Trening snage i trčanje

Ko ne voli trčanje po zimi – grupni treninzi u teretani

Nema komentara
Body pump trening
Body pump trening

Teretana

Trčanje napolju se jednim delom može  zameniti vežbanjem u zatvorenom. Trčanje na traci je jedna od opcija, ali ima i drugih, za trkače i trkačice zanimljivih načina vežbanja u teretani kojima se može povećati snaga i izdržljivost mišića. O različitim samostalnim vežbama je ranije bilo reči, a ja ću se sada pisati o benefitima koji se mogu dobiti od grupnih treninga.

Elastičnost i izdržljivost

U odnosu na vežbe na spravama, vežbe na grupnim treninzima su raznovrsnije i zahtevaju veću pokretljivost, što za rezultat ima bolji balans tela, veću elastičnost mišića i tetiva. Veliki broj ponavljanja sa malim opterećenjem ili bez opterećenja dobri su za izdržljivost. Tako  izgrađujemo i osnažujemo mišiće koje aktiviramo dok trčimo, ali i ostale delove tela koji su zapostavljeni prilikom trčanja.

 

U grupi se uradi više

Malo zbog kompetitivnosti, malo zbog muzike, malo zahvaljujući treneru koji viče “još samo tri puta” u grupi se uradi 20% više nego kada se vežba pojedinačno. Kod nas, za razliku od nekih evropskih zemalja, još uvek grupni treninzi (aka aerobik) okupljaju uglavnom devojke, ali se poslednjih godina i ova tradicija se menja. Veoma popularni su, na primer, različiti Les Mills programi za koje se opisi, kombinacije pesama i vežbi mogu naći na internetu.

Planirano aktiviranje mišića

Trening je formiran tako da aktivira sve ili definisane grupe mišića, sa odgovarajućim kombinacijama vežbi i sa određenim brojem ponavljanja. Sigurno ćete doći i u situaciju da uradite vežbe koje inače ne biste radili, nećete morati da razmišljate koliko ponavljanja, nego jednostavno slušate i gledate trenera – i nema razvlačenja!

Zabavno je

Ne razmišljate o tome šta sledeće treba da uradite nego se samo skoncentrišete da uradite što više možete i da svaku vežbu radite pravilno. Dodatna injekcija adrenalina je sjajan prizor sale pune vežbača i vežbačica koji svi, u taktu muzike, sinhronizovano rade vežbe – na primer sve šipke sa tegovima koje se istovremeno podižu i spuštaju u određenom taktu!

Idealno za početnike

Idealno je za početnike u trčanju/treningu kako bi naučili pravilno izvođenje određenih vežbi i kako bi dobili neophodnu snagu mišića. Takođe, određeni treninzi dovode do povećanja kondicije i veće izdržljivosti. Najvažnije od svega, grade dve važne prakse kod vežbača: pravilno disanje i istezanje posle treninga. Iz ličnog iskustva, tek posle određenog perioda vežbanja usvojila sam istezanje kao sastavni i apsolutno neophodni deo treninga.

Na vama je da probate – različite treninge, termine i teretane, šta vam najviše godi – sve samo nemojte odustajati! Srećna i uspešna trkačka godina!

Autor: Milana M.

3×3 Trening: Vežbe za jačanje grudi, leđa i ramenog pojasa
Jel vam dosadilo? Kako unaprediti trening snage!
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed