blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Tehnika trčanja

Zimski beg na traku za trčanje

trčanje na traci

Temperature u minusu, vetar, kiša, sneg i bljuzga znaju da budu izgovor za izostanak treninga. To je prihvatljivo ako se desi jednom, dvaput, ali ukoliko pređe u konstantu preti da ugrozi stanje kondicije.

Potpuno je okej da ne volite da trčite po vremenu koje vam se ne sviđa, te ukoliko ono potraje, možda je rešenje u teretani na traci za trčanje.

Ukoliko u svojoj okolini nemate bezbednu stazu na kojoj bi trčali, već trenirate na lokalnim putevima koji su veoma rizični, topla preporuka je da prezimite na traci.

Za razliku od klizavog i nebezbednog terena koje aktuelno tokom zime, na traci za trčanje možete raditi intervale, menjati intenzitet i nagib tokom trčanja, te poboljšati kondiciju ukoliko trenirate pravilno. O prednostima i nedostacima trčanja na traci pisali smo ovde.

Savet

Ne zalećite se! Najpre se dobro zagrejte laganim trčanjem 10-15 minuta. Nemojte odmah da krenete na najintezivniji ritam. Kada se zagrejete i vaš organizam bude spreman na veće napore uradite jedan visoko-intenzivni interval od 30-60 sekundi brzog trčanja pa interval za relaksaciju od 30-60 sekundi sporijeg trčanja. Npr., podesite brzinu trake na 10 ili 12 km a nagib na 0%. Trčite 30-90 sekundi pa se isto toliko odmarajte. Ovu kombinaciju ponovite desetak puta. Nakon određenog vremena, kada steknete kondiciju, možete povećati broj ponavljanja intervala ili skratiti odmor.

Ukoliko dok trčite na trači imate ogledalo nasuprot sebe pogledajte vaše držanje tela dok trčite – kakav je rad nogu, kako stoje leđa, gde se nalaze ruke. To je idealna prilika da autosugestijom  ispravite nepravilnosti i popravite tehniku. O pravilnom držanju tela tokom trčanja i samoj tehnici više pročitajte ovde.

Gde vi trenirate zimi – napolju ili u teretani na traci?

Advertisement. Scroll to continue reading.

1 Comment

1 Comment

  1. Milena М.

    20.01.2020 at 10:36

    Ipak sam fan staze, čak i više volim kada je malo hladnije, do nula stepena otprilike. Kada je kiša ili sneg e tada samo me može vreme sprečiti da trčim.

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Oprema za trčanje

Kada se spoje kiša i trčanje, najteži deo je napraviti prvi korak i izaći napolje, posle toga sve je lakše i vredi truda. Samo...

Gedžeti za trčanje

Lululemon, poznata kanadska sportska marka, je izbacila Blissfeel, svoje prve ženske patike za trčanje. Prve Lululemon ženske patike za trčanje Lululemon je godinama nagoveštavao...

Trening

Pušenje je štetno za zdravlje i to već svi znamo. Međutim to ne menja činjenicu da je preteško sa ovom lošom navikom prestati. Čak...

Najave trka

Nešto novo i atraktivno na trail mapi Balkana! Trka koja pretenduje da postane najizazovnija u regiji – Pelister Unique Trail Marathon. Prenosimo poziv organizatora,...