Trkači reporteri

Bečki polumaraton 2016. – šta sve možeš za 65€ u Beču!

3 komentara

Dok sam gledao kalendar evropskih maratona za 2016, pažnju mi je privukao podatak da se u Beču očekuje 40000 trkača. U odnosu na beogradskih par i ljubljanskih 10-ak hiljada, ovo je zvučalo impresivno.

Prijavio sam se oko Nove godine (maraton je 9. aprila) i tada sam i ozbiljnije krenuo da se pripremam za polumaratonsku trku. U Ljubljani sam postigao svoj tadašnji rekord od 1:51, a imao sam (ambicionizni) plan da trčim 1:45, pa sam to vreme i upisao kao željeno u prijavi.

Logistika pre trke

Pošto je trka počinjala u 9 ujutru morao sam da dobro poradim na logistici. U Beč sam stigao kolima dan ranije. Zbog gužve na mađarskoj granici stigao sam samo pola sata pre zatvaranja prijemnog centra. Na dan trke se nisu mogli podizati brojevi, tako da sam imao i malo sreće.

Pošto je podizanje brojeva bilo organizovano u samo dva dana pred trku, očekivao sam gužvu, međutim, preuzimanje startnog paketa je trajalo par sekundi. Samo su mi skenirali prijavu i odštampali broj koji su mi stavili u kesu (za odlaganje garderobe na startu) sa čipom za patiku, zihernadlama i uputstvom.

Za 65e sam očekivao i majicu, ali ona se kupovala posebno za 29e pa ostadoh bez majice (Adidas, baš je kvalitetna). U tih 65e nije bila uračunata ni Pasta Party (mislim da je ulaznica bila 15-ak evra), ali ne bih ni stigao na nju jer su se i prijavni centar i Pasta Party  zatvarali u 19h.

Veče sam proveo u kratkoj šetnji i „carbo loading-u“. Već sam spominjao logistiku zbog ranog početka trke. To je značilo da moram da jedem oko 6, a tada hotelski restoran ne radi. Pretpostavio sam da neću stići da kupim nešto u Beču veče pred trku, pa sam poneo od kuće ražani hleb (i to baš Bečki), Nutelu i puter od kikirikija. Na sreću, ispred sobe sam imao aparat sa toplim napicima, tako da sam prebrinuo muku sa obrokom.

Pored toga, morao sam pratim i polensku prognozu. Naime, ove godine su breze procvetale ranije i količina polena je bila iznad proseka, pa sam nedelju dana pred trku bio konstantno na duploj dozi lekova. Na sreću, par dana pred trku je padala kiša u Beču pa je sprala polen iz vazduha. Za svaki slučaj sam popio ujutru tableticu jer kiša nije padala tokom noći.

 

Vremenski uslovi su bili idealni

Oblačno, prohladno (oko 7 stepeni), malo me je vetar zabrinjavao, ali nije bilo ništa strašno. Čim sam ušao u metro video sam samo trkače i 2 stanice pred start već smo svi stajali jedni drugima no nogama.

Start i cilj nisu na istom mestu, pa smo stvari ostavljali u numerisanim kamionima. Kamiona je bilo baš dosta i nije bilo čekanja (kao u Ljubljani ili Beogradu).

donotchange

 

U zavisnosti od željenog vremena (koje smo unosili u prijavi, zajedno sa najboljim vremenom) svi su bili podeljeni u startne blokove. Oznaka bloka je bila odštampana na startnom broju. Svaki od 6 blokova je veći od startne zone na Beogradskom maratonu i odlično je što svaki blok kreće sa 5 minuta razmaka. Odmah ste okruženi sa trkačima koji trče približnom vašim tempom, pa nema mnogo preticanja.

Prva 3 kilometra se ide baš širokim ulicama (most i bulevari sa 3 trake) i onda se skreće u park gde je malo uže, ali može da se trči i po utabanim zemljanim stazama pored. Plan mi je bio da zbog potencijalne gužve prvi kilometar trčim oko 5:30, pa onda do 10. da držim 5:00 ili malo ispod (da bih došao za 50 minuta) i da u drugoj polovini idem brže ako uslovi dozvoljavaju, ukratko rečeno „negative split“.

Plan sam ispunio i prevazišao, tako da je pao novi lični rekord od 1:42:18

20160410_130044

Na cilju opet nije bilo zastoja. Da se razumemo, bilo je mnogo više ljudi nego na Beogradskom maratonu, ali organizacija (odloženi startovi, startni blokovi, broj volontera, kamiona za odlaganje stvari) je bila fenomenalna. Dobismo kesu sa okrepom i slatkišima, bezalkoholno pivo za rehidrataciju i garderobu sam preuzeo bez čekanja.

Da ne zaboravim i publiku koja je bila duž cele staze. Okrepe je bilo na svakih 4-5 kilometara i na pola mesta je bio i Powerade (ili Gatorade). Tokom cele trke sam uneo možda samo 1dl vode i 2dl tog plavog izotonika.

maraton-bec-diploma

Naravoučenije – uračunati sve moguće probleme pri dolasku na trku u drugi grad da ne bi zakasnili sa preuzimanjem broja.

 

Kako savladati letenje u tri lekcije
40. PARISKI maraton – 43.317 jakih!

Povezani članci

3 komentara. Leave new

 • Za kraj: ako idete kolima, procenite da li ćete moći voziti nazad. Istog dana skoro sigurno ne bih mogao voziti, ali sutradan je potpuno realno ako ste u prosečnoj formi.

  Odgovori
 • Dusan Kostic
  april 20, 2016 18:15

  Znači i ti si ispao Du¿an 🙂

  Jedino je to preuzimanje startnog paketa možda moglo srećnije da se
  izvede, recimo da je u ponudi bila i isporuka na kućnu adresu. Živim
  nedaleko, al opet baš ta 2 dana nisam bio u Beču tako da sam morao
  drugara da cimam da mi podigne broj, pa je trebala punomoć…

  Ostalo sjajno organizovano.

  Odgovori
  • Pored toliko „naših“ oni ne znaju Š da napišu 🙂

   Da, i meni je to jedina organizatorska zamerka. Mogli su recimo da organizuju i preuzimanje broja na dan trke. Ionako im za to treba samo štampač.

   Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed