Puno je toga napisano o tehnici trčanja. Da bi smo postali još svesniji kako trčimo ovo su filmovi o tehnici trčanja

Sa pojavom knjige “Born to run“, koja vrlo brzo postaje svetski bestseler, pravilna tehnika trčanja zauzima jednu od glavnih tema za diskusiju i dijalog. U ovom tekstu pred nama su odlični filmovi o tehnici trčanja koji mogu da nam pomognu da razumemo bolje ovu temu.

Dve su osnovne prednosti pravilne tehnike trčanja (ili barem pravilnije tehnike): efektivnije trčanje (brže i dalje uz istu potrošnju energije) i smanjenje šansi za dobijanje trkačkih povreda.

Šta je bosonogo trčanje? U ovom video ekipa iz Newton Running-a objašnjava osnove tehnike koju Dugal upisuju u knjizi “Born to run”.

Izuzetna tehnika doktora Silbermana sa NJ Sports Medicine and Performance Center. Ujedno on objašnjava angažovanja mišića zadnje lože u trčanju. Video nema veze sa Nike Free patikama za trčanje.

Super usmereni snimak dočeka i udara stopala od zemlju kada ste bosi. Probajte i videćete i da vi bez patika, prirodno ovako trčite.

Dr Nikolas Romanov, izumitelj Pose metoda trčanja, veoma pratkično pokazuje neke greške u trčanju.

Uporedna analiza tehnike trčanja na traci sa dočekom na petu i dočekom na prednji deo stopala.

Uporedna analiza tehnike trčanja na traci sa patikama i bez patika.

Manje tehnički video, ali lep intervju koji je NY Times radio sa Kristoferom Mek Dugalom, autorom knjige “Born To Run” možete pogledati ispod.

Materijala na Youtube (Da li pratite naš Youtube kanal?) je stvarno na pretek. Mi smo napravili izbor za angažovanije trkače i trkačice koji vas može podstaknuti da trčanju priđete i sa istraživačke strane. Učite i trčite.