ja se sa moje strane trudim da treniram kada ona spava ili kada je na poslu.

A čime se bavim?

Ono što je dobra stvar kod mog posla (to je ono što mi plaća račune) jeste što je u velikoj meri fleksibilan. Kao saradnik za razvoj usluga karijernog informisanja u Kancelarijama za mlade širom Srbije, nisam obavezan da budem u kancelariji od 9-17h. Posao uključuje i posete kancelarijama širom Srbije, te povremene treninge-seminare koji traju vikendom, tako da sportski program mora da se uklapa u ove obaveze.

divac idea forum

Divac Idea Forum

Pored ovog projektnog angažmana tu su i redovne aktivnosti:

Trčanje.rs, tj. ovaj sajt na kojem trenutno imam sjajan tim koji mi omogućava da bezbolno vodim redizajn sajta ili pišem ovaj blog. Kao menadžer sajta tu su sastanci tima, administracija, podrška timu: Jovani i Nikoli. Na sajtu sam angažovan svaki dan do 1h.

Belgrade Running Club je nova stvar i treba mu puno podrške. Kao Predsednik BRC trudim se da svi naši napori imaju smisla i da uspostavimo novu gradsku trkačku priču. Za BRC u ovoj fazi dosta pitanja je otvoreno, posebno prilikom rešavanja projektnih pitanja koje spremamo ili radimo sa našim partnerima.

Da rezimiramo: za računarom sam sigurno više od 7 sati, pored jedno 2-4 sata koja provodim na sastancima.

Triatlon svakodnevnica

Treninzi tokom zimskog perioda bili su psihički naporni, jutra i večeri su mračna, pa se treniralo noću. Novi raspored za proleće/leto 2013 izgledaće otrpilke ovako:

  1. Ponedeljak – plivanje
  2. Utorak – gym (ujutru) + trčanje (SC Olimp sa BRC)
  3. Sreda – bajs
  4. Četvrtak  – trčanje
  5. Petak – plivanje
  6. Subota – gym
  7. Nedelja – Brick (bajk + trčanje sa BRC)

Plivanje ponedeljkom i petkom je lako uklopiti. Dovoljno je da ustanete u 5:30, kako bi vreme između 7:30 i 8:30 proveli na 25. maju (SC Milan Gale Muškatirović, najbolji bazen u Beogradu). Ovo je izvrsno jer jutarnje plivanje ne remeti ni poslovni ni porodični deo dana. Između 9 i 10 ste već u kancelariji (Ne možete rano da ustanete? Pokušajte sa ovim forama).

U teretanu idem rano ujutru od 7:00. Em su jefitniji termini, em nema gužve, em triatlon nema uticaja na ostali tok dana. Ono što je najbolje kod teretane jeste što je završavam saunom (15 minuta). Osećaj tuširanja ladnom vodom u 9:00 nakon što se telo opustilo na 100 stepenci Celizijusa – carski. Često pomislim kako je malo potrebno za sreću i kako nam je svima dostupna.

Utorak posle posla na tartanskoj stazi na Olimpu (to su mi najbolji treninzi leti). Sredom sam vozio bajk na trenažeru popodne, a sada ću opet rano ujutru sa svitanjem.

Nedelja, kada se dogovorimo i kako se dogovorimo. Zimi je to bilo lakše, sedneš na trenažer i smaraš se satima da bi nakon silaska sa trenežera izašao napolje na ladnoću i trčao na vetru :) Trčanje leti, opet verovatno sa BRC.

Dobra organizacija i svako može da bude triatlonac/ka

Svi treninzi traju u proseku oko 1h, a maksimalno 90 minuta, izuzev brick treninga vikendom koji je nešto duži.

Plan priprema koji mi Vlada kreira sastoji se od 6 treninga nedeljno. To je minimum, a siguran sam da među vama koji trčite polumaratone/maratone ima onih koji mnoooogo više treniraju. Na moj zahtev ubačena su i dva treninga teretane kako bi rešio neke slabosti i disbalans mišića u telu,  nabildovao sise (ko je rekao pravo sa vrata na bench?) i ujedno iskoristio blagodeti saune.

Samo u retkim prilikama se leže posle 12

Samo u retkim prilikama se leže posle 12

10 sati nedeljnog treninga nije malo, ali sa druge strane, nije ni neizvodljivo. Naravno da u triatlon ne krećete ako niste prvo prošli polumaraton i trening trčanja (ili bajka/plivanja). Vi verovatno i trenirate 3-4-5 puta nedeljno, a triatlon vam samo ovaj proces učini interesantnijim, jer kao što i samo ime kaže “tri” dolazi od toga “tri puta bolje”, kao što je jednom rekao Rash.

Nema magije, samo namera da se cilj postigne

Ono što jeste važno jeste izbor tj. namera da se završi Ironman 70.3.

Ova namera povlači sa sobom i izbore u svakodnevnici između nekih alternativa životnog stila. Izbor da se leže pre 12, često znači i izbor koji ide na uštrb viđanju sa društvom, gledanju filmova, odlazaka u bioskop. Tu je i izbor, da se ne pije alkohol, ne puši, ne jede junk food. To nekako sve dođe na svoje mesto.

Triatlon definitivno uprosti život i svede ga na najvažnije aktivnosti. Tu treba biti jako pažljiv i ne dozvoliti da prevlada neumerenost (izuzev ako ne živite od sporta).

Zato mislim da je odličan pristup za rekreativce/ke cikličan pristup, tj. sezonski pristup bavljenju sportom. Jedne godine jako, a jedne opušteno… Više o tome u nekim narednim tekstovima. Tu sam za sva pitanja i komentare :)

planovi za trčanje