Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trčali smo sa

Emil Zatopek: Najveći trkač svih vremena

Emil Zátopek je jedan od najvećih trkača XX veka ali i jedan od najvoljenijih, trkač koji je svu konkurenciju tretirao kao prijatelje i često bio kritikovan zbog svoje pričljivosti na stazi. Smatra se da je bio jedan od pronalazača ’interval treninga’ i jedini je trkač koji je ikada osvojio 5.000, 10.000 i maratonsko zlato na jednim igrama. Njegovi treninzi su ušli u legendu: 100x400m(100 ponavljanja sprinta na 400 metara) i to po sedam dana uzastopno ili trčanje kroz šumu, u vojničkim čizmama, sa svojom ženom na leđima kao i trčanje po vešu u kadi kad su vremenski uslovi bili previše nepogodni za vanjski trening.

Takođe poznat i kao ’Češka lokomotiva’, rođen je 19.septembra 1922 u Koprivicama, Češka. Na svoju prvu trku je otišao nevoljno, po šefovom naređenju jer je fabrika cipela u kojoj je radio bila jedan od sponzora trke na 1,500m. Bez ikakvog treninga pre toga, trku je završio drugi i posle nje je počeo ozbiljno da se intresuje i bavi trčanjem. U svojoj knjizi ’Masters of the marathon’ Richard Benyo je prokomentarisao sledeće: ’Završio je drugi, verovatno više motivisan da što pre prebrodi događaj nego da u njemu zasija’. Svega četri godine kasnije obara nacionalne rekorde na dužinama od 2,000, 3,000 i 5,000 metara što mu je obezbedilo mesto u Českom nacionalnom timu za Evropsko prvenstvo odigrano 1946 godine.

Svoj prvi olimpijski nastup izveo je na igrama u Londonu 1948 godine, sa jednim zlatom i jednim srebrom ali najveće uspehe, koji će ga proslaviti, postiže na sledećim igrama u Helsinkiju 1952 godine. Na tim igrama je pokupio već pomenuta zlata i postavio tri rekorda uključujući i maraton koji mu je, za potpunu nevericu, bio prvi istrčani maraton u životu. Evo vremena koja je Lokomotiva postigla na tim igrama: 5,000m- 14:06.6/10,000m- 29:17.0/Maraton- 2:23:03. Neznajući ništa o maratonu, Emil je trčao za Jim Peters-om, britanskim trkačem i tadašnjim nosiocem rekorda koji je pokušao da izmori Zatopeka forsirajući nenormalni tempo (prvih 5km za 15.43sec). Zbunjen ovim, Emil, ga je pitao da li im je tempo prejak, a Piters je odgovorio da su spori previše- verovatno polu u šali ili u želji da otkloni manje iskusnog konkurenta, ’Previše spori? Da li si siguran da idemo previše sporo?’, kad mu je ovo potvrđeno, pojačao je i ostavio ga iza sebe, osvojio zlato i postavio novi rekord.

4783-Equipe7

O veličini ovog čoveka puno govori njegov susret sa Ron Clarke-om, australijskim rekorderom na 10.000m kome je i pored svih uspeha izmačinjalo zlato sa igara. Ron je posetio starog majstora iza gvozdene zavese tokom 1966 godine. Na rastanku, Zatopek mu je uručio mali paket uz reči ’Čuvaj ovo, jer si je zaslužio’, tek u avionu Ron je otvorio paket i u njemu našao medalju na 10.000 metara iz Helsinkija. Ovim gestom Zatopek je pokazao svoju pravu veličinu jer je upravo Klark taj koji je zamenio njegovo ime u listi rekorda.

Kad nije trčao, Zatopek je bio uvaženi član komunističke partije ali zbog javnog protivljenja ruskom uticaju u svojoj zemlji je skinut sa svih važnih pozicija i primoran da radi u rudniku uranijuma u kojima je ostao do 1990 godine. Ostatak života je proveo mirno sa suprugom Danom, koja je bila takođe olimpijac i rođena na isti dan kad i on, sve do smrti 22. Novembra 2000 godine. Lokomotivi su stalno prebacivali zbog facialnih izraza agonije koje je pravio dok trči, al se on sa osmehom branio uz objašnjenje da trčanje nije isto kao i umetničko klizanjei da se poeni dobijaju samo za brzinu a ne i za izgled.

Citati

 • Ako želiš da osvojiš nešto, trči 100 metara. Ako želiš da doživiš nešto, trči maraton.
 • Zašto da vežbam sporo trčanje? Kad već znam da idem sporo, ja hoću da naučim da idem brzo.
 • Trkač mora trčati sa snovima u srcu i sa besparicom u džepu.
Emil_Zatopek_running_shoes_by_Adidas_1948

Zatopek, Adidas - 1948

O tome koliko je ovaj čovek delovao inspirativno dosta govori i činjenica da je Sri Chinmoy napisao ’Emil Zatopek: Earth’s Tearing Cry And Heaven’s Beaming Smile’, knjigu koja se bavi njegovim životom, principima i životnom filozofijom u globalu. Takođe je novonastali belgiski časopis za trkače 2008 u svom prvom broju objavio opširni interviju sa Danom Zatopek i uz njenu saglasnost časopis se i zove Zatopek. Za-to-pek, Za-to-pek, Za-to-pek! The Life and Times of the World’s Greatest Distance Runner je naziv knjige koju je Bob Philips napisao o njemu tokom 2002 godine.

Već pomenuti Ron Clark je u jednoj prilici izjavio sledeće: “Negov entuzijazam, njegova druželjubivost, ljubav prema životu, isijavali su kroz svaki njegov pokret. Ne postoji niti je ikada postojao veći čovek od Emila Zatipeka“.

Hvala na pažnji.

Advertisement. Scroll to continue reading.
13 Comments

13 Comments

 1. Veki

  15.12.2009 at 10:18

  Odlično Arsenije. Toliko sam puta čuo za Zatopeka, ali nikad nisam stvarno seo i nešto pročitao o njemu. Hvala!

 2. Bane BN

  15.12.2009 at 10:26

  Svaka čast za tekst o Zatopeku,meni lično podstrek za trening u narednom periodu,jer je napolju haos..a citat;” trkač mora trčati sa snovima u srcu i sa besparicom u džepu”je životna suština trkača,naročito profi trkača,,,takođe ovaj citat me je podsjetio na mog prijatelja maratonca Đuru Kodžu koji je prije svjetskog prvenstva u Berlinu oborio normu u Zagrebu na maratonu(2;16)i time stekao pravo na učešće u Berlinu,(naravno nije učestvovao)…kada je trebalo Kodži pomoći oko priprema,kupiti opremu,platiti smještaj na Jahorini i ost.što je recimo najnormalnije na zapadu,on je čak proglašen za buntovnika,navodno nije ni registrovan u savezu.i da ne zalazim dublje,,, (ironija,parodija, šta već !?!)…nije loša ideja od Sebe u vezi nekakvog saveza.ili nečeg sličnog,a možda i pokrenuti na ovim prostorima i sličan časopis o trčanju,,,,pozzz

 3. Beban7PFC

  15.12.2009 at 10:44

  so0peR….

 4. Arsenije

  15.12.2009 at 11:10

  Hvala vam,
  Zatopek može biti i velika inspiracija i van trčanja- svakako jedan od najvećih starih majstora.
  Za-to-pek, Za-to-pek! :D

 5. Emil

  15.12.2009 at 11:56

  Arsenije, hvala za tekst :)

  Eto, moram i ja da priznam da o svom imenjaku nisam znao ništa više osim da je bio legenda trčanja.

  Btw. jel trčao neko od vas po ovom snegu? :)

 6. Rajko1893

  15.12.2009 at 22:30

  Svaka čast Arsenije! Daj napiši nešto i za naš novi žuti sajt! :) Zatopek je jedna od istinskih ljudskih veličina, koje su sve rijeđe u profesionalnom sportu…

 7. Igor Vujičić

  15.12.2009 at 23:42

  Sjajan tekst, Arso, vratio mi je osmeh na lice :)
  Emil Zatopek jeste legenda.

 8. Arsenije

  15.12.2009 at 22:47

  No frx Rajko, biće i za žuti sajt materijala, dok ga skockamo malo još :).

  Emile, ne znam za kod vas, al ovde je klizavo jako, pa se ja nešto suzdržavam al možda skoknem sad malo ili sutra svakako pada trčanje neko ozbiljno. ;)

 9. Veki

  15.12.2009 at 22:51

  Istčao danas po bljuzgi. Inspiracija by Arsenije Zatopek.
  Pazite da se ne povredite i lepo se zagrejte pre izlaska na hladnoću.

 10. Emil

  15.12.2009 at 23:25

  Klizavo, al fala bogu vojvođanski ravno, pa je moglo da se izmanevriše… Naravno, tempo je bio sporiji. Ipak, trening sam odlučio prevremeno da završim kad je, nekih petnaestak metara pored mene, pod težinom snega, sa jednog visokog drveta pukla velika grana i srušila se…

  Treba biti obazriv ovih dana, i trčati sporo – džogirati. Brzinske i tempo treninge izbegavati – rizik od povrede zbog hladnoće i poledice je veliki!

 11. ZDRAVKO

  16.12.2009 at 08:52

  Jedan od ljudi koji mi je motiv u trcanju svakako je Emil Zatopek,puno toga znam o njemu ali i ovde sam nesto procitao.
  Veliki covek,veliki trkac,legenda,mnogima motiv,putokaz…u onome sto nam je trcanje,nismo sampioni ali njegova filozofija trcanja,odnos su nesto posebno…inspiracija za sve i svakog…svaka cast tekst je super!

 12. Arsenije

  16.12.2009 at 12:51

  Vujo, za tebe ništa manje ne bih napravio ;)
  Zdravko- skroz mi je genijalan taj njegovnedostatak sujete i ako je bio profesionalac, reč koju ne volim da koristim, ali ovde je zaslužena- LEGENDA! :)

  Evo i ja sam overio ovaj sneg. Svi smo mi pomalo Zatopek, Arsenije Zatopek, Vuja Zatopek, Veki Zatopek, Mare Zatopek, Aleksandar Zatopek, Zdravko Zatopek, Goca Zatopek, Mig Zatopeg, Igor Zatopek, 1893 Zatopek,Beograd Zatopek, Srbija Za-to-pek!

 13. ZDRAVKO

  16.12.2009 at 16:27

  Arsenije,to je odlika pravih sampiona i legendi,biti bez sujete,ima mnogo sampiona,legendi ali nisu svi isto voljeni,cenjeni…I ja sam overio ovaj sneg i juce(15km) i danas(16km)Nista posebno nisam trcao neki lagan ritam koliko se moglo po ovoj klizavici,bljuzgavici…pozdrav svima,sneg,hladno…ne mogu nam nista!

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Tehnika trčanja

Tempo twist treninzi su treninzi koji se trče na i oko brzine laktatnog praga. Ovo je brzina na kojoj dolazi do nagomilavanja mlečne kiseline...

Ona trči

Novo istraživanje pokazuje da postoje razlike u načinu na koji se muška i ženska srca prilagođavaju maratonskom treningu Tokom poslednjih nekoliko decenija, sportistkinje su...

* Naslovna

Pekinški maraton koji je ovog vikenda trebalo da se održi je odložen do daljnjeg. Kina nastoji da suzbije epidemiju i da se vrati na...

* Naslovna

Zakazivan i otkazivan u više navrata, 44. Pariski maraton, sa godinu i po dana zakašnjenja, održan je 17. oktobra ove godine. Predviđen za 5....