Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Saveti koje će vaša koža voleti. Ovo su ključni koraci kako tokom zime pripremiti kožu za leto

Koža je naš najveći, a ujedno i najizloženiji organ spoljašnjoj sredini i njenim (štetnim) uticajima kao što su: Sunce, solarijum, zagađivači iz vazduha.

Njena nega podjednako je važna tokom cele godine, a ne samo sezonski ili kada se javi problem. Koža je i odraz stanja vašeg organizma jer na njen izgled utiču i stres, bolesti, iscrpljenost, nenaspavanost, kao i loše navike.

Ako ste ljubitelj trčanja napolju od izuzetnog je značaja da adekvatno zaštitite kožu jer ste konstantno pod uticajem spoljašnjih faktora, ali, važno je i povesti računa o izlaslinama na koži.

Upoznajte kožu, proverite njeno stanje i promenite dosadašnje navike!

Koža je naš ogrtač, kaput koji štiti od spoljašnih agenasa.

slojevi koze

Funkcije kože su brojne: zaštitna, termoregulaciona, učestvuje u stvaranju vitamina D, a takođe je i imuni organ.

Sastoji od tri sloja: epiderma (površinski), derma (srednji) i hipoderma (potkožni).

Ono šta mi vidimo jeste upravo epiderm koji nas štiti od mehaničkih, hemijskih i fizičkih nadražaja, a odmah ispod njega se nalazi derm. U njemu se nalaze sve naše znojne i lojne žlezde, potom koren dlake, kolegen i elastin, krvni sudovi i nervi.

U hipodermu se nalaze adipociti (masne ćelije) koje imaju odbrambenu, izolacionu ulogu, jer onemogućavaju bespotrebno gubljenje telesne toplote.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ključno pitanje je koliko zaista vodimo računa o koži?

Bitno je naglasiti da je koži neophodna voda, i da je hidriranost kože značajna za sve njene funkcije i izgled. Dehidrirana koža je suva na dodir, neelastična, a metabolizam joj je usporen.

O koži treba da vodimo računa svih 365 dana u godini – a to znači da pijemo dovoljno tečnosti, unosimo zdrave i hranljive namirnice, ali i da je štitimo od spoljašnjih uticaja bez obzira na vremenske uslove.

trcanje zimi

Kako da tokom zime spremite kožu za leto?

Hidratacija i ishrana su način da vam koža bude zdrava

Neka jedna od novogodišnjih odluka bude da ćete se hraniti zdravije i da ćete unositi 2-3l tečnosti dnevno i budite sigurni da ćete primetiti rezultate. Koža će biti lepša, sjajnija, elastičnija, izgledaćete odmornije i imaćete lepši ten.

Pravo vreme da odete kod kozmetičara

Zimski period je odličan i da redovnim odlascima kod kozmetičara očistite kožu od svih nečistoća koje su se nakupile tokom letnjeg perioda.

Pod uticajem Sunca leti se rožasti sloj ćelija zadebljava i stvara tzv. ”cement” i ako imate problematičnu kožu, ona tada nekako biva lepa i sjajna – e tu je varka jer ispod tog cementa se nakupljaju lojne izlučevine koje “isplivaju” na površinu tokom jeseni i zime.

Sigurno se nekom od vas desilo da leti ima savršen ten, a na jesen i zimu puno akni i mitesera – razlog je upravo zadebljanje epiderma i zato su neophodni redovni pilinzi i tretmani kože spram njenog tipa.

Proverite mladeže kod dermatologa

koža i mladeži

Dobro proverite s vremena na vreme stanje svojih mladeža (mogu biti braon, crvene i bele boje) na licu, leđima, vratu, bedrima, pregibima, devojke – ispod grudi, i znajte da je preventiva najbolje rešenje i uklonite sve šta može biti potencijalna opasnost jer koža je moćan organ i putem krvotoka provodi materije do ostatka tela.

Ovog puta neću pisati o masovnosti tumora kože koji nastaje upravo zbog neopreznosti, nemarnosti i neadekvatne nege, a vi svakako povedite računa.

Uklonite mladeže i bradavice koji su puno izloženi Suncu. Mnogi plaše odlaska “pod nož” kako bi skinuli neki problematični mladež ili bradavicu, a znate li da možete da ih se “rešite” i ultrazvučnim radiotalasima?

Ukoliko odlučite da skinete hiruškim putem znajte da je oporavak nešto duži: pravi se rez, vadi mladež i ušiva. U zavisnosti od dela kože zavisi vreme zarastanja, ali maksimum je 14 dana za skidanje konaca (npr. na leđima, ukoliko konci nisu samoapsorbni). Daleko brža i manje bolna intervencija je radiotalasima. Intervencija traje 30 sec i nije nimalo bolna. Nakon 5-6 dana krastica otpada i koža je sada identična okolnoj – dakle nema ožiljka (koji je neizostavan kod hiruške intervencije).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pre nego se odlučite za bilo koju intervenciju potrebno je da dermatolog obavezno pregleda mladež ili bradavicu i onda vas posavetuje za koju metodu da se odlučite. Ukoliko ima promena koje nisu željene, tada je najbolje da se hiruški odstrani i materijal pošalje na patohistološku analizu kako bi se utvrdilo da li je promena bila malignog ili benignog karaktera.

Nega kože tokom zime

Pored vode i zdravih namirnica, važno je da redovno mažete kožu odgovarajućim sredstvom – mlekom, losionom ili uljem, a sve u zavisnosti od tipa kože koji imate. Ne zaboravite da namažete lice kremom sa zaštitnim SPF faktorom, jer iako nastupa zima i  hladni dani, neophodno je da zaštitite kožu od spoljašnjih uticaja, posebno ukoliko imate trening neposredno posle kozmetičko-dermatološkog tretmana.

Vaša koža voli kada dobro spavate

Spavajte 7-8 sati – san ima neverovatan uticaj na tonus kože, i ne samo kože. Više o ulozi sna pročitajte ovde.

 

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Gedžeti za trčanje

Lululemon, poznata kanadska sportska marka, je izbacila Blissfeel, svoje prve ženske patike za trčanje. Prve Lululemon ženske patike za trčanje Lululemon je godinama nagoveštavao...

Trening

Pušenje je štetno za zdravlje i to već svi znamo. Međutim to ne menja činjenicu da je preteško sa ovom lošom navikom prestati. Čak...

Najave trka

Nešto novo i atraktivno na trail mapi Balkana! Trka koja pretenduje da postane najizazovnija u regiji – Pelister Unique Trail Marathon. Prenosimo poziv organizatora,...

Ishrana za trčanje

Vege burger je jako ukusna i zanimljiva alternativa tipičnim hamburgerima. Uz salatu - kompletan obrok. Lako je i zdravije da ga napravite sami!