Gde je Hajd park? Klikni za detalje.

Beograd jeste veliki grad, ali nije ogroman kao London. Zajedničko im je da i jedna i druga metropola imaju svoj Hajd park. Onaj Londonski je čuven nadaleko, sa fontanama, uređenim površinama, drvoredima i travnjacima. Ovaj naš, Beogradski, nije toliko velik ali ga, svejedno, volimo. Šetači i trkači rekreativci spas od žege svakodnevno nalaze upravo ovde – u parku. Prošle godine opština Savski Venac je preuredila park postavljajući fitnes sprave, što mnogo znači stanovnicima Savskog Venca, ali i Beograđanima u celini. Ovde se često mogu sresti i mladi i stari koji cene rekreaciju i uživaju u njoj.

Lokacija

Omeđen ulicama Bulevar Vojvode Putnika, Bulevar Mira i Topčiderski Venac.

Povezanost prevozom

Trolejbusi 40 i 41. Autobusi 44, 94, Beovoz- stanica Prokop. Ostali autobusi koji idu autoputem i staju na Mostarskoj petlji: 17, 18, 46, 55.

Fotografije Hajd parka

[cf]iframe[/cf]

Dužina staze

Staza kroz Hajd park prema tablama koje su postavljene ima 1430m. To se odnosi na zemljanu stazu koaj je na nekim mestima šira a na nekim uža. Postoji cela mreža staza pa možete trčati gde vam padne na pamet. Najniža tačka parka je na uglu Bulevara Mira i Bulevara Vojvode Putnika, a najviša kod Topčiderske zvezde.

Podloga

Podloga u parku je uglavnom zemljana, na pojedinim mestima nasuta piljevinom radi amortizacije pri trčanju. Postoje i uređene popločane i asfaltirane staze za šetače.

Dodatne mogućnosti za vežbanje?

Fitnes na otvorenom, sprave za izvođenje velikog dijapazona vežbi. Uz staze su postavljene drvene klupe i stolovi, koji pored pružanja šetačima i džogerima mogućnosti da se odmore, mogu da posluže i kao mesto za izvođenje vežbi istezanja i spretnosti. Na dva mesta možete raditi i zgibove. Na uređenoj stazi postoji mnoštvo rekvizita za trkače.

Snabdevenost vodom

U parku postoji javna česma baš kod Fitnesa na otvorenom, pored kućice od Gradskog zelenila, tako da ne morate nositi vodu sa sobom.

Trčanje noću

Kroz park uglavnom nije preporučljivo trčati noću jer najvećim delom staza nije osvetljena. Osvetljen je samo asfaltirani prostor uz ulice, ali i dupla šetačka staza koja prolazi baš preko centra parka, od sredine Topčiderskog venca do ugla dva Bulevara.

Zaključak

Hajd park je sjajno meste za rekreaciju u kome se može trčati, džogirati, izvoditi razne vežbe i pobeći iz sivila teretana u zatvorenom prostoru. Ništa vam ne vraća osmeh tako lako kao priroda, a ovde ćete biti baš u takvom ambijentu. Stazu održava Zelenilo Beograd. U blizini, na uglu Bulevara Vojvode Putnika i Bulevara Mira postoje restoran i velnes centar.

Evo ideje zaposlenim ljudima da aktivno iskoriste svoje slobodno vreme. Park je tu, blizu svima, dođite prevozom ili kolima, uvek ima mesta za parkiranje, najbolje na Topčiderskom vencu. U kolima se možete i presvući u vašu trkačku opremu i krenuti na trening. Sami izaberite kada vam trčanje najviše odgovara. Jednostavno dođite i trčite. Zašto da ne?