Lokacija

od ulice Veljka Lukića Kurjaka uz Bulevar JNA do Trošarine.

Povezanost prevozom

Autobus 47, 48 ili tramvajem 9,10,14 ili busom 42, 78, 18, 39 do Autokomande pa 900m peške uz Bulevar JNA.

Dužina staze

Staza kroz Banjičku šumu ima oko 2,3- 2,4km, osnovna staza, a kroz šumu se odvajaju i drugi krakovi različitih dužina i nagiba.  Veliki krug koji pripada Banjičkoj šumi oivičen Bulevarom JNA, Trošarinom, Crnotrvaskom i putem do SC Banjica ima 1,5km.

Podloga

Podloga u šumi je zemljana, nasuta piljevinom radi amortizacije pri trčanju, mada je na mnogim mestima taj sloj odnela voda u majskim poplavama. Rekonstrukcija staze je počela i “Zelenilo Beograd” planira da na celoj duži uredi trim stazu poput staze na Košutnjaku i Adi Ciganliji. Ovo će sigurno značiti svim rekreativcima. Podloga oko SC Banjica je asfaltna. Sa Rekonstrukcijom se počelo od ulaza u kasarnu iz Bul. JNA prema dole. Očekujemo da rekonstruisana staza što pre bude u upotrebi.

Dodatne mogućnosti za vežbanje?

Uz stazu su postavljene klupe i stolovi, koji pored pružanja šetačima i džogerima mogućnosti da se odmore, mogu da posluže i kao mesto za izvođenje nekih vežbi istezanja, trbušnjaka i drugih.

Snabdevenost vodom

Na celom potezu kroz šumu ne postoji javna česma, ali postoje kafići uz obod šume kod sportskog centra Banjica, sa svih strana.

Trčanje noću

Kroz šumu nije preporučljivo trčati noću jer najvećim delom nije osvetljena. Osvetljen je samo asfaltirani prostor od nekih 300m pri vrhu, kod ulaza na bazen i put ka SC Banjica i ceo trotoar duž oboda šume uz Bulevar JNA i Crnotravsku ulicu.

SAVETI

Banjička šuma je zaštićeno područje III kategorije i stanište je retkih vrsta ptica, čiji cvrkut se često može čuti na svakom koraku šume. Staza kroz Banjičku šumu je neravna, zemljana staza pogodna za različite aktivnosti: od laganog džoginga do fartleka, intervalnih treninga, brdskih treninga. Stazu održava Zelenilo Beograd. Na vrhu šume je bazen, a u blizini se nalaze i teniski tereni.

banjicka

Ova staza je omiljeno šetalište mnogih stanovnika Banjice i Voždovca koji leti dosta četo posećuju šumu. Tu su sve generacije prisutne: od klinaca do penzionera. Svi trkači, rekreativci i drugi sportisti vole trčanje troz Banjičku šumu i praktikuju ga svakodnevno od ranih jutarnjih sati do sumraka. U letnjem periodu ovde sve vrvi od trkača, dok u zimu kada postane hladnije ih sve manje viđam. Ovo je moja omiljena staza, što zbog prirode i zelenila, što zbog blizine mesta gde živim.

Priključite se fejsbuk grupi Trčanje u Banjičkoj šumi kako biste saznali više o vašoj novoj omiljenoj stazi.