* NaslovnaRecepti

Zaboravite na rernu: Veganska raw lazanja (ukusnija nego što biste očekivali)

1 komentar

U seriji „čudnih“ recepta koje pravimo i testiramo za vas na prvom mestu našla se veganska raw lazanja. Iskrena da budem, lazanju sam pravila sam jednom u životu, tako da je lenjost, a ne vegetarijanstvo razlog zašto mi je ova raw varijanta privukla pažnju. Ako nema pečenja – onda se pravi brže? Da, ne, možda? I da i ne. Jedina „mana“ ovog recepta je što jedan sastojak morate da potopite u vodu najmanje 4 sata ranije. Dalje voda sve radi sama, ali to vam onemogućava da budete u fazonu e jede mi se lazanja ajd da je napravim…. za par sati.

Sastojci, skromno i nabavljivo:

Za „pastu“ koristimo:

  • 4 manje tikvice isečene na trakice – ja sam koristila peeler ali može i nož da posluži.
  • Par kašika maslinovog ulja
  • Kašicica soli

Isecite tikvice i marinirajte ih u ulju i soli dvadesetak minuta – po želji možete dodati i druge začine ali tikvice ih verovatno neće najbolje upiti.

Za paradajz sos koristimo:

  • 250g paradajza sušenog na suncu (ovo možete da kupite u prodavnicama ili napravite sami)
  • jedan paradajz tipa bivolje srce
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašika iseckanog crnog luka
  • par listova sveže bazilike
  • kašika maslinovog ulja
  • prstohvat soli

sve ovo stavite u jači blender i pulsirajte do željene gustine.

Za sirasti deo koristimo:

  • 250g indijskog oraha ostavljenog najmanje 4 sata u vodi
  • pola šolje vode (oko 100 ml ili manje)
  • malo soli
  • kašika maslinovog ulja

procedite orahe i izblendajte sa ostatkom sastojaka – savet je da vodu dodajete postepeno jer može da bude previše tečno.

A sada – ređanje!

  • Tikvice su vam osnova i moj savet je da ne štedite na njima. Mi smo ređali dosta tanke kore što se osetilo pri sečenju.
  • Dakle slažite tikvice naizmenično da naprave kockastu osnovu.
  • Nakon tikvice red paradajza, pa red belog sosa.
  • Tako četiri puta.
  • Zalijte vrh sa malo maslinovog ulja + pospite bazilikom ili drugim začinima.

Veganska lazanjaVeganska lazanja – serviranje

Najbolje je da je klopate odmah dok je sveža – ukoliko ste pazili sa vodom, i stavili dovoljno tikvica trebalo bi da vam ispadne čvrsta i laka za sečenje.

Ostatke možete da pokrijete folijom i stavite u frižider. Ako ih bude 🙂  Nas je ukus oduševio – posebno crveni sos. Ima toliku jačinu da vuče jelo maltene sam. Sirasti deo zahteva vežbanje. Bolji blender i pravi odnos vode. Neki vegani dodaju malo limuna ili kvasac zbog jačeg ukusa. Istražite internet 🙂

Alternative:

  • Vegetarijanska opcija dozvoljava sir pa možete da eksperimentišete sa raznim mladim i belim sirevima i kačkavaljima.
  • Tikvice možete da propržite na maslinovom ulju ako vam raw opcija nije zanimljiva a onda sve zagrejete u rerni. Neki to vole vruće 🙂
  • Mesna alternativa podrazumeva da odvojeno pržite mleveno meso i dodate u crveni sos. Nismo sigurni kako bi ispalo ali igrajte se 🙂

 

Držanje tela utiče na raspoloženje. Prestanite da podvijate rep – bukvalno ćete se osećati bolje
Kako da se spremim da istčim Polumaraton za manje od 2 sata? Evo šta kažu podaci sa STRAVA

Povezani članci

1 komentar. Leave new

  • Bio sam pristutan kada je Tijana pravila ovo i probao sam lazanju.
    Jako sveže i ukusno, problem je što bi mi tepsija bila mala, sve bih mogao da pojedem.

    Kad bi ovako svaki dan jeli, siguran sam da bi imali više energije 🙂

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed