TreningTrening snage i trčanje

5 ključnih pravila za trening trčanja

Nema komentara

Trening trčanja može biti komplikovan. Postoji više različitih modela i još više mišljenja na tu temu.

Steve Magness, autor knjiga Peak Performance i The Science of Running je sveo efikasan trening trčanja na pet jednostavnih pravila. I ako je vaš program zasnovan na ovim smernicama, pripremićete se za uspeh.

Dosadne stvari su osnova

Mnogi trkači traže brza rešanja koja će omogućiti još brži napredak, ali to jednostavno ne ide tako. Dugotrajno zakucavanje osnova je 99% onoga što vam je potrebno.

Osnove nisu uzbudljive, često su dosadne, ali efikasne. Stalno povećavanje kilometraže, olakšavanje određenih treninga, redovne vežbe forme i istezanje kako biste na kraju sprečili povrede, su ono što će vas zaista odvesti tamo gde želite da odete (otrčite). Ali samo dok ih dosledno primenjujete tokom dužeg vremenskog perioda.

Ne forsirajte, samo će doći

Da li i vi preskačete korake u treningu trčanja?

Forsiranje ili požurivanje skoro uvek dovodi do povreda. Kao trkač/ica, najbolja stvar koju možete da uradite je da se fokusirate na to da trenirate dosledno i brinete o telu.

Ponekad je potrebno više vremena da se prilagodite treninzima. A u drugim slučajevima ispreče se uslovi koji su van vaše kontrole pa ne postižete cilj.

Ako se fokusirate na uživanje u procesu, a manje na spoljašnji cilj, postići ćete više uspeha dugoročno.

Neka svaki sledeći korak bude logičan

Trkači često pokušavaju da ubrzaju proces preskačući korake (Da li i vi tu spadate?). Oni odmah uskaču u naporan trening bez osnovne faze, ili prelaze sa treninga za 5k na maraton sa vrlo malo prostora za nadogradnju.

Da biste izbegli povrede a istovremeno poboljšali performanse, dozvolite telu da „upije“ trening i da odleži. Dajte sebi dovoljno vremena da polako povećavate kilometražu i/li intenzitet i neka svaki sledeći korak bude logičan.

Možda će vam biti potrebno više vremena da dostignete svoj cilj, ali je veća verovatnoća da ćete zapravo uspeti.

Gubite ono što ne trenirate

Važno je da je trening prilagođen vama.

Važno je da se fokusirate na sve oblasti treninga kako ne biste „izgubili“ neke deliće. To znači da morate trenirati na više frontova. Ovo uključuje duže trčanje, rad na brzini, pragu, treningu mobilnosti, snage itd.

Svaka od ovih komponenti je manje ili više važna u zavisnosti od vaših prioriteta.

Na primer, vrhunski rad na brzini će biti važniji kada trenirate za 5k, a manje važan kada se spremate za maraton. To ne znači da nikada ne bi trebalo da trčite jačim intenzitetom tokom maratonskog treninga, ali su drugi elementi kao što su trčanje na duge staze ili tempo trčanje važniji.

Mislite lokalno, ne globalno

Kada pratite plan treninga, zapamtite da je to samo šablon – nije zapisano u kamenu.

Svaki pojedinac je drugačiji i verovatno će morati da unese promene i prilagođavanja dok idete ka tome da se vaše telo prilagodi treningu bez prekida.

Ako odlučite da radite sa trenerom, uverite se da su oni spremni i voljni da plan prilagode vama. Budite otvoreni i ishkeni prema njima o tome kako se osećate tokom treninga kako bi mogli da unesu neophodne promene u vaš program. Budite spremni da date svom telu vremena da se prilagodi promenama pre nego što dodate još.

Šta vi mislite? Slažete li se sa ovih 5 pravila?

5 jasnih signala koji govore da nam je trčanje pogrešno
Energetske potrebe trkača – šta hrani vaše trčanje?

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed

Exit mobile version