Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trening snage i trčanje

Kružni trening za trkače #2

Danas obrađujemo nove tri vežbe, koje čine jedan mikro set kružnog treninga. Ne zaboravite da se pre treninga dobro zagrejete, i radite sa težinama koje su prilagođene vašoj formi.

Nastavljamo sa predlogom vežbi za kružne treninge. Prošle nedelje dali smo primer vežbi za prvi set, a sada mu priključujemo i drugi. Kružni metod, podrazumeva više ponavljanja na jednom spravi, tj. jedne vežbe, pa prelazak na sledeću i tako u krug, dok ne odradite određeni broj serija.

U našem današnjem  primeru ovo podrazumeva da se rade 3  vežbe u krug sa po 15 ponavljanja, pauza između vežbi je 30 sekundi (koliko je potrebno za prelazak sa sprave na spravu), nakon sve tri serije napravite malo dužu pauzu (ne dužu od 120 sekundi), pa ponavljate sve ovo tri puta. Ukratko:

  • Vežba1 15 ponavljanja
  • pauza 30 sekundi
  • Vežba 2×15 ponavljanja
  • pauza 3o sekundi
  • Vežba 3×15 ponavljanja
  • Odmor 90 sekundi.  Nakon čega se ciklus ponavlja još dva puta.

Da ne bude zabune, gore navedeno je samo jedan segment treninga, trening koji se obično sastoji iz 5 celina:

Ovaj način deljenja kružnog treninga na segmente preporučujemo iz praktičnih razloga, jer u praksi se često dešava da pravljenjem pravog kružnog treninga (sa desetak sprava) zauzmemo celu teretanu, il inam neko uleti na našu spravu :) te je jednostavnije da ga iscepkamo na segmente.

Danas obrađujemo drugi deo treninga, tj. drugi set.

Opšta napomena: Kada je reč o težini koju biramo da dižemo: Optimalna težina je ona koju maksimalno možete da podignete 20 puta u jednoj seriji!

Vežba #1 Donji LAT

Targetira: široki mišić leđa (latisimus dorsi)

Način izvođenja: 

A. Sedite pravo, ruke opružene

IMAG2280

B. Povlačite sajlu sa laktovima što bliže telu.

IMAG2283

Vežbu ponavljamo 15 puta.

Vežba #2 Chest press (Potisak za grudi)

Targetira: grudi i prednji snop ramena

Način izvođenja: Sedite sa raširenim nogama, oba stopala su na podu. Pravih leđa gurate polugu napred i kontrolisano vraćate nazad.

IMAG2288

Vežbu ponavljamo 15 puta.

Vežba #3 Predručenje i razručenje sa bučicama

Targetira: Rameni pojas

Način izvođenja: 

A. Ruke su uz telo sa bučicama

IMAG2292

B. Predručite bučice do visine ramena

IMAG2294

C. Odručite bučicama u visine ramena. Vratiti u položaj A.

IMAG2295

Vežbu ponavljamo 15 puta.

 

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

* Naslovna

Ako vam se dešavalo da u razgovoru sa iskusnijim trkačima samo klimate glavom i pravite se da vam je sve jasno dok oni izgovaraju...

* Naslovna

Trkački kordinatni sistem je alat pomoću kojeg možete da locirate svoje mesto u svetu trčanja i osvetlite mogućnosti. Možete da vidite gde ste trenutno, a...

Trening

Da li je potrebno tokom cele godine budete u vrhunskoj trkačkoj formi? Odgovor je NE. U prirodi se sve odvija u ciklusima, te i...

Trčali smo sa

Današnji gost na sajtu nikome nije stranac, Ivan Radenković suvlasnik je i glavni trenner Beogradskog trkačkog kluba. Danas ga najčešće možete videti pored staze,...