Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trening snage i trčanje

Ko ne voli trčanje po zimi – grupni treninzi u teretani

Zima je već uveliko počela, a sa njom i hladno vreme kao idealni izgovor za preskakanje treninga trčanja napolju. To se može preduprediti adekvatnim oblačenjem i opremom, ali ipak je realno da će vam hladno vreme smetati bez obzira na sve. Npr nekima vetar na trčanju može biti prava noćna mora pa će ostatak dana provesti sa glavoboljom. Drugi možda imaju veći problem sa terenom na kome trče, koji npr pretvori u klizavo – bljuzgavu kombinaciju čim padne sneg. Treći su možda samo zimogrožljivi. U svakom slučaju, ne treba ništa raditi na silu – ako trčanje po zimi ne ide treba naći alternativu.

Body pump trening
Body pump trening

Body pump trening

Teretana

Trčanje napolju se jednim delom može  zameniti vežbanjem u zatvorenom. Trčanje na traci je jedna od opcija, ali ima i drugih, za trkače i trkačice zanimljivih načina vežbanja u teretani kojima se može povećati snaga i izdržljivost mišića. O različitim samostalnim vežbama je ranije bilo reči, a ja ću se sada pisati o benefitima koji se mogu dobiti od grupnih treninga.

Elastičnost i izdržljivost

U odnosu na vežbe na spravama, vežbe na grupnim treninzima su raznovrsnije i zahtevaju veću pokretljivost, što za rezultat ima bolji balans tela, veću elastičnost mišića i tetiva. Veliki broj ponavljanja sa malim opterećenjem ili bez opterećenja dobri su za izdržljivost. Tako  izgrađujemo i osnažujemo mišiće koje aktiviramo dok trčimo, ali i ostale delove tela koji su zapostavljeni prilikom trčanja.

 

U grupi se uradi više

Malo zbog kompetitivnosti, malo zbog muzike, malo zahvaljujući treneru koji viče “još samo tri puta” u grupi se uradi 20% više nego kada se vežba pojedinačno. Kod nas, za razliku od nekih evropskih zemalja, još uvek grupni treninzi (aka aerobik) okupljaju uglavnom devojke, ali se poslednjih godina i ova tradicija se menja. Veoma popularni su, na primer, različiti Les Mills programi za koje se opisi, kombinacije pesama i vežbi mogu naći na internetu.

Planirano aktiviranje mišića

Trening je formiran tako da aktivira sve ili definisane grupe mišića, sa odgovarajućim kombinacijama vežbi i sa određenim brojem ponavljanja. Sigurno ćete doći i u situaciju da uradite vežbe koje inače ne biste radili, nećete morati da razmišljate koliko ponavljanja, nego jednostavno slušate i gledate trenera – i nema razvlačenja!

Zabavno je

Ne razmišljate o tome šta sledeće treba da uradite nego se samo skoncentrišete da uradite što više možete i da svaku vežbu radite pravilno. Dodatna injekcija adrenalina je sjajan prizor sale pune vežbača i vežbačica koji svi, u taktu muzike, sinhronizovano rade vežbe – na primer sve šipke sa tegovima koje se istovremeno podižu i spuštaju u određenom taktu!

Idealno za početnike

Idealno je za početnike u trčanju/treningu kako bi naučili pravilno izvođenje određenih vežbi i kako bi dobili neophodnu snagu mišića. Takođe, određeni treninzi dovode do povećanja kondicije i veće izdržljivosti. Najvažnije od svega, grade dve važne prakse kod vežbača: pravilno disanje i istezanje posle treninga. Iz ličnog iskustva, tek posle određenog perioda vežbanja usvojila sam istezanje kao sastavni i apsolutno neophodni deo treninga.

Na vama je da probate – različite treninge, termine i teretane, šta vam najviše godi – sve samo nemojte odustajati! Srećna i uspešna trkačka godina!

Autor: Milana M.

1 Comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

* Naslovna

Zima je godišnje doba u toku kojeg se održava veoma mali broj trka i u toku kog se trkači pripremaju za prolećna takmičenja. Neki...

lifestyle

Nije uvek jednostavno ustati, obući se i istrčati 5-10-15 km, a napolju je mračno, hladno, maglovito, snežno, zaleđeno, a temperature izuzetno niske. Postoji li...

lifestyle

Svako ima svoje omiljeno doba za trčanje. Neko voli da trči leti sa što manje opreme na sebi – ali obavezno sa zaštitnim faktorom...

* Naslovna

Da biste sa uživanjem trčali po zimi veoma je važno da se pravilno obučete. Trčanje zimi može biti pravo uživanje, ali da bi došlo...