Trkači reporteri

Fast and Furious, Serbian edition – četvrti Odžački polumaraton!

Nema komentara

U nedelju 23. septembra održan je četvrti po redu Odžački polumaraton. U ponudi su bile još i trke na 10 km i 5 km, štafetni polumaraton, kao i trka za najmlađe.

Start je bio zakazan za 11h ispred Sportsko-poslovnog centra Odžaci, gde je bio i prijavni centar, kao i ručak nakon trke.

Startni paket

Startni paket je bio skroman, sadržao je majicu i hidrantnu kremu. Majice su, kao i prošle godine, rađene u više boja, što je dodatno obradovalo učesnike.

Staza

Staza je bila ravna i kružna, dužine 5.275 m, te su trkači na 10 km trčali 2 kruga, a polumaratonci 4 kruga.

Po rečima organizatora, staza Odžačkog polumaratona ima zvaničan AIMS sertifikat, i svima koji je istrče vreme je zvanično priznato svuda u svetu.

Po broju učesnika ova trka (za sada) spada u manje posećene; ove godine je bilo oko 170 takmičara u svim kategorijama. Ali je zato u pitanju veoma brza staza!


Zadivljuje podatak da je čak 63 od 69 polumaratonaca trku završilo za manje od 2 sata!

Prva tri mesta u muškoj konkurenciji osvojili su Mozes Kipruto Kibire (1:06:49), Abel Kibet Rop (1:07:16) i Hosea Kiplagat Tuei (1:09:42) iz Kenije.

Među damama prve bile Rut Matebo (1:18:34) i Rut Mbata (1:19:26) iz Kenije, i Teodora Simović (1:21:16) iz AK Novi Pazar.

Nije ni čudo što procentualno veliki broj stranaca dolazi u Odžake, jer se, osim za prva tri mesta u muškoj i ženskoj kategoriji, ovde dodeljuju i posebni bonusi:

Kod muškaraca se za vreme ispod 1:05 dobija 15.000,00 din, a za vreme ispod 1:08 – 10.000,00 din.

Kod žena, svaka dama koja istrči ispod 1:13 dobija 15.000,00, odnosno 10.000,00 za vreme ispod 1:15!

Ostatak rezultata možete potražiti na portalu Trka.rs.

Reč Organizatora – Marko Starčević

4.Odžački polumaraton u organizaciji Atletsko rekreativnog kluba Odžaci održan je 23.septembra i okupio je oko 200 trkača iz Srbije, Kenije, Švajcarske, Nepala, Velike Britanije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Po prvi put se u Odžacima trčalo stazom koja poseduje AIMS sertifikat i svima koji istrče polumaratonsku dužinu rezultati su službeni i priznati od strane IAAF-A-a.
Pored staze su zabeležene neskvakidašnje fotografije penzionera koji su izneli klupe i bodrili trkače, što je oduševilo sve na stazi. Trčeći ulicama Odžaka, osećao se miris pečene paprike i ajvara.
Dan je bio prelep za trčanje, a staza potuno ravna i sigurno najbrža u Srbiji što pokazuju ovogodišnji rezultati svih učesnika, ali  i prošlogodišnji rezultat pobednika iz Kenije Kipkompa Biwota koji se ostvario vreme 1:03:32. Većina polumaratonaca su ostavrili rezultate ispod 2 sata.
Što se tiče pobednika tu nije bilo dileme. Pobedili su fenomenalni trkači iz Kenije i odneli vredne novčane nagrade.

Prvih 5 mesta u muškoj konkurenciji osvojili su:

1.Moses Kipruto Kibire KENIJA 1:06:49
2.Abel Kibet Rop KENIJA 1:07:16
3.Hosea Kiplagat Tuei KENIJA 1:09:42
4.Miloš Krstić SRBIJA 1:14:16

5.Djuro Borbelj SRBIJA 1:14:37

Kod dama takođe najbrže Kenijke i šampionka Srbije u polumaratonu Teodora Simović iz Novog Pazara.

Prvih 5 mesta na 4.Odžačkom polumaratonu osvojile su:

1.Ruth Chemisto Matebo KENIJA 1:18:34
2.Ruth Nundu Mbatha KENIJA 1:19:26
3.Teodora Simović SRBIJA 1:21:16
4.Nevena Jovanović SRBIJA 1:24:37
5.Nora Trklja SRBIJA 1:27:33

U konkurenciji dama na 5 kilometara najbolje su bile Karolina Kalapoš (24:33), Marija Novaković (26:39) i Marina Sočin (27:18). Na istoj deonici kod muškaraca prva tri mesta zauzeli su Sreto Krstić (18:09), Nikola Vasković (19:15) i Kerim Saračević (19:34), sva trojica su inače članovi AK Vlasenica iz BiH.
 Sanja Gortva je pobedila na 10 kilometara u konkurenciji žena (52:33), drugoplasirana je Mirjana Došen (53:38), dok je treća Branislava Stepanov (54:29). Nikša Papić je slavio u konkurenciji muškaraca na 10 kilometara (37:39), ispred Gabora Ikotina (41:19) i Milana Cvijanovića (43:51).
Po mišljenju trkača najbolja klopa posle trke služi se u Odžacima. 🙂
Već četvrtu godinu za redom na meniju imamo odžački pasulj po recepturi Stamenković Vlastimira-Đuveča.
GARMIN pejseri na 4.Odžačkom polumaratonu bili su:

1:30 Ivica Tasić-Vranje
1:45 Bojan Jocic-Bečej
2:00 Tijana Odobašić-Sombor
2:15 Dragan Milovanović-Bački Gračac

Već četvrtu godinu zaredom spajamo sport, tradiciju i kulturu zajedno sa članovima Kulturno-umetničkog društva ,,Branislav Nušić” iz Lalića.

Pored toga što izvode svoju koreografiju i promovišu našu kulturu, običaje i igru, najmlađi članovi KUD-a ,,Branislav Nušić” na finišu trke dodeljuju medalje svim učesnicima…

Četvrtu godinu zaredom imamo odličnu saradnju sa direktoricom, nastavnicima ,učiteljima i đacima Osnovne škole ,,Branko Radičević” iz Odžaka. 🙂

Đaci ove škole u velikom broju svake godine učestvuju na našoj manufestaciji kao volonteri.
Navijaju duž staze, dele okrepu i pomažu na prijavnom centru.

Posle trke za sve takmičare obezbedili smo vrhunskog sportskog masera. Za sve trkače bile su obezbeđene svlačionice, tuševi i tolaeti u Sportsko poslovnom centru. Takođe vredi napomenuti da je svakl kilometar na stazi obeležen tablom.
 U okviru sportske manifestacije Odžački polumaraton tradicionalno je održana Trka pužića za decu do 10 godina. Učestvovalo je oko 200 dečaka i devojčica, prvenstveno iz osnovnih škola u Odžacima i svi su nagrađeni finišerskim medaljama. Pobedili su Matija Lukić i Jelena Kordić.
Vredi napomenuti da je Odžački polumaraton pre tri godine u ovom treminu u septembru bio uz Bor jedni u kalendaru trka. Međutim od prošle godine pojavilo još trka tako da sada ima 7 trka u jednom vikendu, što je previše i morao bi se bolje uskladiti kalendar trka što je veliki zadatak za ASS.
Generalni pokrovitelji 4.Odžačkog polumaratona su Opština Odžaci, Sportski savez Opštine Odžaci i brojni privatnici, a prijatelji trke su firme Kadeks, Pansport i Garmin Srbija.
Vredi istaći da je zabeleženo par hiljada fotografija, i da je prilog sa 4.Odžačkog polumaratonu emitovan na Dnevniku Radio-televijzije Vojvodine.

Umesto zaključka

Ove godine smo videli nešto manje takmičara nego inače, što se verovatno može objasniti većim brojem trka kod nas i njihovim zgusnutim rasporedom.

Ako bi se poradilo na usklađivanju domaćeg trkačkog kalendara, verovatno bi i posećenost trka skočila, naročito uzevši u obzir da je trčanje trenutno u ekspanziji.

Ipak, stiče se utisak da su Odžaci uspeli da zadrže visok kvalitet, s obzirom na odlična vremena postignuta na svim distancama!

Ako dogodine poželite da proverite koliko ste napredovali tokom leta i poboljšate svoj lični rekord na 5, 10 ili 21 km, moja lična preporuka je upravo ova trka.

Do daljeg čitanja, uživajte u jeseni i vidimo se na stazi! N. R.

Sarajevo, ljubavi moja, trkača masa, ne zna im se broja! – Sarajevo Sberbank polumaraton 2018.
Šta se dobije kad se spoje trčanje, maskenbal i hedonizam? Mnogo dobra zabava!
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed