blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trening

6 razloga zašto bi trebalo da isprobate intuitivno trčanje

Intuitivno trčanje znači otpuštanje svih spoljašnjih signala i pomagala koji diktiraju tempo i trčanje, kao što su fitnes trakeri, satovi, treneri, planovi i bilo kakvi ciljevi.

Da li vam se danas trči kilometar ili 10? Da li je pejs od 8:30 ono što vam je potrebno danas? Ili želite da idete sporije?

Ako nikada niste probali intuitivno trčanje i ako ste vezani za uređaje koje koristite, sigurno mislite da nikada ne biste prešli određenu razdaljinu bez njih.

Intuitivno trčanje ne znači apsolutno opuštanje. Radi se o prilagođavanju tela signalima koje vam šalje telo. To znači da znate kada bi trebalo da se smirite, a kada da pojačate trening. Evo 6 razloga zbog kojih bi možda trebalo da isprobate ovaj način trčanja (ako već niste).

Pomaže da predupredite povrede prouzrokovane preteranim treningom

Ovo je najcenjenija prednost intuitivnog trčanja. Bez svih sokoćala koje danas koristimo, doći ćete u situaciju da morate da se usresredite samo na jednu – vaše telo.

Ignorišemo signale koje nam mišići i zglobovi šalju u ime postizanja određenog tempa, plana treninga ili kilometraže. Kada trčite na ovaj način, skloniji ste da obratite pažnju kada se niste pravilno oporavili ili kada vas boli ili ne, i veća je verovatnoća da ćete svom telu dati odmor koji mu je potreban.

Intuitivno trčanje može da vas izvuče iz kolotečine

Ma koliko voleli trčanje, postoje periodi kada jednostavno ne možete da se motivišete da istrčite. Ovo se često dešava kada ste previše rigidni u svom treningu.

Sa druge strane, intuitivno trčanje vas može izvući iz bule i pomoći da se podsetite koliko vam je zapravo bilo zabavno da trčite. Na kraju krajeva, jedina poenta intuitivnog trčanja je da trčite onako i onoliko koliko čini da se dobro osećate.

Prema intuitivnom trčanju, okej je ako želite da uzmete jednu ili dve nedelje of, potrebno je da ispoštujete svoje telo. Ono će vam i reći kada je vreme da se ponovo pokrenete.

Pomože da identifikujete slabe tačke

Kada se prilagodite signalima koje vam šalje telo, lakše ćete shvatiti šta radi, a šta ne.

Ako slušate svoje telo, ono će vam ukazati na slabe tačke. Na primer, kada trčite uzbrdo, a bole vas kvadricepsi, a u isto vreme dišete normalno, vreme je da radite vežbe snage i ojačate mišiće. A ne da trčite više.

Intuitivno trčanje može vam pomoći da izgradite samopouzdanje

Ako sumnjate u intuitivno trčanje, nema boljeg trenutka da mu date šansu i shvatite za šta je vaše telo zaista sposobno.

Brojni trkači su otkrili da su dostigli nove lične rekorde onda kada su ostavili svoje trakere i satove. Razlozi mogu biti različiti, ali je moguće da su samo bili u stanju da bolje upravljaju svojum energetskim rezervama jer su pažljivo slušali svoje telo.

Važno je znati kada treba prestati. Znati kada da odustanete vam može pomoći da se osećate sigurnije u svoje trkačke sposobnosti.

Pomaže da ostanete prisutni

Danas većina ljudi najveći deo dana provodi ispred ekrana. Bilo da se radi o računaru na poslu, ili telefonu u krevetu. Sve su ređi momenti kada provodimo vreme bez tehnologije.

Vežbanjem intuitivnog trčanja, izdvojićete mali deo vremena u svom danu bez tehnologije. Neće biti smaračkih obaveštenja telefona ili fitnes trakera. Vi i put. Nemojte se iznenaditi ako ovo bude najbolji trening do sad.

Pomoći će vam da se oslobodite stresa

Prednosti trčanja za mentalno zdravlje su dobro poznate, ali opsednutost nedeljnom kilometražom, tempom ili bilo kojim drugim podacima može pretvoriti trčanje u još jednu stvar koja samo dodaje stres.

Ako ostavite sat ili traker kod kuće, možete jednostavno uživati u trčanju, prestati da brinete o tome koliko brzo ili sporo idete i da se povežete sa svetom oko sebe.

Ruku na srce, nije tako jednostavno odreći se pogodnosti koje nam donose uređaji koje koristimo. Ali je jako dobro za nas da isprobamo različite načine trčanja, pa i intuitivno. Na kraju dana sve se svodi na to da slušamo svoje telo.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Oprema za trčanje

Kako da izaberemo najbolje patike za trčanje u 2022? To je verovatno nemoguća misija jer ne postoji jedna patika za koju bi smo mogli...

Vesti

Nenad Zivkovic je 11. decembra istrčao deonicu od Kruševca do Kopaonika u dužini od 84km sa ukupnim usponom od 2000mnv. Izabrao je baš ovaj...

Vesti

Tifanne Thayme, Kanađanka koja živi u Dubajiu, je oborila Ginisov svetski rekord (očekuje ratifikaciju) na Adnoc Abu Dhabi maratonu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u...

Vesti

Diana Kipyokei je suspendovana na šest godina (zajedno sa Purity Rionoripo – 5 godina), a titula sa Bostonskog maratona 2021. joj je oduzeta. Naime,...