Trening snage i trčanje

Vežbajte online: Hiit treninzi – najefikasniji za mršavljenje

5 komentara

Naravno da volimo trčanje i smatramo ga nezamenjivim treningom ali kada nas pitaju kako da najbrže smršam, najčešće ih uputimo na dodatni trening snage. 

Pre desetak godina youtube je postao meka za ovakvo vežbanje, i gledali smo tada čuvenu Zusku za Bodirok kanala kako izvodi neverovatne vratolomije, a onda smo to isto radili sa njom.

Beše zabavno
Beše zabavno

Zato smo posebno motivisani da najavimo jednu zanimljivu domaću produkciju – Samsung i Jasmina Aleksandrov će vas zajedno dovesti u najbolju formu života na Samsung Srbija youtube kanalu.

Zašto je HIIT dobar izbor?

Studije i istraživanja u oblasti fitnesa potvrdile su da je kratkotrajno, ali jače vežbanje učinkovitije od standardnog, „aerobnog“ vežbanja. Takav trening visokog intenziteta (HIIT – High Intensity Interval Training) nakon 24 sata stvara bazalni metabolizam veći za 5-10% od običnog treninga.

To znači da telo i posle završetka takvog treninga troši masne naslage, čak i u stanju mirovanja. Takav trening obično traje između 15 i 30 minuta, zavisno od utreniranosti.

Koncept je jednostavan: kod tipičnog HIIT treninga smenjuju se kratkotrajni intervali visokog intenziteta sa manje intenzivnim intervalima aktivnog oporavka.

Ako je HIIT trening pravilno izveden, on će vas „iscediti“ – hvataćete vazduh, merač pulsa na vašem pametnom fitnes gearu biće na oko 90% maksimalne frekvencije srca. (Samsungov GearFit i pojedini fitnes satovi imaju ugrađen optički merač pulsa na zglobu).

Tokom oporavka, taj nivo će iznositi oko 50%, što su optimalne brojke za HIIT trening. Ako posle ovakve vežbe možete nastaviti istim tempom još koji minut, onda to nije pravi HIIT trening.

Kako izgledaju treninzi?

Treninge vodi Jasmina Aleksandrov, iz UrbanFitness tima, a lepota ovih treninga se ogleda u tome da vam nije potrebna skoro nikakva oprema – radite sa svojom težinom, prateći Jasminine pokrete online.

Super je jer  trening visokog intenziteta možete raditi i sami, kao i pravilne tehnike za što efikasnije izvođenje vežbi u što kraćem vremenskom periodu.

Raspored

Jasmina i Samsung će vam predstaviti Youtube video serijal od 20 treninga, raspoređenih u četiri serije od po pet videa. Svaki video predstavljaće jedan dan vežbanja. Kuriozitet je da su svi treninzi snimani mobilnim telefonom.

Dakle, biće vam potrebno svega 10 do 15 minuta dnevno. Između serija pravite pauzu od dva dana, taman da uklopite trening trčanja 🙂

Na Samsung stranicu će svakog dana biti postavljen novi video sa novom serijom vežbi. Prvi trening je već live – uživajte:

 

Vežbački mitovi – BUSTED!
Trening snage s osmehom na licu

Povezani članci

5 komentara. Leave new

 • Caki Lepotan
  jun 22, 2016 10:22

  Raspao sam se ovo je teško

  Odgovori
 • Dejan Ivanišević
  jun 22, 2016 10:25

  Drugari neka mi neko samo pojasni – kako da radim ove vežbe, kažu biće 20 sinmaka ? Dakle, pitanje trčim ponedeljak – sreda – petak – nedelja. Koliko od ovih vežbi radim utorkom – četvrtkom – subotom, jedan snimak sa 5 3 serije, ili 4 snimka sa 1 serijom, ili neka peta kombinacija ? Hvala.

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed