Suunto

Suunto je vodeći dizajner i proizvođač preciznih sportskih instrumenata za trening, planinarenje, orjentiring, trčanje, skijanje, jedrenje i ronjenje.

Nagrađivani za svojevrstan dizajn, preciznost i za pouzdanost, Suunto precizni instrumenti kombinuju estetiku i funkcionalnost sata sa specifičnim – sportskim kompjuterom koji pomaže sportistima da analiziraju i unaprede svoje performanse u svim nivoima treninga.

Suunto proizvodi pružaju precizne i pouzdane podatke o svojim korisnicima i okolini i time ih inspirišu da pomeraju svoje granice i da izvuku maksimum iz svojih aktivnosti!

Zvanični distributer Suunto opreme za Srbiju je BEOSPORT. Zvanična prezentacija Suunto.

BS Beosport mreža od 16 maloprodajnih objekata nalazi se na najatraktivnijim, centralnim lokacijama svih većih gradova u regionu. Sve radnje su u velikim tržnim centrima i u poznatim shopping zonama.

BS Beosport Vam nudi fashion, casual i sportsku garderobu poznatih svetskih brendova: O’Neill, Pepe Jeans, Andy Warhol by Pepe Jeans, Desigual, Quiksilver i Roxy, kao i sportsku opremu: Wilson, Atomic, Salomon, Suunto, Smith, Carrera, itd.

Detaljan spisak prodavnica pogledajte na oficijalnoj prezentaciji Beosporta, koja sadrži i internet prodavnicu.

Nabavite Suunto!

Naš poznati triatlonac Ognjen Stojanović je imao priliku da koristi Suunto t6c i njegov super-test prenosimo u celosti:

Suunto t6c; Suunto Training Manager softver

Prošlo je već nekoliko meseci od kada koristim Suunto t6c (red arrow – triatlonsko “izdanje” napredne t6 serije) pulsmetar – merni instument namenjen za sportove izdržljivosti, stoga više nego dovoljno vremena da bih bio potpuno upoznat sa njegovim funkcijama, mogućnostima i prednostima.

Počeću sa funkcijama koje ovaj puslmetar poseduje, i koje se vrlo jednostavno mogu očitati u softveru nakon prebacivanja trening file-a na računar.

Interface Suunto softvera:

Interface: Kliknite za detaljniji prikaz

Kao i kod većine pulsmetara, tu su frekvenca srca (puls) sa trening zonama sportiste i potrošnja energije (Kcal/KJ), zatim naprednije funkcije poput temperature i nadmorske visine, i one najvažnije – jedinstvene za Suunto proizvode: EPOC, VO2, ventilacija i respiratorni koeficijent.

Puls i potrošnju energije ne treba detaljno objašnjavati. Oni su bitni početnicima i već nakon kraćeg vremena upozavanja sa svojim srcem i organizmom nije potrebno obraćati veliku pažnju na puls jer je zavisi od mnogo, mnogo spoljnih faktora i teško je praviti precizna poređenja. Nadmorska visina, nivo umora, hrana, piće, spoljna temperatura i td, itd su samo neki od faktora koji menjaju frekvencu srca.

Nadmorska visina i temperatura mogu biti korisni svakako, pogotovo nadmorska visina kada se voze ili trče brda.

Puls, nadmorska visina i temperatura:

HR-EPOC-TEMP-ALT: Kliknite za detalje

Sada ću se osvrnuti na napredne funkcije:

Vo2 max-a – sposobnost potrošnje kiseonika. Što veći Vo2 to je sportista “spremniji” tačnije ima veći kapacitet potrošnje kiseonika i rada pri anaerobnim uslovima.

Puls, EPOC, ventilacija, VO2, nadmorska visina i temperatura – (u svakom trenutku može da se bira broj parametara koje će se prikazivati):

HR-EPOC-VO2-ALT-TEMP-VENT: Klikni za detalje

Suunto indirektno (direktna metoda podrazumeva aparat koji meri potrošnju O2 i izdisanje Co2) izračunava potrošnju kiseonika posredstvom više faktora, i mene je zapanjilo sa kojom tačnošću radi. Indirektne metode, poput Conconi testa mogu da budu zaista neprecizne, ali na jakim treninzima koje i simuliraju veliku potrošnju kiseonika, Suunto se pokazato više nego odličan u krajnjem rezultatu – tačnije brojci. Imam dosta iskustva iza sebe i nekoliko direktnih merenja Vo2 max-a u laboratoriji stoga otprilike znam svoje vrednosti, tako da sam siguran da je t6c zaista precizno odredio Vo2 max određenog treninga.

Stoga je ova opcija zaista vredna. Kada god radite kvalitetan trening svakako pogledajte svoju vrednost i vrlo lako ćete moći da indetifikujete svoju trenutnu pripremljenost.

Nedeljni prikaz t.j. grafika treninga:

Nedeljni prikaz: Klikni za detalje

Druga ekstra vredna funkcija je EPOC ili excess post-exercise oxygen consumption koja podrazumeva potrošnju kiseonika u periodu oporavka nakon treninga. To je brojka, koja isto kao i kod Vo2 srazmerno označava efekat treninga. Što je EPOC veći, veća će potrošnja kiseonika nakon treninga uslediti.

Ja bih okarakterisao EPOC kao funkciju broj 1 kod Suunto puslemtara, jer je bez ikakvog dvoumljenja ta brojka vam prikazuje pod kakvim intezitetom je odrađen trening i koliko dugo će još biti povećana potrošnja kiseonika kao i kalorija t.j. koliko dugo će organizmu biti potrebno da se oporavi. Zaista se mora uraditi određeni broj treninga da bi se shvatila prednost EPOC-a. Nekada, nakon i 3 h aerobnog bikea EPOC zna da bude 19 ml/kg.

Dugačak aerobni trening:

Dugački trening HR-EPOC-VO2: Klikni za detalje

…dok na jakom intervalnom treningu, iako npr samo 10×300 m sa 1 minut pauze EPOC zna da bude čak 116 ml/kg, znači čak 6 puta veća potrošnja kiseonika.

Kratak intervalni trening:

Kratki intervalni trening HR-EPOC-VO2: Klikni za detalje

A Vo2 max na tom istom treningu (3 h bike) je 53 ml/kg/min a na intervalnom trkačkom 73 ml/kg/min, stoga ni približno velika razlika (ikao značajna za Vo2 max, što je sasvim normalno jer je različit tip treninga u pitanju) kao EPOC.

Stoga imati ove dve vrste informacija uz još venitlaciju koja predstavlja potošnju količine kiseonika po minutu u datom trentuku je imati laboratorijske vrednosti svakog treninga, što itekako može poslužiti u praćenju i još važnije kreiranju novih treninga…

Povezivanje sa računarom je jednostavo uz kabal – štipaljku koja je samo poveže sa sastom koji na poleđini ima kontakt sa istom.

Testirao: Ognjen Stojanović, www.triogy.com

MonTueWedThuFriSatSun
1
2
3
4
5
6
7
Cerska desetka
Cerska desetka
Dec 7 all-day
https://www.runtrace.org/rs/event/cerska-desetka-2019  
8
Zagreb Advent Run
Zagreb Advent Run @ Zagreb
Dec 8 all-day
https://www.stotinka.hr/hrv/utrka/3229
9
2. Banjaluka Winter Trail
2. Banjaluka Winter Trail
Dec 15 all-day
https://www.facebook.com/events/1301136273381411/