* NaslovnaAtletikaTrening

Trčanje za mlade u periodu adolescencije. Kako izgleda trening mladih trkača uzrasta 15-18 godina.

1 komentar

Trčanje za mlade je specifična kategorija, koja, ako joj se pristupa na odgovarajući način daje najbolje rezultate.  

Adolescencija je period uravnoteženog i proporcionalnog razvoja. Ona traje od 15 do 18 godina. Iako je prošao buran period telesnog razvoja, psihološki razvoj je i dalje intenzivan.

Glavni zadatak adolescenta je da svoj duh uskladi sa novim telom, naglo izraslim, promenjenih dimenzija, oblika i funkcija.

Prelomne godine za bavljenje sportom

Najveći broj dece sport napušta sa 16 godina.

Ovo je kritičan period kada se donose odluke o daljem životnom putu. Svi oni koji ostanu u sportu i posle 16-te godine zadržaće se tu još mnogo godina i sport će postati njihov životni stil.

Mladi sportisti su sada spremni da pređu na viši nivo treniranja. Uloga trenera prestaje da bude dominantno pedagoška. Trener sada postaje COACH.  Vaspitanje više nije osnovni cilj trening, sad je to sportski rezultat.

Izbor takmičarske distance

U ovom periodu trkači pronalaze one discipline koje im najviše „leže“, ali se takmiče i na kraćim i dužim distancama.

Retko se dešava da se neko već u ovim godinama odluči za maraton.

Uglavnom kako godine prolaze trkači počinju da se takmiče na sve većim dužinama. Česti su primeri da trkači dok su juniori trče na 3 i 5 km, kao seniori pređu na 10 km, a kasnije na maraton. Oni koji trče 1.500 m, prelaze na 3 i 5 km.

trcanje za mlade prava distanca

Adolescencija je period radikalnih promena u konceptu treninga

Radikalne promene u treningu se ogledaju pre svega u periodizaciji, povećanju obima i intenziteta rada, broju takmičenja i uvođenju „vojničke“ ozbiljnosti u trening. Trenažna opterećenja se drastično povećavaju bez rizika od povreda. Definišu se dugoročni ciljevi ciklusa: olimpijskog ciklusa (4 godine) i  makro ciklusa (1 godina).

Specifični treninzi 70% – opšti 30%

Specifičan rad postaje dominantan oblik treninga, za razliku od ranijih faza kad je akcenat bio na svestranom razvoju, sada 70% prema 30% preovlađuje specifičan rad nad opštim.

Postepeni ulazak u anaerobni trening

Intenzitet treninga se povećava do submaksimalnog i maksimalnog. Organizam trkača je spreman da se suoči sa većom akumulacijom mlečne kiseline. Tako se razvijaju fiziološki puferi zaduženi za eleminaciju laktata (soli mlečne kiseline) . Trkači se polako uvode u treninge za razvoj anaerobog laktatnog fizološkog sistema.

Teorijska priprema je važna u periodu adolescencije

Zadatak trenera je da mlade sportiste upozna i zainteresuje za teoriju, fiziologiju, anatomiju i biomehaniku trčanja.

U ovim godinama mladi su spremni za taktiku

Ovo je perid kada se razvija koncepcija taktike trčanja na trkama. Svaki trkač u odnosu na svoje karakteristike formira taktiku koja njemu najviše odgovara kako bi postigao što bolji rezultat.

taktika u trcanju

Rad sa tegovima kod mladih trkača

Organizam mladog trkača je spreman da snagu razvija i pomoću tegova.

Izuzetno je važno da se ovom delu trenažnog procesa pristupi sa  ozbiljnošću i velikim oprezom kako bi se sprečila svaka mogućnost povrede.

Trening razvoja snage sa tegovima treba započeti fazom anatomske adaptacije koja ima za cilj: adaptaciju tetiva i ligamenata na napore koji će uslediti u narednim fazama trening, učenje tehnike rada sa tegovima i povećanje gustine kapilarne mreže koja ishranjuje mišić.

Ova faza bi trebalo da traje 4 – 8 nedelja. Zatim sledi faza hipertrofije mišića koja traje 4-6 nedelja.

U ovom uzrastu treba izbeći fazu razvoja maksimalne sile jer telo mladog trkača još uvek nije spremno da podnese takvo opterećenje.

Faza razvoja i održanja specifične snage bi trebalo da se poklopi sa takmičarskim periodom. Grupe mišića na koje treba staviti akcenat su mišići trupa i mišići nogu.

Takmičenja u fazi adolescencije

Na kraju ove faze broj takmičenja bi trebalo da bude jednak broju takmičenja u seniorskoj kategoriji.

Dejan Turk, Generalni direktor Vip Mobile i A1 Slovenija: „Kada kažete sebi umoran sam, nemam više snage, a nastavite da trčite – tada pobeđujete.“
Hidratacija pre, posle i za vreme trčanja – nije sve u nalivanju vodom
Tags: , ,

Povezani članci

1 komentar. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed

Exit mobile version