Connect with us

Hi, what are you looking for?

Mršavljenje

Koliko zapravo treba praviti pauzu između setova vežbi?

Da li već imaš svoje pravilo koliko se odmaraš između setova, ili jednostavno iskuliraš proizvoljno svaki put? Da li praviš pauzu u zavisnosti od težine koju dižeš ili dužine seta?

Kod mnogih treninga snage pauza igra značajnu ulogu. U zavisnosti od toga koji je tvoj cilj, u nastavku pronađi preporuku trenera:

Ako želiš da smršaš, zategneš se ili povećaš izdržljivost

Odmaraj 20-60 sekundi između setova.

Za većinu ljudi koji žele da ostanu u formi i izgube malo na težini, preporuka je da se odmori minimiziraju, jednostavno nastavi da se krećeš tokom čitavog treninga. Na primer, ako radiš cirkularni trening, jedini odmor može biti na prelasku između stanica, recimo 30 sekundi. U tom slučaju daješ malo oduška mišićima, ali zadržavaš broj otkucaja srca na istom nivou. Na ovaj način sagori se više kalorija nego kada se telo potpuno umiri.

Ako želiš da ojačaš

Odmaraj 2-5 minuta između setova.

Toliko je potrebno mišićnom sistemu da povrati energiju, kao i nervnom sistemu da se oporavi. Dobar odmor i oporavak je ključan za aktivaciju mišićnih vlakana, naročito ako dižeš velike težine. Oporavak je važan za regulisanje hormona koji utiču na rast mišića, i koji imaju zadatak da nadoknade štetu koja se nanosi mišićima pri velikom naporu.

Prema nekim istraživanjima, oporavak se dešava brže nego kod odmora od 2 minuta između dva seta!

Ako želiš veće mišiće

Odmaraj po 1 minut između setova.

Ovo važi za one kojima je bitna veličina. Manje od 60 sekundi nije dovoljno oporavka pred naredni set vežbi, a više od toga može ugroziti metabolički stres aspekt i smanjiti potencijal za rast mišićne mase.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ako želiš da potpuno ovladaš formom vežbi

Odmaraj 3 minuta između setova.

Prema nekim istraživanjima, oporavak se dešava brže nego kod odmora od 2 minuta između dva seta! Pored toga, ovo daje više vremena i energije za fokusiranje na pokret kojim želiš da ovladaš.

Ukoliko tvoja pauza to dozvoljava, umereno se hidriraj, naročito ako trening traje dugo.

Ako si početnik

Odmaraj između setova malo duže nego što misliš da ti je potrebno!

Poenta je u odmaranju toliko da se ne približiš tački u kojoj osećaš mučninu, dakle da se ne forsiraš, ali i taman toliko da se telo ne ohladi i da se puls ne vrati na nivo kao u stanju mirovanja. Minut, dva dodatne pauze može uticati i na sveukupan osećaj moći i samopouzdanja kod poslednjeg seta, što je važno za uspostavljanje dugoročne motivacije, bez obzira koji je tvoj cilj kasnije (od gore navedenih).

Ukoliko tvoja pauza to dozvoljava, umereno se hidriraj, naročito ako trening traje dugo.

Ako je plank deo tvog seta, podseti se ovog teksta o idealnoj dužini držanja planka.

1 Comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Mršavljenje

Naučno je dokazano da fizička lepota pozitivno utiče na sve aspekte života, kako lične tako i poslovne i ljubavne. Svaki čovek je jedinstven –...

* Naslovna

Dobro je poznato kako je broj osoba sa dijabetesom svakim danom sve veći, uprkos skupoj terapiji i savremenoj dijagnostici, ciljevi lečenja najčešće nisu postignuti....

* Naslovna

Osećete se napeto, pod stresom i mrzovoljno. Želite da sutra bude drugačije? Želite da budete raspoloženi celog dana? Lako je: vežbanje ujutru u trajanju...

* Naslovna

Kada se dese neke zastrašujuće stvari u životu, kao što je trenutno aktuelna globalna kriza izazvana koronavirusom, prirodno je osećati se nesigurno, neizvesno i...