Prezadovoljan. Jedna velika lakoća, iskustvo i neverovatna energija među nama.

Tako bih ja sveo 3 meseca priprema, tonu komunikacije, pregovaranja, kreativnih sastanaka, osmišljavanja aktivnosti i realizaciju našeg putešestvijea – 2 dana puta na 15. Ljubljanski maraton. Slično je i moje lično trkačko iskustvo, koje se svodi na 3 meseca priprema i sat i nešto minuta trčanja, tj provere da li je najvažnija stavka u svakom uspehu, priprema, dobro urađena.

Počelo je od ideje…

…da se osmisli, organizuje i omogući neponovljivo iskustvo svetskog maratona… energija koja krasi start 13.000 ljudi, muzika i svirke, navijanje i bodrenje, ponuda opreme, trčanje u grupi nevezano da li idete 3:15 ili 7:00, savršena organizacija… svetski dogođaj, a definitvno najbolji ovakav maraton u Evropi, kada se izuzmu par najvećih. Sve to u nadi da će oni koji su imali pirliku da ovo iskuse, biti zauvek promenjeni u svojim očekivanjima, ali i u novoj svesti kakvu svu lepoto trčanje donosi.

A trčanje nije samo 2 ili 4 sata jurcanja po stazi, već i sve ono što ga dopunski krasi – pre svega neverovatna pozitivna energija na stazi i oko nje. Mi smo trčanje dopunili druženjem, igricama, izletom i džogingom na Bledu, klopanjem krempita, paste…

Naš tim imao je i priliku da se susretne sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem i njegovom pomoćnicom, nekadašnjom ministarkom za obrazovanje i sport, gospođom Franckom. Naučili smo šta je po njihovoj proceni potrebno da se učini da bi se trčanje omasovilo. Ideja je popularizacija trčanja kod mladih – tako da u subotu, koji je po gospođi Francki najvažniji dan, se organizuje desetak trka za decu – od bebaca koji roditelji guraju u kolicima, preko tek prohodalih klinaca iz kojih idu roditelji, do dečurlije iz srednjih škola. Takođe, uvideli smo i njihov primer i način organizacije maratona, gde Gradska uprava radi organizaciju maratona, a na konkursu sa najboljom ponudom se bira izvođač – privatna firma koja realizuje sam maraton.

Ljubljanski maraton

Sam trka i staza je prelepa. Start je ispred parlamenta, trči se prvo centrom a onda i prelepom šumicom i krajevima pokraj Ljubljane. Poslednjih par kilometara cilja se trčalo u špaliru ljudi koji navijaju. Bukvalno kao na fudbalskoj utakmici, sa obe strane neverovatan broj ljudi, sa raznim rekvizitima… svi mašu i bodre, svi se deru i viču… Lično me je obuzeo poptuni trans, tako da sam poslednji kilometar sprintao 3:36. Jednostavno, ovako nešto treba doživeti!

Naš tim je bio šampionski. Bilo je tu i prvih maratona i polumaratona, i mnogo ličnjaka.. bilo je i onih koji nisu ispunili svoja lična očekivanja, ali se nadam da će sve to brzo proći, da će se lekcija biti naučena i da će generalni utisak biti sjajan. Voleo bih da sami napišete barem komentar o vašim utiscima, tako da ovde neću spominjati ni svoj niti tuđi rezulat, jer mislim da je svačije iskustvo vredno pomena.

Odlazak u Ljubljanu za mene je bila prilika da vidim mog druga Jureta i njegovu suprugu Sašu. Pored ekipe iz Lisabona, susreo sam se i sa hrvatskim Sljemenašima (njih 60!) Jankom, Petrom i Miroslavom! Veliki pozdrav svim trkačkim prijateljima. Baš mi je bilo lepo što smo se videli, barem na ovako kratko!

Šta dalje?

Trčanje.rs i energija koja je se stvara ne sme stati. Ona mora da se dodatno neguje i ostnaži da  bi iz oblika jedne inicijative prerasla što pre u masovan Pokret. Ovaj nezaustavljivi proces mora da se desi na svakom nivou i u svakom od nas… od svesti trčanja u društvu i za društvo, prihvatanjem odgovornosti svih aktera trčanja, do doprinosi svakog pojedinca ovoj ideji.

Što se nas kao organizacionog tima tiče, mi nakon izvučenih lekcija sa putovanja krećemo u dalje zagovaranje naše ideje, a a svim učesnicima i zadatak da se jave i ostave utiske sa putovanja u obliku komentara.

Ovaj tekst nije završen, već će sa novim informacijama i utisicima biti dopunjivan u toku naredne nedelje.

Sve ovoga bi bilo, ali ne na ovom nivou, da nije bilo naših sponzora i podrške, koji su nam omobućili da učesnicima poklonimo i majice, gelove i čokoladice, osiguranje i prevoz.

Sponzori i podrška