Triatlon

Naš prvi triatlon

4 komentara

Početkom avgusta ušli smo u nešto što je za sve nas (takmičare) u tom trenutku bila nepoznanica, u smislu da nismo imali pojma, kakav je osećaj raditi sve tri discipline zaredom (plivanje, vožnja bicikle, trčanje).

Iz nedelje u nedelju smo se sve bolje i bolje upoznavali sa tehnikama plivanja, neke smo u šali nazvali gliser, balvan… vožnjom bicikle u grupi, itd. Organizacija je bila odlična, na pravi način nam je sve objašnjeno, jednostavno na kraju se sklopio mozaik  zvani TRIATLON.

Naš prvi triatlon iz mog ugla

Došao je i taj 27.8.2011, dva dana sam radio ukupno 24 sata, nekako se namestilo, veoma umoran krenuo sam na trku. Negde kod Brankovog mosta srećem Vuka i njegovog malog sina, Lava. Pričali smo malo o nekim stvarima vezanim za trening i koliko je zapravo dobro trenirati u bilo kojoj starosnoj dobi, jer je trening nešto što te održava, čini te jačim i psihički i fizički.

Stigli smo na odredište, Ada Ciganlija „Na kraj sveta“, atmosfera na nivou, uzimamo brojeve, nameštamo bajseve, kacige, patike, majice. Navijači su tu, neki su doduše malo kasnili, prepoznaće se. 🙂

Plivanje

Ulazimo u vodu, i već počinje da radi adrenalin, stavljaju se naočare, po neko kapice. Ivan daje znak, i to nešto, zvano Triatlon, nepoznanica za sve nas do samo pre mesec dana, može da počne. Do prvog okreta (čitaj 75m) uglavnom smo svi bili tu negde, manje više, i onda kreću da se odvajaju bolji plivači.

Posle preplivanih 150m i izlaska i ulaska u vodu za još jedan krug bio sam na 18. mestu od mogućih 20. (plivanje mi definitivno nije jača strana). Počeo sam da razmišljam, s obzirom da sam verovao pre trke u neko 4. ili 5. mesto na kraju, šta se ovo dešava.

Prva tranzicija i bicikla

Izlazak iz vode, poneko dobacivanje sa strane i bodrenje, trčim ka zoni tranzicije, skidam i bacam naočare, oblačim majicu, (provukao sam glavu u ono gde ide ruka, al ajde :P), tu sam izgubio nekoliko sekundi više, navlačenje patika, kacige, grabim bajs, i trčim do linije. Trenutna pozicija 18/20.

Sedam i počinjem da vozim, znao sam da ću uspeti da preteknem nekoliko ljudi, tj. ljude koji su mi bili na vidiku, cca nekih 300-400 m od mene, nisam imao predstavu gde je ostatak, tj. dokle je ko stigao. Držao sam jak ritam, sve do izlaska na Obrenovački put, gde sam još više pojačao i tad sam počeo da prestižem jednog po jednog takmičara.

Vetar je bio faktor koji nas je usporavao u plivanju, ali i u vožnji bajsa, bacajući nam pesak u oči. 🙂 Na 4.km i okretu, bio sam negde 9. već, pred kraj puta sustižem još po nekog, a onda i Mimica :), i onda još dva takmičara pred samu liniju, ostavljam bajs i počinjem da trčim.

Trčanje

Profesor (Ivan M.) me sustiže na samom početku i pravi veliki razliku. Na kraju pojačavam, i završavam kao 3., što je za mene bilo neverovatno. Posle trke, izjava za medije (hhahahaha) znaju da volim da se medijski eksponiram.

Zakljucak

Kvalitetnih mesec dana, provedenih sa pozitivnim ljudima, naučenih dosta stvari. Ovo samo može biti veliki plus za sve nas, definitivno. Hvala neizmerno volonterima, trenerima i organizaciji, možemo samo da zaključimo da je trka uspela, jer prošla je bez povreda i najmanjeg incidenta.

Svi smo pobednici!

Na kojem mestu (na zidu) nakačiti sertifikat, a ? 🙂

Studio B: Škola triatlona
Prilog o Školi triatlona 2011[VIDEO]

Povezani članci

4 komentara. Leave new

 • Ovo je bio sprint neki „tri“ koliko vidim, svaka cast ekipi sa Trcanja, vidim da se polako pretvarate i u „tri“ klub. Moja zivotna zelja je ucestvovanje u triatlonskim disciplinama, na zalost malo je klubova i takmicanja u Srbiji za ovu vrstu sporta

  Odgovori
  • Veroljub Zmijanac
   avgust 31, 2011 13:07

   Jap.. ovo je bio više završni ispit. Mnogi, tačnije većina ljudi, pre škole nikada nije vezivala sportove, a pojedini nisu ni radili niti jedan sport od 3 sastavna. Tako da  cilj ove, kako se ispostavili na kraju trkice, bio da polaznici prođu sve tri discipline zajedno i osete deliće atmosfere triatlona. 

   Evo i priloga 
   http://www.youtube.com/watch?v=EMpu-auQ2Sk

   Odgovori
   • Kad budete planirali „olympic“ distancu, javite da se pripremimo na vreme, za te duzine ipak treba malo duze raditi „brick“ treninge, a nadam se da ce u nekom buducem vremenu ovde biti organizovan barem 1/2 ironman“  

    Odgovori
 • da li mogu na triatlonu da ucestvuju oni koji nisu u klubu i da li je dovoljno što sam sigurna u svoje plivačke sposobnosti, ali ne plivam redovno, nadam se da će obližnji bazen proraditi, pa ću moći da treniram? Ne vozim bicikl, samo trčim i idem na aerobik, planiram da uskoro ubacim plivanje, da li je to dovoljno za pripreme, ako se pripremam za maraton?

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed