Proso sam počela da koristim tek od nedavno. Ne zato što imam problema sa glutenom, već prosto sam želela da proširim izbor žitarica koje konzumiram. Kako ne jedem meso, ishrana mi se zasniva na povrću, mlečnim proizvodima, jajima, ribi i, naravno, žitaricama. One na mom tanjiru, pored salate, uglavnom glume prilog. Iako se hranim vrlo raznovrsno poželela sam da isprobam neke nove ukuse i teksture. Tako sam stigla do prosa. I jako mi se svideo.
Vegetarijanci proso vole jer ima 15% belančevina, veliku količinu biljnih vlakana, vitamine B kompleksa vitamin E, esencijalne aminokiseline… Takođe sadrži velike količine gvožđa, magnezijuma, fosfora i kalijuma. Proso poboljšava rad želuca, slezine i pankreasa i jedina je žitarica koja daje baznu pH vrednost krvi, a znamo koliko se u poslednjih nekoliko godina preporučuju bazne namirnice za ishranu radi boljeg zdravlja. Ima nizak glikemijski indeks. 100 g prosa sadrži 341 kaloriju. Preporučuje se u slučajevima povećanog fizičkog i psihičkog napora.
U zavisnosti na koji način se priprema, može da bude hrskavo ili meko.
Volim ga dodati čorbicama od povrća i na taj način dobiti jedan super zdrav ručak. Ili napraviti pitu sa prazilukom i prosom za doručak. Ali ubedljivo najviše volim ovaj recept:
Šargarepa punjena prosom
Za dve osobe:
150 g prosa
7-8 krupnijih i dužih šargarepa
½ glavice ljubičastog luka (sitnoseckanog)
1 crvena paprika (seckana na kockice)
1 čen belog luka (sitnoseckanog)
¼ kašičice cimeta
¼ kašičice đumbira u prahu
¼ kašičice karija
½ kašičice mlevenog korijandera
So, biber
200 ml paradajz sok
100 ml vode
3 kašike maslinovog ulja (hladno ceđeno)
1 kašika maslinovog ulja (za kuvanje, od komina)
→ Oljuštiti šargarepe, preseći na pola po širini i po dužini. Izdubiti sredinu.
→ Proso isprati i ostaviti u cediljki da se prosuši.
→ Na maslinovom ulju od komina, na srednje jakoj temperaturi propržiti papriku. Kada zamiriše i dobije koricu, dodati ljubičasti luk. Izmešati. Nakon 2-3 minuta dodati začine, so, biber i beli luk. Dobro izmešati i dodati proso. Kratko propržiti uz mešanje i skloniti sa ringle.
→ U mešavinu prosa i povrća sipati malo paradajz soka, tek toliko da se smeša navlaži.
→ Uključiti rernu na 170°C.
→ U tepsijicu za đuveč sipati paradajz soka, smao da prekrije dno i preliti sa 2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja. Preko ređati šargarepe napunjene prosom dok se ne popuni tepsija. Višak prosa, ako ga ima, rasporediti između šargarepa.
→ Ostatak paradajz soka izmešati sa vodom i sipati između šargarepa.
→ Poprskati sve 1 kašikom hladno ceđenog maslinovog ulja, prekriti aluminijumskom folijom i peći na 170°C oko 1h.
Služiti toplo uz svežu zelenu salatu.
Ukoliko vam se ne dube šargarepe, možete ih poređati po plehu, i po njima i između njih staviti proso. U tom slučaju, mislim da bi ih bilo dobro kratko izblanširati.
12 komentara. Leave new
Lalice hvala za ovaj sjajni recept. Definitivno uvrštavam proso u moćne namirnice! Do sada sam njime samo papagaje hranila :))
Jedva čekam sledeće kulinarske ideje!
I ja isto! 🙂
u poslednje vreme stalno nalećem na dokaze proso supremacy-ja. te najniži glikemijski indeks, te se najbolje vari… neka namirnica tako sa vremena na vreme postane superstar 🙂
Jedeš proso pa ideš na pos’o! 🙂
Proso je divna žitarica i svima bih preporučila! 🙂 ja sam počela da ga koristim zbog alergije na gluten, i najčešće ga samo skuvam sa mlekom kao sutlijaš…ono je samo po sebi slatkasto, pa ne dodajem šećer. A možete ga koristiti i zaista svuda gde inače obično ide pirinač: u punjenoj paprici, čorbama, pilavu…Baš mi je drago da ste pomenuli i preporučili proso! 🙂 Veliki pozdrav! 🙂
ja ga obozavam, ali sam na vise mesta citala da nije bas preterano preporucljiv osobama koje imaju probleme sa tiroidnom ili stitnom zlezdom (moj slucaj 🙁 )… tako da sve ima svoje dobre i lose strane…. ali i pored toga dajem veliko DA ovoj zitarici… njami njami 🙂
Pričam ja sa jednim kolegom sportistom, nastavnikom fizičkog vaspitanja o prosu i dobih odgovor da on time hrani svog papagaja. Momak je duhovito odgovorio, ja ispala malo smešna, ali to smo mi… čim se neko pomeri dalje od sarme i slaninice, definišu ga za nenormalnog. Mada je kolega eks polumaratonac, by the way,ostale kolege, profesori fizičkog druže se više za kafanskim stolom nego na terenu.
ja proso spremam i jedem ovako:na 100gr prosa pola litre vode,skuvam za 10tak min,ostavim malo da se ohladi,posolim,kasika masninovog udja i nacedim limuna ,moze se dodati i neko povrce kao sargarepa,cvekla,celer kao salata.
Proso je savršen :)) obozavam ga, veče pre treninga ga potapam u toplu vodu sa geršlom, suvim groždjem i orašastim plodovima. Ujutru samo procedim i eto vrhunskog doručka 🙂 Kombinujem ga sa jabukom, bananom ili šargarepom zavisi od toga ga li mi se jede voćkast ili povrćkast doručak 🙂
a kuvanje?gerslo ?
Na ovaj način svi hraniljvi sastojci ostaju u zrnu koji se u procesu kuvanja izgube (jod, cink, vitamin E i B12). Odličnog je ukusa i nije teško za žvakanje 🙂 toplo preporulujem da probaš 🙂
Geršla.. tako Hercegovci zovu ječam. 🙂