Temperature u minusu, vetar, kiša, sneg i bljuzga znaju da budu izgovor za izostanak treninga. To je prihvatljivo ako se desi jednom, dvaput, ali ukoliko pređe u konstantu preti da ugrozi stanje kondicije.

Potpuno je okej da ne volite da trčite po vremenu koje vam se ne sviđa, te ukoliko ono potraje, možda je rešenje u teretani na traci za trčanje.

Ukoliko u svojoj okolini nemate bezbednu stazu na kojoj bi trčali, već trenirate na lokalnim putevima koji su veoma rizični, topla preporuka je da prezimite na traci.

Za razliku od klizavog i nebezbednog terena koje aktuelno tokom zime, na traci za trčanje možete raditi intervale, menjati intenzitet i nagib tokom trčanja, te poboljšati kondiciju ukoliko trenirate pravilno. O prednostima i nedostacima trčanja na traci pisali smo ovde.

Savet

Ne zalećite se! Najpre se dobro zagrejte laganim trčanjem 10-15 minuta. Nemojte odmah da krenete na najintezivniji ritam. Kada se zagrejete i vaš organizam bude spreman na veće napore uradite jedan visoko-intenzivni interval od 30-60 sekundi brzog trčanja pa interval za relaksaciju od 30-60 sekundi sporijeg trčanja. Npr., podesite brzinu trake na 10 ili 12 km a nagib na 0%. Trčite 30-90 sekundi pa se isto toliko odmarajte. Ovu kombinaciju ponovite desetak puta. Nakon određenog vremena, kada steknete kondiciju, možete povećati broj ponavljanja intervala ili skratiti odmor.

Ukoliko dok trčite na trači imate ogledalo nasuprot sebe pogledajte vaše držanje tela dok trčite – kakav je rad nogu, kako stoje leđa, gde se nalaze ruke. To je idealna prilika da autosugestijom  ispravite nepravilnosti i popravite tehniku. O pravilnom držanju tela tokom trčanja i samoj tehnici više pročitajte ovde.

Gde vi trenirate zimi – napolju ili u teretani na traci?

planovi za trčanje