Reč urednice

Radite stvari iz najdubljih uverenja – i budite uporni u novoj godini!

Nema komentara

Umesto niza želja i obećanja za Novu godinu. Ova novogodišnja „poslanica“ će biti kratka i konkretna: dajemo vam jednostavan metod kako da dođete do pravih ciljeva. Sa druge strane, pričamo o održivosti kao kamenu temeljcu doslednosti!

Velika lekcija u protekloj godini bila mi je upravo održivost. Shvatila sam da je sav trud koji ulažem u stvari koje ne volim – bačen, jer ako me odluke drže po par meseci, promena i emocija koju želim da izazovem se neće desiti.

Sa druge strane, kada odaberem da radim nešto što je stvarno moje i što mi stvarno prija (u trčanju kao i u vežbanju i drugim oblastima) onda stvaram osnovu za kontinuitet i magija se dešava! Dakle

Želimo da vam da sebi poželite ono što je stvarno bitno

Kada sumiramo godinu i pravimo „rezolucije“ za sledeću, često se vodimo očekivanjima drugih, okoline, prijatelja, mode i trendova.

Primer: želje koje se tiču novca i uspeha. Šta se krije iza ove potrebe? Obično nešto suštinskije, bliže našem srcu, potreba da budemo sigurni i zaštićeni, ali za svakoga od nas, emocija je drugačija.

Predlažemo vam nešto drugačije – da svoje želje i namere kreirate tako što ćete oljuštiti sloj po sloj sa njih, dok ne ostane ono što je vama suštinsko.

Kako to da uradite? Zajedno sa nama, korak po korak! Sve što vam je potrebno su olovka i papir, trknite po njih i vratite se tekstu kada ih pokupite 🙂

1.Korak – moja područja borbe:

Koje su oblasti života koje izdvajate kao važne? Da li su to porodica, posao, sport? Ili su to ljubav, kreacija, spritualnos, prijatelji? Svakome od nas fokus pada na neke, ali nikome ne na sve. Odaberite do 5 oblasti i zapišite ih na papir. Naravno, nadamo se da vam je trčanje, makar kao segment na listi 🙂

2. Korak – analiza

Podelite svaku oblast na dva dela. U jednom napišite dostignuća koja su obeležila godinu kroz formu zahvalnosti, ali dodajte i zbog čega. Primer:

Zahvalna sam za priliku da radim posao koji volim, jer mi je omogućio dovoljno slobode od stresa.

Uradite ovo za svaku oblast, pišite onoliko izjava koliko vam prija 🙂

Možete sa druge strane da napišete sve ono što nije funkcionisalo, ali se ograničite na dve do tri stavke.

3. Korak – osećanja

Kada smo uradili kratku analizu, vreme je da skoknemo još dublje i rešimo šta su osećanja koja želimo da negujemo u svakoj oblasti?

Napišite ispod svake 4 do 5 prideva. Mislite na to kako želite da se osećate u svakoj oblasti, obzirom na ono što je radilo, i na ono što nije.

Primer: Želim da se osećam …. otvoreno, ispunjeno, voljeno, obezbeđeno…

Neka vas ne brine ako vam iste emocije padaju na pamet  u više oblasti. To je dobar znak 🙂

4. Korak odabir najvažnijih

Ovo je često najteži korak – jer zahteva da svedete spisak na ukupno 3 do 4 emocije.

Pogledajte da li se neke ponavljaju? Zaokružite ih. Pogledajte da li se ostale odnose na vas ili na druge? Na primer – kada kažemo da želimo da se osećamo voljeno – to je emocija van naše kontrole, jer podrazumeva nekoga ko mora da nas voli. Umesto nje, napišite formulaciju: da volim. Preorite vaš spisak i odbacite reči koje ne zavise od vas.

5. Akcija!

Sada imate par ključnih osećanja za vas – i vreme je da donesete odluke tako što ćete ispoštovati upravo ta osećanja 🙂

Odaberite po jednu akciju za svako od vaših ključnih emocija. Birajte one aktivnosti koje će u vama probuditi emocije koje su vam potrebne.

Primer: u mojoj ključnoj oblasti (porodica) je emocija (povezanost), moja odluka u 2017 je da se organizujem druženje za celu porodicu na redovnoj bazi.

Igrajte se sa ovim konceptom ali uvek pazite da odluke proizilaze iz ključnih emocija, a ne obrnuto!

Kada radimo prave stvari – održivost je zagarantovana

Dakle, odaberite prave emocije, donesite prave odluke i budite dosledni!

Srećna vam Nova godina!

ps. Napišite nam do kojih ste odluka došli!

Koliko je trčanje zaista skup sport?
Svako ko se usudio da trči – usudio se da leti. Ultimativna definicija trkača
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed