lifestyleOprema za trčanjePromo

Može li alpsko skijanje da pomogne tvom trčanju? I šta kad nema snega kao ove zime?

Nema komentara

Vreme ove godine nije baš naklonjeno ljubiteljima skijanja. Ipak, ako ste zaljubljenik u alpsko skijanje i planirate da posetite neki od zimskih centara gde ima snega ove godine – ovo je tekst za vas.

Kakav uticaj alpsko skijanje ima na trčanje?

Spuštanje niz staze ove zime neće imati negativan uticaj na vaš prolećni maratonski trening. U stvari, često alpsko skijanje može da vam pomogne u trčanju. Trčanje na stazi, posebno, ima koristi od spusta jer oba sporta zahtevaju mnogo snage i ravnoteže.

Trkači, generalno gledano, imaju tendenciju da budu previše jednodimenzionalni. Svaki put kada trkač može da radi na snazi, fleksibilnosti, ravnoteži i/ili da koristi različite mišićne grupe, to je dobra stvar.

Pored izgradnje koordinacije, stabilnosti kora i snage nogu, alpsko skijanje razvija mišiće nogu u mnogo različitih ravni, što je korisno za trkače. Pri skijanju koristite raznovrsne grupe mišića poput gluteusa, kvadricepsa, tetiva i potkolenica, kao i mišići abduktora i aduktora.

Za trkače je najbolje kada je alpsko skijanje često

Ono što može da predstavlja problem je to što, da bi ste postigli najbolje rezultate morate da skijate često.

Da bi bilo koja vrsta unakrsnog treninga bila efikasna, mora se raditi sa određenim nivoom učestalosti. Ovo može da bude problem sa alpskim skijanjem jer mnogi ljudi idu na skijanje na 7 do 15 dana godišnje. Ako uvrstite skijanje kao sastavni deo zimskog trening programa, kupite sezonsku propusnicu i izlazite na staze dva do tri puta nedeljno.

Ipak ako niste u mogućnosti da skijate svake nedelje, dobro bi bilo da uradite jednu ili dve sesije ovih vežbi koje pomažu u skijanju ali i u trčanju:

#1: Izdržaj u trkačkom položaju
#2: Bočni plank
#3 – Izdržaj u stranu
#4 – Core izdržaj

Ovo je set osnovnih vežbi koje će vam pomoći da ojačate kor i mišiće nogu, koje manje koristite kada trčite pravolinijski, ali su veoma važni.

Na skijanju nađite vremena za trčanje

Imajte na umu da alpsko skijanje nema značajnu aerobnu komponentu (za razliku od trčanja). Zato bi bilo dobro da trkači na odmaralištu rade neku vrstu kardio treninga dva ili tri puta nedeljno za održavanje aerobne kondicije.

Zato, ponesite patike za trčanje na zimovanje i odradite trening svaka dva do tri dana. Budite sigurni da ćete biti spremni da krenete sa pripremama da oborite lični rekord čim se sneg otopi. Posle zime na stazama, bićete psihički i fizički osveženi i spremni za leto i jesen odličnog trčanja.

Naša preporuka je da ako idete na skijanje ponesete zimsku opremu za trčanje. Iskoristite priliku i trčite na otvorenom. Kako biste se što bolje opremili za zimske uslove pogledajte sledeće tekstove:

Šta je Gore-Tex materijal i zašto je vaćan za sve zimske sportove

Kako da se obučete za trčanje zimi?

Trčanje zimi – svi saveti za početnike

Oprema za trkače koji idu na skijanje

Ako ste među trkačima koji idu ove godine na skijanje delimo sa vama i nekoliko linkova na kojima možete da pronađete odlične komade opreme za zimsko trčanje koji su na popustima i imaju dobre cene:

Jakne za trčanje

Patike za trčanje sa Gore-Tex membranom

Zimska oprema sa Gore-Tex membranom

BRC Škola trčanja počinje! Od sada možeš da biraš jutarnji ili večernji termin!
Trčanje po snegu – 5 saveta za najbolji deo zime
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed