Blog & KolumneTriatlon

Tim Long: Bratska ljubav pred kojom je ustuknuo i Lebron Džejms

Nema komentara

Kada je Koner Long bio devetogodišnjak, a njegov mlađi brat Kejden imao 7 godina, Kejden, za razliku od Konera, nije bio u mogućnosti da uradi mnogo toga jer mu je sa 4 meseca dijagnostikovana hipertonična cerebralna paraliza, što ga onemogućava da hoda ili priča.

Tada je sport postao način da se braća druže i povezuju što je delovalo kao nemoguća stvar sve dok Koner nije došao na ideju.

Kako je nastao Long Team?

Koner i Kejden su počeli da zajedno učestvuju u triatlonu. Koner pliva, ujedno vuče Kejdena u splavu, vozi bicikl sa mlađim bratom u prikolici iza bicikla, i gura ga u prikolici tokom trčanja.

Za 19 meseci, dvojac iz Vajt Hausa (Tenesi), proputovao je celu istočnu obalu SAD da bi se takmičili u trkama. Zajedničko takmičenje ne samo da je zbližilo dva brata, već je i inspirisalo posmatrače trka. Njihova neverovatna odlučnost i duh su razlog zašto ih je Sports Illustrated proglasio za decom godine.

Jednostavan plan

Bilo je proleće 2011. kada je Konerova i Kejdenova mama Dženi prelistavala primerak magazina „Summer parent“. Reklama u magazinu zapala je za oko Koneru, koji je posmatrao magazin preko maminog ramena.

Radilo se o događaju za decu koji je uključivao plivanje, biciklizam i trčanje – dečiji triatlon u Nešvilu. Koner je pitao mamu da li može da se oproba u tome, a onda je upitao i brata da li želi da mu se pridruži.

Koner je insistirao i na kraju su odlučili da će pronaći način da to ostvare. Pričali su sa organizatorom trke, što ih je dovelo do Mendi Gildersliv, trenera omladinaca triatlonaca sa Floride, koja im je pomogla da pribave neophodnu opremu za trku.

Prva zajednička trka

Prva zajednička trka, juna 2011. godine, startovala je sa 100 jardi (oko 91 metar) plivanja (ovo je bio omiljen Kejdenov deo jer ga je celog propratio uz osmeh). Gildersliv je iznela Kejdena iz splava do prikolice, nakon čega je usledila brdovita biciklistička trka od 3 milje. Tokom ove trke, Koner je biciklirao sam, dok je Gildersliv vozila pored njega sa Kejdenom u prikolici prikačenoj za njen bicikl.

Koneru se takva organizacija nimalo nije svidela. Tokom cele trke, govorio joj je da prebaci Kejdenovu prikolicu na njegov bicikl, što se i desilo kada su prešli poslednje veliko brdo. Gildersliv se seća da su nakon toga, njih dvojica nastavili bez ikakvih problema.

Tada je na red došlo trčanje pola milje, i nakon 43 minuta i 10 sekundi ukupnog vremena, braća Long su prešli liniju cilja, sa nasmejanim Kejdenom i Konerom koji je trijumfalno podizao pesnicu u vazduh. Koner se priseća da mu je to bio omiljeni trenutak jer je znao da će završiti trku.

Nezaustavljivi burazeri

Nisu se zaustavili na toj prvoj trci, već nakon nje, završili još 14, od triatlona do trčanja. Danas su poznate ličnosti na kojoj god trci da se pojave.

Ljudi im prilaze radi zajedničkih fotografija, ili im jednostavno izražavaju divljenje i kolika su inspiracija za druge.

Njihov Facebook page je prepun ohrabrujućih poruka od potpunih stranaca, među kojima ima i roditelja dece sa specijalnim potrebama.

Mnogi vide Konera kao heroja, ali on ne razume taj uspeh u potpunosti. Za njega, trke poput ovih su samo prilika za njega i brata da zajednički uživaju. Koner se priseća prve trke tokom aktuelne sezone kada je Kejden imao izraz lica: „Koliko mi je drago da smo se vratili, ne mogu da verujem da smo morali toliko da čekamo!

https://www.facebook.com/123824754368780/photos/a.124197207664868/506865076064744/?type=3&theater

Iako oni sami to ne shvataju, braća Long su velika inspiracija za druge. Mnogi bi pogledali Kejdena i pretpostavili da je nemoguće da se takmiči u bilo kakvim trkama. Ali kada su braća završila triatlon, bio je to podsetnik da deca specijalnim potrebama mogu da učestvuju u aktivnostima u kojima druga deca uživaju svaki dan.

Njihovi budući planovi su okrenuti ka nastavku trkanja. Porodica Long pokušava da pokrene neprofitnu organizaciju koja bi inspirisala druge ljude da im pomognu u ostvarivanju putovanja na buduće trke, kao i za kupovinu nove opreme za Kejdena koji svakim danim raste i postaje teži.

Konerov ultimativni cilj je da jednog dana sa Kejdenom učestvuje na Ironman World Championships takmičenju na Havajima.

Dok stasaju i napune dovoljno godina da mogu da učestvuju, Kejden će već biti odrastao čovek. Da li je to uopšte moguće? Pa naravno. Zahtevaće puno teškog rada, truda i odricanja, ali Long braća imaju jedan veoma dobar razlog da to ostvare: jedan drugog.

Trkačko (pre)vaspitanje: Zašto je važno da prestanete da razmišljate šta NEĆETE, već da na teren izvedete nešto što HOĆETE ili ŽELITE
Poslednji ples onog koji je leteo. Evo zašto priča o Majklu Džordanu treba da se nađe na trkačkom sajtu.
Tags: , , , , , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed