Trkači reporteri

Sarajevo, ljubavi moja, trkača masa, ne zna im se broja! – Sarajevo Sberbank polumaraton 2018.

Nema komentara

Septembar je period koji obiluje kvalitetnim i zanimljivim trkama, a budući da nikad ranije nisam bio u Sarajevu, rešio sam da (kao novi član Run Away tima, jeej!) 15 – 16. septembra posetim 12. po redu Sarajevski Sberbank polumaraton i počastim se njihovim nadaleko poznatim ćevapima i kolačima.

Kako se ispostavilo, gastronomski užitak je samo delić onoga što Sarajevo ima da ponudi i iz njega se vraćam prepun pozitivnih utisaka. Ali krenimo redom.

SMEŠTAJ

Odmah po dolasku bili smo smešteni u sjajnom hotelu Berr, u neposrednoj blizini Baščaršije i starta / cilja trke.

Sobe su im besprekorno čiste i mirisne, kreveti udobni, a osoblje vrlo predusretljivo. Zbog trke su nam poslužili doručak ranije nego inače, a imali smo i kasni check-out. Savršeni uslovi.

Naravno, svi oni koji su već putovali sa Run Away timom su ovako nešto mogli i očekivati, mada je uvek prijatno iznenađenje kada se naiđe na tako dobar odnos kvaliteta, lokacije i cene za neki smeštaj.

STARTNI PAKET

Startni paket je bio dosta bogat. Dobili smo udobnu i lepo dizajniranu aktivnu majicu, pojas za kačenje brojeva (što se trkačima posebno svidelo), kolače, žvake, kremu za piling, izotonični napitak i vrećicu za patike, a ne treba zaboraviti ni milkšejk, pivo i ćevape u cilju! Alal vera!

OKREPA

Okrepa je bila česta i raznovrsna – voda, izotonici, citrusno voće, gelovi – a mnoštvo dobro raspoloženih volontera postaralo se da ne bude pogrešnih skretanja na stazi i da svi trkači budu blagovremeno usluženi.

STAZA

Trka je startovala u 9h i vreme nam je išlo na ruku; tog dana bilo je prijatnih 15 – 25 C.

Zbog visinske razlike ova staza ne spada u najbrže u regionu, mada je uprkos tome nemali broj putnika postavio lične rekorde baš na ovoj trci!

Čitao sam na sajtu organizatora da staza „vodi kroz najlepše delove Sarajeva“, i nakon svega mogu da potvrdim da ona definitivno spada u najlepše gradske staze kojima sam trčao!

Start se nalazio na Trgu Djece Sarajeva, a staza je odatle vodila uzbrdo ka stadionu Koševo.

Ovde moram da priznam da je na mene daleko jači utisak ostavio stadion splitskog Hajduka (u februaru prošle godine) jer se tu sa razglasa orila pesma navijača, dok smo krug unutar pomalo oronulog Koševa istrčali u tišini, ali ipak, ovo ću pamtiti kao lep detalj.

Za njim je ubrzo usledio još jedan – blizu Sarajevo City Centra dočekao nas je hor koji je u trenutku kada sam prvi put naišao tuda, pevao „Sarajevo, ljubavi moja“. Iz reke trkača koja je tuda tekla podiglo se nekoliko glasova koji su prihvatili pesmu i taj trenutak je bio prosto čaroban!

Uopšte uzev, staza je dobrim delom bila omeđena drvoredima koji su stvarali prijatan hlad, a nakon prvog prolaska kroz centar nastavila je ka Kozjoj ćupriji.

Ovde mogu samo da kažem da je poseban doživljaj trčati šetalištem kraj Miljacke, koja mi je u tih poslednjih nekoliko kilometara promicala sa desne strane, dok mi se sa leve strane uzdizao zid od zelenih brda.

Sarajevo je inače okruženo brdima, i dok sam po drugi put protrčavao pored hora koji je ovog puta izvodio „We are the champions“, sa osmehom sam razmišljao kako ću nakon trke konačno posetiti i famozni Trebević.

Staza se završila gde je i počela, na trgu kod BBI centra, uz obilje fotografa i navijača, piva i ćevapa, i poznata, draga lica 🙂

NOVA ATRAKCIJA – USPON NA TREBEVIĆ ŽIČAROM!

Rečeno-učinjeno, nakon istezanja i inicijalne razmene utisaka sa društvom, zaputili smo se ka novoizgrađenoj žičari pomoću koje se za desetak minuta stiže do Trebevića sa kojeg se pruža sjajan pogled na grad!

Žičara saobraća od 9-19h i za rezidente BIH je nešto jeftinija, dok stranci moraju da plate punu cenu od 20 km (oko 1.300 din) za kartu u oba smera.

Postoji i opcija da se popnete žičarom, a da se spustite peške ili biciklom!

Ova prva opcija predstavlja popularan izbor kod mnogih Sarajlija, ali ako volite ekstremne sportove, spust MTB-om je definitivno nešto čime biste mogli da vašu posetu Sarajevu učinite još uzbudljivijom!

RAZGLEDANJE GRADA

Organizator trke se potrudio da za sve učesnike pronađe najbolji način da bolje upoznaju grad. Zato su nas uputili na lokalne vodiče koji su besplatno vodili obilazak Sarajeva.

Na žalost ovo ipak nije sprovedeno na najbolji način jer termini za razgledanje nisu bili ograničeni po broju ljudi.

Usled toga, na turi koju smo mi posetili okupilo se previše ljudi, pa je bilo nemoguće da svi čuju vodiča.

Zato smo brzo odlučili da naša grupa razgledanje grada nastavi sama. To je svakako nešto na čemu bi trebalo poraditi dogodine, a Run Away tim je već kontaktirao turističku organizaciju Sarajeva i napravljen je dogovor da se sledeće godine organizuje posebna tura za naše trkače!

TRKAČKE ŽURKE

Veče pred trku organizovan je i „Pre-Race Party“ u klubu Trezor sa početkom od 20h – dovoljno rano da trkači izađu uveče, a da se ipak vrate u smeštaj u neko pristojno vreme.

Na žalost, ovo dešavanje nije uspelo jer se u klubu pojavio tek mali broj ljudi.  Ipak, Marathon tim Sarajevo zaslužuje dodatne pohvale za ovu inicijativu i verujemo da će vremenom ove žurke biti mnogo posećenije.

Odmah nakon trke, održan je i „After Race Party“. Ovo se pokazalo kao potpuna suprotnost prvoj žurki – posećenost je bila izuzetna. Druženje je organizovano u velikoj bašti gde su se spremali burgeri i služilo craft pivo i sokovi.

Kako je bilo teško naći mesto za sedenje trkači su bili dodatno motivisani da se upoznaju i druže. U tome su svakako pomogli i sami organizatori koji su iskoristili priliku da porazgovaraju sa učesnicima, prikupe iskustva i savete, ali i međusobno upoznaju trkače.

REZULTATI TRKE:

U muškoj konkurenciji, trku je prvi završilo Stenli Kipruto iz Kenije sa vremenom 1:07:14, dok su ubrzo nakon njega stigli i Ajkut Tesdemir iz Turske (1:07:58) i Ivo Balabanov iz Bugarske (1:08:02).

Kod dama prva tri mesta su zauzele naša Olivera Jevtić (1:14.46), Bojana Bjeljac iz Hrvatske (1:14.53) i Oleseca Smobljenko iz Moldavije (1:16:37).

Prema ostvarenim rezultatima stiče se utisak da je konkurencija  bila izuzetno jaka!

Ostatak rezultata možete pronaći na stranici organizatora.

PREPORUKA ZA ORGANIZATORE

Po rečima organizatora, ovo izdanje Sarajevskog polumaratona bilo je najposećenije do sada , sa 3.000 učesnika, od čega je bilo oko 1.400 polumaratonaca, dok su ostali trčali štafetu 3 x 7 ili trku zadovoljstva na 5 km.

Po oceni RA tima, ova trka je pobrala najviše ocene u svakom smislu, a moj lični utisak je da, zbog potencijala koji ima, Sarajevski polumaraton zaslužuje da bude još bolje posećen.

Pored atraktivnosti staze i grada u kojem se trka održava, i cene startnog i turističkog paketa, njegov sadržaj je jedan od glavnih faktora koji trkače navode da se odluče baš za tu trku.

Sadržaj ovogodišnjeg paketa u Sarajevu svakako jeste bio bogat, ali mi se čini da bi kuponi za besplatnu vožnju žičarom i posetu muzejima (recimo) privukli još više ljudi.

Ovo nije korisno trkačima samo zbog uštede novca, već im jasno ukazuje i na mesta u gradu koja su vredna posete!

ZAKLJUČAK

Utisak koji me i dalje drži jeste da smo dolaskom ovde dobili mnogo više nego što smo očekivali i da Sarajevo nudi za svakoga ponešto.

Meni su se posebno dopali šetalište uz Miljacku sa nekoliko ćuprija, gradski parkovi, Trebević, starinska Baščaršija puna živopisnih dućana, restorana,  džamija i crkava, ali i noviji deo grada sa modernim kafićima i tržnim centrima, prepun mladeži.

Ovaj grad je prosto harizmatičan spoj starog i novog koji savršeno funkcioniše. A kad se tome dodaju dobro društvo i sjajno organizovana trka koja predstavlja centralni događaj, dobije se jedan savršen vikend.

Ovo ujedno jeste i ideja kojom se Run Away rukovodi od početka svog rada: upoznavanje novih mesta i ljudi uz trčanje i dobar provod.

Za kraj mi ostaje samo da vas pozovem da posetite neku trku u njihovoj organizaciji i lično se uverite koliko je lepo obilaziti uzbudljive svetske destinacije na ovaj način 🙂

Uživajte u jesenjim trkama, vidimo se na stazi! N.

Running to the stones – najduža Ultra Trail trka u Engleskoj
Fast and Furious, Serbian edition – četvrti Odžački polumaraton!
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed